Hitta kopplingen!

Kreativitet är ingenting övernaturligt – det handlar bara om att koppla samman olika idéer och erfarenheter.

Motivera | Karriär | ARTIKEL | SEP 2015

Connect the dots, Motivation, Kreativitet

Connect the dots, Motivation, Kreativitet

Kreativitet är ett mytomspunnet begrepp som ofta missförstås. Vi vill gärna tro att goda idéer ska komma till oss som uppenbarelser, men riktigt så fungerar det inte i verkligheten. En bättre beskrivning av hur den kreativa processen går till finner vi i ett engelskt uttryck: ”Creativity is just connecting the dots”. Idéer uppstår när vi hittar kopplingen mellan olika kunskaper och erfarenheter som vi bär med oss. Det bästa du kan göra för att bli mer kreativ är därför att anamma den processen.

Genom mytbildningen kring konstnärliga genier har vi lärt oss att kreativitet är en egenskap som vissa har turen att bära med sig, ungefär som en gåva från Gud. I regel föreställer vi oss att dessa genier får sina idéer på ungefär samma sätt som profeter får sina uppenbarelser.
Men riktigt så fungerar inte kreativitet.

När tidningen Entrepreneur frågade Facebook-grundaren Mark Zuckerberg om det ”exakta ögonblicket” då han kom på idén om Facebook blev han först tyst – sedan svarade han: ”Jag tror inte att det är så världen fungerar.”

Idéer är ingenting som bara kommer till dig, förklarade Zuckerberg. Snarare handlar det om att koppla samman olika ”punkter” – kunskaper och erfarenheter som man bär med sig – tills man slutligen inser att man faktiskt kan göra någonting.

Se kopplingen

Apple-grundaren Steve Jobs var inne på samma linje när han förklarade sin syn på kreativitet i en intervju med tidningen The Wire. ”Kreativitet handlar bara om att koppla samman saker”, förklarade Jobs. ”När du frågar kreativa människor hur de gjorde någonting så känner de sig lite skyldiga, eftersom de egentligen inte gjorde det – de såg bara någonting.”

Kreativitet handlar alltså om att koppla ihop olika kunskaper och erfarenheter tills någonting nytt börjar utkristallisera sig. Om vissa människor är mer kreativa än andra så beror det antingen på att de har mer erfarenheter – förklarade Jobs – eller på att de tänker och reflekterar mer kring de erfarenheter de har.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Här finns ett engelskt uttryck som kan vara värt att lägga på minnet – eller kanske sätta upp på kylskåpsdörren: ”Creativity is just connecting the dots”.

Men vad bör man då göra om man vill bli bättre på att koppla samman ”punkterna”? Vilka konkreta metoder kan man använda sig av?

Tre sätt att bli mer kreativ

Tidningen Fast Company föreslår tre metoder som du kan använda dig av för att anamma den kreativa processen. Den första och kanske viktigaste punkten är att hela tiden söka ny input. Det gör du genom att skaffa dig nya erfarenheter – resa, träffa nya människor, gå på föreläsningar, skaffa dig en ny hobby. Men du gör det också, i minst lika hög utsträckning, genom att läsa.

Läs romaner, facklitteratur, tidningsreportage, dikter. Underskatta inte värdet av att förkovra sig i kunskap, i kulturen och i språket som sådant.

Det andra tipset är att du hela tiden bör spara dina idéer och nyvunna kunskaper så att de inte går förlorade igen. Gör anteckningar i mobilen – eller ännu bättre, bär med dig en liten anteckningsbok överallt. När du antecknar nya idéer så kommer du också att bli påmind om gamla idéer – anteckna då dessa igen, tillsammans med den nya idén.

Sist men inte minst bör du ha som daglig vana att läsa igenom dina anteckningar. På så vis blir det lättare att komma ihåg idéerna när du väl behöver dem. Du kan också komplettera dina gamla idéer med nya kunskaper och erfarenheter. Det är när du ständigt går igenom dina nedtecknade tankar på det här viset som kreativiteten vaknar till liv.

Så sluta vänta på uppenbarelser och ”aha!”-upplevelser. Just connect the dots!

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera
 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera
 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill