Förgyll tillvaron med en kaka

Småkakans lov - sätt guldkant på din vardag.

Uppleva | ARTIKEL | MAJ 2011

En kaka till kaffet? Ja, tack gärna. En vardagslyx som vi alla kan unna oss. Men hur är det med dina kakkunskaper? Här ger vi en fördjupning i den ädla konsten att förstå sig på en kaka.

Trenden när det gäller kakor och bakverk har ju helt gått emot elektroniktrenden, där vi bara får mindre och mindre prylar. När det gäller kakorna och bakverken har de istället vuxit.  Idag har minsta kafé storhetsvansinne och det bjuds ofta gigantiska bakverk: förvuxna chokladsnittar, stora som knäckemackor. Hallongrottor som kan mätta en hel dagisgrupp, dammsugare i naturlig storlek och de eviga cookisarna och muffinsarna, gjorda för storfamiljen.

Men stort betyder inte alltid bra. Så ta nu och förträng chokladbollarna i jordglobsstorlek, för nu ska vi prata småkakor. Små kakor. Ofta bakade med mördeg. Finska pinnar, jitterbuggare, hallongrottor, drömmar och schackrutor. Kakor som kan ta lite tid att baka, men som tur är behöver du inte baka själv för att njuta. Nej, det finns fortfarande bagerier som säljer riktiga småkakor. Hur ofta handlar du såna?

Brukar du gynna de där kakfabrikerna som säljer kakor i kantiga boxar? Eller kex på rulle? Inget fel med det, men särdeles lyxigt är det inte och deras innehåll en skymf mot en riktig kaka.

Smör, vetemjöl och socker- det är grunden till en mördeg. Ibland kan du även tillsätta ägg. Sen smaksätts det hela, med choklad, nötter, sylt eller som i en jitterbuggare, med maräng. Som jäsmedel används ofta hjorthornssalt,bikarbonat och bakpulver. Det är inte svårt att baka själv, det enda du behöver är lite tid. Och en bra kakbok.

”Sju sorters kakor” heter en klassisk kakbok som fortfarande säljer stort. Forna tiders kafferep innehöll just sju sorters kakor, allt annat var att snåla. Men innan man gick loss på kakorna åt man av vetebrödet och sockerkakan. Ja, de mjuka kakorna. Sen var det småkakor och kalasets clou var sedan tårtan. Nu behöver vi inte hänge oss åt ett sådant frossande, vi är ju moderna människor och allt var inte bättre förr.

Annons

Öka ledarskapsförmågan inklusive självledarskapet och välmåendet i hela organisationen!

Ledarskapsutveckling är ofta dyr, tar lång tid och är bara för några få. Men ledarskap har fått en ny mening. Med Growloop är hela organisationen med. Så att både människor, teams och organisationer kan växa snabbare. I en större skala. Och till en lägre kostnad.

Just nu får alla organisationer som köper Growloop via Motivation.se innan 14 februari 5% i rabatt. Dessutom ingår all funktionalitet och alla program i priset för hela 2023.

Boka demo här och ange Motivation.se i meddelandet.

Growloop
Läs mer

Så gör något modernt och lagom: bjud på en eller två sorters kakor. Baka gärna själv eller köp färdigt. Tänk på att:

 • Ska du baka själv, använd bara bra råvaror. Står det margarin i din gamla kokbok, kör smör istället.
   
 • Det fina vetemjölet som innehåller bakpulver ger fina småkakor.
   
 • Bearbeta inte degen för länge då smälter smöret och kakorna tappar sin mörhet (blev du trött av att läsa just detta, kanske du istället ska köpa dina kakor färdigbakta).
   
 • Och du, hallongrottor är väldigt gott och det beror på att det är Marsanpulver i degen. En vanlig syltkaka är också god, men det är ingen hallongrotta.  Nej, nej.
   
 • Drömmar är lättbakat och har hög imponeringsfaktor.
   
 • Skaffa ett snyggt kakfat, gärna i flera våningar.

Och sist, ta en kaka till kaffet. Sitt ner en stund och njut. Oavsett om det är i bersån i solskenet, vid skrivbordet eller på konferensen, gör kaffestunden  till din lilla paus.

Och förresten, ta en kaka till.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill