Bitarna som löser livspusslet

Planera, prata och låt barnen hjälpa till.

Hälsa | ARTIKEL | MARS 2011

Bitarna som löser livspusslet

Bitarna som löser livspusslet

Aldrig har vi varit så upptagna som nu. Det så kallade livspusslet skapar stress och andnöd. Alla vill vi göra vårt bästa på alla plan: jobbet, hemmet, familjen, själen och helst ska vi vara snygga också. Här kommer några handfasta tips på hur du lättar på snaran runt halsen.

 1. Planera och kommunicera - sitt ner med din partner och bestäm på vilket sätt och hur ni ska planera ert liv.  Papperslappar på kylskåpet eller någon webblösning? Det bestämmer ni. Börja med en plan för de närmsta tre månaderna. Vad är på gång på jobbet? I skolan? I släkten? Semestern?
   
 2. Veckoplanera - sitt ner och prata och styr upp veckan som kommer. Gör en matsedel och handla all veckans mat, inklusive eventuell utflyktsmat till barn. 
   
 3. Kommunicera hela tiden - vänj er vid att i god tid tala om eller skriva in eventuella förändringar i den gemensamma kalendern. Prata med varandra för att minska risken för missförstånd.
   
 4. Ta hjälp- använd ert nätverk. Släkten, andra föräldrar, grannar. Eller köp hjälp.
   
 5. Involvera barnen. Lär dem gå och handla, åka kommunalt och minska antalet aktiviteter. Ge dem hanterbara uppgifter som att skala middagspotatis, slänga tidningar, städa hallen, hämta småsyskon.   
   
 6. Sänk kraven och låt det vara som det är utan att bli stressad. Odla din humor och lär dig skratta åt det eventuella kaos som uppstår. Sov mera.  

   
 7. Sluta ha dåligt samvete. Du är ju bara människa.
   

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill