Bli kreativ - samla på idéer

Öka kreativiteten i dig genom att sno, imitera och kopiera. "Bra stöld är att utveckla, dålig stöld är att härma."

Innovation | Karriär | ARTIKEL | FEB 2014

Bli kreativ - samla på idéer

Bli kreativ - samla på idéer

Kreativitet är ett mytomspunnet begrepp. Många människor beklagar sig över att de inte är kreativa, som om det rörde sig om en medfödd egenskap. I själva verket är kreativetet en arbetsmetod som vem som helst kan träna upp. Metoden går i korthet ut på att stjäla så mycket man bara orkar. Åtminstone om man ska tro den amerikanska författaren och konstnären Austin Kleon.

Många av oss drabbas omedelbart av prestationsångest när vi hör ordet kreativitet. Vi föreställer oss kreativa personer som övermänniskor, fulla av energi och idéer som tycks trilla ner i deras ateljéer som en gåva från ovan. Kreativitet måste naturligtvis vara en medfödd förmåga, tänker vi. Och intalar oss att vi själva tyvärr blivit utan denna gåva - vi som aldrig har några originella idéer!

Saken är den att det i stort sett inte finns några originella idéer. Allt bygger på saker som andra människor redan har gjort eller sagt. Men alla bästsäljande böcker som skrivs då? Alla uppfinningar? All fantastisk musik och konst?

De består helt enkelt av lyckade kombinationer av redan befintliga idéer, menar författaren och konstnären Austin Kleon i boken "Stjäl som en konstnär".

"Konst är stöld"

Kleons bok, som utkom 2012, innehåller ett flertal citat från kreativa människor - konstnärer, författare, musiker, idrottsstjärnor - som alla erkänner att deras skapande i själva verket är en stöldverksamhet. "Vad är originalitet? Oupptäckt plagiering", säger William Ralph Inge. "Den enda konst jag någonsin kommer att studera är den jag kan stjäla ifrån", säger David Bowie. "Konst är stöld", fastslår Pablo Picasso koncist.

Konst, eller idéer över huvud taget, uppstår aldrig ur ett vakuum, skriver Kleon. Om vi tror att någonting är originellt så känner vi helt enkelt inte till de bakomliggande influenserna. Alla "nya" idéer är i själva verket en salig blandning av gamla idéer.

Öka ledarskapsförmågan inklusive självledarskapet och välmåendet i hela organisationen!

Growloop - den digitala ledarskapscoachen, tränar och utvecklar ledarskapet inklusive självledarskapet hos individer, team och organisation.

Välj bland populära ledarskapsprogram och träna själv och tillsammans med kollegor, oavsett var ni befinner er.

Growloop används idag i svenska likväl som internationella organisationer och har fått fina betyg, bland annat 8,5/10 i NPS score och 5/5 i app store.

Just nu får alla organisationer som köper Growloop via Motivation.se innan årskiftet 5% i rabatt. Dessutom ingår all funktionalitet och alla program i priset för hela 2023.

Boka demo här och ange Motivation.se i meddelandet.

Growloop
Läs mer

Kleon jämför det med genetik - genetiskt är du som en blandning mellan din mamma och din pappa, ändå är du unik eftersom helheten blir något annat än bara summan av delarna. På samma sätt kan du se din idébakgrund som ett släktträd.

Dina idéer är summan av böcker du har läst, musik du har lyssnat på, människor du har mött och platser du besökt. Genom att kombinera dessa gamla och befintliga idéer skapar du någonting helt nytt.

Bli en samlare

Konstnärer är samlare, skriver Austin Kleon. De samlar på idéer. För att bli kreativ gäller det således att vara en aktiv och välorganiserad samlare. Samla bara på sådant du verkligen gillar - och se till att omge dig med personer som kan bidra till din samling.

För att utökade din samling måste du ständigt söka, ungefär som frimärkssamlaren hela tiden är på jakt efter nya frimärken. Var nyfiken och googla allt du undrar över och försök att hela tiden gräva djupare. Eller gå till biblioteket och botanisera bland böckerna.

Och se alltid till att arkivera idéerna i ett "stöldarkiv". Ha ett anteckningblock med dig i fickan vart du än går. Skapa en idéfil på datorn. Sätt upp post-it-lappar på den tomma väggen vid skrivbordet. Vad som helst, bara du hittar ett sätt att spara de "stulna" idéerna.

Bra och dålig stöld

Som barn lär vi oss saker genom att låtsas vara dem vi ser upp till. Denna metod kan förstås också fungera för vuxna. Kleon påminner om att till och med The Beatles började som ett coverband. Genom att kopiera och imitera personer vi beundrar skapar vi sakta men säkert vår egen stil, eftersom människan är oförmögen att göra perfekta kopior.

Men kom ihåg att det är en viss skillnad mellan "bra stöld" och "dålig stöld", tillägger han; bra stöld är att stjäla från många, dålig stöld är att stjäla från en (då blir det plagiat). Bra stöld är att utveckla (eller åtminstone göra sin egen version), dålig stöld är att härma.

Om du är medveten om skillnaderna mellan bra och dålig stöld är det bara att sätta igång; stjäl, imitera, kopiera - och bli det där kreativa geniet som alla tycker är så himla originell. Börja som ett coverband, sluta som världens största rockstjärna. Du fattar.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Innovation
 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Innovation
 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill