Drivkrafter hos Musk och Schwarzenegger

Galna ambitioner – en ”förbannelse” som leder till framgång.

Karriär | ARTIKEL | SEP 2020

Ta risker, gör något som du drömmer om. Du kommer inte att ångra dig hur det än går.

Ta risker, gör något som du drömmer om. Du kommer inte att ångra dig hur det än går.

På Youtube kan du se superentreprenör Elon Musk och före detta guvernören, skådespelaren och bodybuildern Arnold Schwarzenegger berätta vad för drivkrafter och motivation som ligger bakom deras exempellösa framgångar. De är båda kända för att vara enormt ambitiösa i allt de företar sig. Vad har vi att lära av dem?

Elon Musk, 49, har ju bland annat - obs: bland annat - grundat rymdföretaget SpaceX, elbilsföretaget Tesla, företaget Neuralink, som kopplar människa med datorer, och Hyperloop, ett transportsystem för gods och människor som fungerar som rörpost. 

Är det mänskligt att vara så innovativ, så energisk som Elon Musk är som entreprenör? Dessutom är han fembarnsfar. Han har inte oförtjänt kallats för Ironman.

I World Government Summit för några år sedan i Dubai, med en publik som dominerades av arabiska män klädda i vitt med traditionell huvudbonad, fick han frågan: ”Många här skulle vilja bli som du. Hur ska de göra?”

Det var en stor scen. Konferenciern, klädd som publiken, satt intill Elon Musk och tittade förväntansfullt på honom. Superentreprenören skruvade besvärat på sig. Han var tyst, sökte efter ord och sade till slut

– Jag är inte ens säker på att jag skulle vilja vara jag.

Ett besviket sus gick genom publiken. 

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Musks framgång – och förbannelse

Elon Musks drivkraft att hitta svar på stora frågor och starta företag för att förverkliga lösningarna är av allt att döma starkare än han själv. Han säger att han har svårt att låta bli att engagera sig, och där ligger både framgången och förbannelsen. Trots att han har många järn i elden lägger han till ytterligare projekt.

Nästa fråga är enklare. Vad har du fått din drivkraft ifrån?

– När jag var liten ville jag veta hur världen fungerar … och jag kom fram till att jag, för att veta det, måste kunna ställa de rätta frågorna.

Han läste kopiösa mängder böcker som ung och hans nyckel blev ämnet fysik, för det har – som han ser det - de bästa analysverktygen för de problem han vill lösa. Och det är också hans råd till dem som vill förbättra teknik och skapa nya smarta lösningar för mänskligheten, till exempel om man ska resa till Mars: Läs fysik. 

Ett annat råd, som han för fram med eftertryck under föreläsningar på universitet är: 

– Ta risker, gör något som du drömmer om. Du kommer inte att ångra dig hur det än går. Det är nu du ska göra det, innan du får barn och ansvar. När du har familj måste hela familjen vara med och dela risken.

Ha en vision – och jobba hårt

Arnold Schwarzenegger, känd för sina många medaljer som kroppsbyggare, för den omåttlig populära filmtrilogin Terminator och andra filmer, och för sin tid som Kaliforniens guvernör, är gammal nog att vara Elon Musks pappa. Han föddes 1947 i Thal, ett litet samhälle i Österrike. Familjen bodde ovanpå ortens polisstation där hans far var chef.

I en Alpha Leader video, inleder Arnold Schwarzenegger med att berätta vad han ser som det absolut viktigaste för framgång:

– Du måste ha en vision. Om du inte har en vision eller ett mål vet du inte vad du ska göra och du driver omkring hur som helst, som en båt eller ett flygplan utan kapten och riktning.

Redan som 15-åring började han som kroppsbyggare. Han ville bort från det lilla samhället och Österrike och satte som mål att ta titeln Mr Universe.

– Jag pumpade skrot 5-6 timmar om dagen och man frågade hur jag kunde se så glad ut trots att jag pressade mig så hårt … Det var för att jag hade ett tydligt mål. 

Och Arnold Schwarzenegger lyckades. Han vann både Mr. Universe och andra stora titlar, vilket i sin tur ledde till att han fick huvudrollen i den populära actionfilmen Conan Barbaren. Resten är historia, som man säger. 

Arnold Schwarzenegger trycker på att om du har en dröm eller ett mål ska du akta dig för att lyssna på NEJ-sägarna, de som säger att ”det där går inte”.

Elon Musk har en annan syn. Han menar att de nejsägare som står dig nära oftast säger ”ja, jättebra” för att inte såra dig, även om din idé kan vara uppåt väggarna. När dessa personer kommer med kritik ska man verkligen lyssna på dem. 

En sak som de bägge är överens om är att om du har ett ambitiöst mål är ditt viktigaste redskap för att lyckas, att jobba, jobba, jobba. I en video om Elon Musks 10 recept för framgång berättar han att arbetsveckor på 80-100 timmar varit vanligt. Och bakom Arnold Schwarzenegger fantastiska muskelbygge låg vansinnigt många timmars slit. 

En annan sak som bägge uttrycker är att aldrig ge upp, ge järnet och inte vara rädd för att misslyckas. 

Johan Rapp

Johan Rapp

Vår hjärnkrönikör

 • Följ skribent

Johan Rapp, mångårig journalist och författare, föreläser om att ”Tankspriddhet är en fin egenskap” och för företag:  ”Konsten att fokusera i en stressig tillvaro ”.  Har skrivit Handbok för tankspridda,  Bli hjärnsmart m fl böcker och driver ett förbund med glimten i ögat, De Tankspriddas riksförbund.

tankspridd.se   
johan.rapp@edwork.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Karriär

Johan Rapp

Johan Rapp

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill