Adaptivt tänkande – en av dina bästa superkrafter

Johnny Sundin: "Du behöver både mentalt och fysiskt gå in i en bubbla. En egen zon. Din stund. Där inget får störa dig och meddelandeaviseringarna får vänta. "

Motivera | ARTIKEL | AUG 2016

Adaptivt tänkande – en av dina bästa superkrafter

Adaptivt tänkande – en av dina bästa superkrafter

Vi lever i en ny tid. Och så plötsligt – en ny tid igen! När drönare flyger in med Amazons bokpaket, pyttesmå innovationer knackar på nanodörren och digitaliseringen sprutar ut nya affärsmodeller på löpande band så ändras allt och hela tiden. Från steg – till steglöst.

För inte alltför många år sedan kunde vi sammanfatta allt i epoker, modelluppgraderingar och mönsterskiften. Tydliga paradigm. Då fanns det gränslinjer mellan produktion och lansering. Mellan det gamla och det nya. Avståndet och skiljelinjen gick att definiera. ”Förra året gjorde vi på det här viset – i år gör vi så här….”

Nu är det inte så. Vi har hört det upprepas upp i bloggar, artiklar och inlägg – men har vi verkligen fattat? Att vi på riktigt glider genom mönstervävarna - där nya tanketrådar hela tiden skapar möjliga affärsmutationer och nya tankevariationer. En tillvaro där vi aldrig mer kan mer än hämta andan lite kort innan nästa utmaning? Och kanske knappt det…

Dessutom befinner sig ditt personliga varumärke i ett ständigt behov bekräftelse och tummen-upp-gillande. Putsa-putsa-putsa. Du är ju aldrig större än din sista statusuppdatering.

Hjärnan är en uråldrig uppfinning – produkttestad och förbättrad i tusentals generationsvariationer. Utan tvekan världens största och mest komplexa LEAN-projekt. Designad för en enda sak – att få dig att överleva – så har hjärnan använt olika smarta strategier genom årtusenden och tidsåldrar.

Kreativiteten har tagit oss framåt från flintyxa till mikrochips. Nyfikenheten har varit ögonöppnaren och däremellan har vi haft gott om tid att prova varje liten ny innovation som skulle förbättra levnadsvillkoren. Analys och reflektion och testkörning över generationer. Tid var det gott om. Förr i tiden. Och ditt fokus fick sin välbehövliga uppmärksamhet.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Under en livstid träffade du för några hundra år sedan färre personer än du gör på en vanlig arbetsdag 2016. Nu exploderar dina relationsvävar, valmöjligheter och framtidsperspektiv. Trots en enorm kapacitet i ditt biologiska tankeuniversum så splittras fokus när så många områden kräver uppmärksamhet, beslut och strategier. Reflektionstiden har minskat med kvadraten på reaktionstiden.

Så hur skall du göra i din vardag för att jonglera med alla de bombarderande intrycken?

För det första så är disciplinerade tidszoner och stimulibefrielse en av nycklarna. Du behöver både mentalt och fysiskt gå in i en bubbla. En egen zon. Din stund. Där inget får störa dig och meddelandeaviseringarna får vänta. Du bestämmer redan innan veckan drar igång var du skall lägga några öar av egentid för en viss uppgift och en landningsplats för reflektion.

Gör det redan nu – och vårda dem ömt.

Den andra nyckeln är att möta sin kreativitet från det omvända hållet. Acceptera det nya och direkt koppla in den mentala automatväxeln – ”ja – det här vill jag prova”. Undvika allt värderande eller att gömma sig bakom ”det där kommer aldrig gå och vara något för mig”.

Det handlar om att tänka adaptivt. Ta till sig. Leta det bra i det nya. Tänka möjlighet. Lätt att säga – men svårare att göra. Kräver ständig träning då hjärnan just är designad för att undvika förändring utanför det kända och säkra.

Adaptivt tänkande – en av dina bästa superkrafter.

Det är när du tänker om du tänker om. Lycka till!

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill