Behöver du en läsplatta?

Läs mer med ny teknik?

Uppleva | ARTIKEL | MAJ 2011

Det är enkelt att avfärda läsplattorna med ett: äsch, inget kan ersätta boken. Det är mycket trevligare att öppna en pappersbok och kasta sig ut i läsningen, än att sitta med en liten skärm och fnula. Men är det så? Nej, naturligtvis inte, lika lite som att internet bara är en fluga. Läsplattorna är här för att stanna och deras existens kommer påverka både hur vi läser och när vi läser och kanske vad vi läser.

En läsplatta karaktäriseras av att den är behaglig att läsa på. Den har så kallat elektroniskt bläck vilket ger ett behagligt ljus till skillnad från en vanlig dator. Den är liten och nätt och håller sig laddad länge och du kan fylla den med hur många böcker som helst. Det är också med en läsplatta som du kan ta del av den nya tidens böcker, med rörliga bilder, musik och text integrerat. Böcker som kanske kan locka läsovilliga ungdomar som inte upptäckt pappersboken?

För studenter och andra som plöjer mycket litteratur kan nog läsplattan vara en befriare. Enklare att låna böcker, billigare och framförallt: att slippa släpa tjocka luntor. Vilken lättnad. Samma sak gäller ju de yrkesgrupper som läser mycket. Till exempel jurister och andra som måste sätta sig in i stora mängder text emellanåt. I läsplattorna finns ofta sökfunktioner som inte finns i en vanlig bok.

Produktfloran

Många tänker iPad när man säger läsplatta, men iPad är faktiskt mer en surfplatta och en riktig dator. Den har många funktioner, är snygg och trendig, men ganska stor och klumpig i sammanhanget. Den som köper en iPad tänker sig nog göra mer med den än, att bara ha den till läsning.

Kindle- nästa kändis på läsplattefronten. Bra teknik, bra format och härlig läskänsla. Men du är bunden till att köpa böcker från Amazon. Och visst - där finns det mesta, utom svenska böcker då. Mycket populär i USA.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Iriver- ser nästan ut som Kindle. Tar de flesta filformaten och även word, excel och powerpoint. Bra för den som vill läsa annat än skönlitteratur. Kanske något att ha i portföljen på affärsresan eller något för studenten?

Sony Reader Pocket Edition- Sony har flera läsplattor men Pocket Edition är den minsta. Tar många format, men inte alla.

Bebook. Den här plattan såldes under namnet Letto av Adlibris en period. Nu har de slutat sälja den, men den finns på annat håll att köpa och då under sitt riktiga namn, Bebook. Den klarar många format, har funnits ganska länge och är kanske inte den snyggaste om man nu bryr sig om yta.

Cybook Opus. Liten och lätt, men med aningen liten skärm tycker en del som provat. Andra helnöjda, så försök få tillfälle att se den i verkligheten innan köp.

Vad ska man tänka på när man väljer platta?

 1. Vilka funktioner behöver du förutom läsmöjligheten? Almanacka, surfa, lyssna på musik? Spela spel? Eller bara läsa?
   
 2. Vilken typ av läsning vill fylla din platta med? Bara engelsk litteratur? Svenska böcker? Kunna låna böcker på svenska bibliotek? Läsa wordfiler? Pdf:er? Kurslitteratur? Ja, kolla noga så ditt plattval inte begränsar dig.
   
 3. Ingår det någon litteratur i köpet? Många plattor är laddade med klassiker till exempel.
   
 4. Kläm och känn och provläs. Ja, hur ska man veta utan att ha testat? Problemet är att många läsplattor främst säljs på nätet, men de börjar dyka upp i affärerna nu. Så ta tillfället i akt och se i verkligheten, det är bara så du kan få en riktig känsla för vad som är bra för dig.


Det kommer mera

Tänk på att det som finns nu är första generationens läsplattor och produktutvecklingen pågår hela tiden. Snart kommer nästa generation, uppdaterade och med nya finesser. Vill du vänta till dess? Eller vill du pröva redan nu?

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill