”Det ska kännas ’Wow’ att gå till jobbet”

Trettioåriga Lisa Sjöblom hoppar på sin första ledarskapsutmaning i vår.

Ledarskap | ARTIKEL | APRIL 2011

Det ska kännas ’Wow’ att gå till jobbet

Det ska kännas ’Wow’ att gå till jobbet

Att vara ung ledare, för unga i en ideell organisation – den utmaningen står Lisa Sjöblom inför när hon i vår börjar jobba som enhetschef på Olof Palme International Center - Palmecentret. Motivation.se har träffat henne innan hon börjar och ser fram emot att följa upp hennes nystartade resa på ledarskapsvägen, senare i år.

I maj börjar trettioåriga Lisa Sjöblom som chef och ledare i den ideella organisationen Palmecentret. Det är hennes första chefsutmaning som hon ser fram emot med tillförsikt.
Att det blev just Palmecentret är inte en slump. Hennes engagemang för ideell verksamhet och lusten att vilja arbeta med samhällsförändring har alltid funnits och hon vet själv inte hur allt började.

- Redan som tioåring ritade jag teckningar och hade regnskogsutställning hemma i mitt rum. Inträdet från de som kom och tittade gick till organisationer som arbetade för att rädda regnskogarna.

Lisa gick ut Handelshögskolan i Stockholm 2007. Som konsult på PricewaterhouseCoopers hamnade hon på SparbanksAkademin där hon främst jobbade med finansiella tjänster. Hon började driva ett mikrofinansprojekt som skulle stötta utsatta i samhället att starta eget och komma in i samhällsstrukturen.

Unknown photo imported from Drupal
Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

- Det kunde handla om flyktingar och kriminella, som normalt sett kanske inte uppfyller de formella kriterierna som en bank ställer på sina låntagare. Tanken var att det inte bara skulle handla om ekonomiskt stöd, utan också coaching, språkkurser och utbildning, berättar Lisa.

Projektet drevs i samarbete med bland annat Sörmlands Sparbank, NEEM (Nätverket för Entreprenörer från Etniska Minoriteter), Basta, KRIS (Kriminellas Rätt i Samhället) och IOGT-NTO och pågick under ett år.

- Projektet fick inte det utfall vi trodde. Det resulterade inte i några tagna lån alls, men många av de som deltog startade faktiskt eget ändå. Vi fyllde en symbolisk funktion, tror jag. Att vi trodde på dem betydde något och fick dem att faktiskt våga ta steget.
Projektets mål kanske inte uppfylldes, men Lisa tror att Sparbanken fick upp ögonen för att de faktiskt behandlar sina kunder på olika sätt, ett mönster de nu strävar efter att bryta.

Ny utmaning

Lisa har jobbat en hel del ute i världen. Efter gymnasiet arbetade hon som volontär i Nepal och har också arbetat med mikrofinans och givarsamordning i Östafrika. När hon nu börjar på Palmecentret är det som enhetschef för Asien, Afrika och Latinamerika där hon kommer att ansvara för sex personers arbete med bistånd.

Hur tänker hon inför den nya utmaningen?
- Jag har alltid vetat att jag ville ha personalansvar. Det känns jättekul. Jag vill att människor ska växa och att individen ska må bra. Man ska känna ”Wow! Jag vill gå till jobbet!”. Om man lyckas skapa den känslan i en grupp är jag övertygad om att man får bra resultat på köpet. För att nå dit tror jag det är jätteviktigt att arbeta med sig själv som person.

Lisa har tidigare varit projektledare för större projekt, men ser den nya chefsutmaningen som något helt annat. Till sin hjälp har hon sin mentor, Camilla Wallander, marknadschef på NK.

- Vi träffas regelbundet och hon är ett jätteviktigt stöd för mig. Jag får litteraturtips och vi diskuterar fällor och svårigheter som man kan ställas inför som ledare.

Lyhörd och öppen

När Lisa nu ska anta sin första chefsutmaning är det mycket tankar och idéer som tar plats. Hon tror att det är viktigt med tydlighet och riktning i ledarskapet. Riktningen vill Lisa forma tillsammans med medarbetarna, som är i hennes egen ålder.

- Medarbetarna måste känna att deras insats är meningsfull och veta varför de gör sitt jobb. Det är nog särskilt viktigt just för oss i vår generation, tror jag. Jag tror också att man måste vara beredd på att kunna vara flexibel och justera under resans gång när förutsättningarna ändras. Jag vill alltid försöka vara lyhörd och lyssna på teamet.

Lisa menar också att det krävs ett särskilt ansvarsfullt ledarskap när man arbetar i en ideell organisation. Dit kommer engagerade människor, fyllda av idéer och motivation. Det gäller att bibehålla energin och viljan och samtidigt hålla ihop verksamheten.

- En ideell organisations styrka är att medarbetarna verkligen brinner för sitt arbete. Samtidigt kan inte en organisation flyta helt fritt och bara baseras på allas engagemang och vilja - det behövs en riktning där alla är med på tåget. Annars kan arbetet bli ostrukturerat, vilket leder till frustration och negativa spiraler.
 
”Viktigt att vara viktig”

Lisa är en del av generation ”Y” - den unga, medvetna och rastlösa generationen som växte upp på -80 och -90-talen och som har höga krav på egen personlig utveckling på jobbet.

- Jag tror att återkoppling och feedback är särskilt viktigt för oss. Vi vill utvecklas hela tiden. Det är centralt att bli sedd och att vi känner att vår kompetens används på rätt sätt så att vi fyller en funktion. Allt måste ha en mening. Det är viktigt att vara viktig.

I sitt ledarskap vill Lisa ge sina medarbetare samma sak som hon själv tycker är centrala.

- För mig är ödmjukhet och engagemang självklarheter. Jag vill bli en tydlig ledare med en klar målsättning som jag förmedlar till de jag jobbar med. Och det är spännande att komma in på Palmecentret just nu, många söker sig till ideell sektor nu. Så jag har mycket att leva upp till, skrattar Lisa.

Vilka faktorer tror du kommer att vara viktiga för dig som motivation i ditt ledarskap?

- Att jag ser att arbetet går framåt, att vi uppnår våra mål och att mina medarbetare trivs och är motiverade.

Motivation.se undrar till sist vilka utmaningar som Lisa ser som de tre mest framträdande i sin nya roll?

- Att snabbt få så mycket kunskap att jag kan vara med och bidra till den fortsatta strategiska utvecklingen av Palmecentret, så att det även i framtiden ses som en relevant och professionell organisation. Jag vill bli en bra chef som ger medarbetarna möjlighet att växa, ser till att all kunskap och kompetens i organisationen tillvaratas och samtidigt kan hålla ihop en riktning för arbetet. Till sist vill jag kunna behålla en balans mellan arbete och fritid. Jag känner redan nu att jag brinner så mycket för organisationen att jag skulle kunna ägna all min lediga tid åt att läsa på och förbereda mig...
 
I höst vet hon på vilket sätt hon lyckades anta sina förmodade utmaningar. Och det kommer du också få veta här på Motivation.se.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill