En citatkonnässör har ordet...

Vår citatkonnässör Mats Ekdahl - om sin fascination för citat, aforismer och om enorm kunskap som förmedlas på minimal yta.

Ledarskap | Motivera | Citat | ARTIKEL | APRIL 2015

Mats Ekdahl

Mats Ekdahl

Jag har under årens lopp haft som hobby att samla citat och aforismer. Ett citat är en upprepning av någonting klokt eller kvickt som någon sagt eller nedtecknat i det förflutna. En aforism är ett visdomsord, ofta en litterärt och elegant formulerad tanke. De bästa citaten har en oerhörd genomslagskraft och kan fortsätta att flyga genom århundraden. Redan Homeros kallade dem épea pteróenta, flygande ord.

De två största citatkällorna är Bibeln och skönlitteraturen. Bibelcitaten slår alla rekord, men de stora författarna ligger inte långt efter.

I England är Shakespeare den mest förekommande, i Frankrike Molière och Montaigne, i Italien Dante, i Tyskland Goethe och Schiller. Listan kan göras mycket lång: Oscar Wilde, Winston Churchill, Dorothy Parker, Mae West, Woody Allen, general Patton, Alfred Hitchcock och många andra.

Det har ibland, mest förr i tiden, sagts lite nedsättande att citatkonsten inte innebär ett självständigt tänkande, men i dag är nog de flesta eniga om att citaten kan förmedla en ibland ofattbar mängd kunskap på minimal yta och att de på sitt underhållande sätt skapar folkbildning i ordets bästa bemärkelse.

Konsten att citera, framhåller professorn i idé- och lärdomshistoria Svante Nordin, är ”konsten att ur det kulturella arvets reservoar hämta fram just det som är användbart i en viss situation och att ge det omedelbar relevans”.

I de mest skilda situationer kan vi få behov av att ha till hands en klok fras, ett kvickt uttryck, en elegant vändning. Citaten fyller på så vis igen glappen i argumenteringen, i retoriken eller i konversationen och blir i bästa fall pricken över i:et.  Förre statsministern Göran Persson har berättat att han brukar ha ett 30-tal dikter i huvudet. ”Att citera på fri hand lyfter allt från en begravning till ett festtal”, menar Göran Persson.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Själv har jag också länge varit en citatkonnässör, men bara enligt principen att sina citat och litterära referenser ska man i största möjliga utsträckning hitta själv genom egen läsning, inte genom att sno dem ur andra citatsamlingar.

Citatböcker är nämligen för det mesta kompilat, det vill säga hopstuvningar från en rad olika böcker. Den ena citatboken stjäl från den andra, som i sin tur har knyckt från den tredje. Och så vidare. ”De riktiga citatmästarna undviker de slitna, välkända och bevingade citaten och söker i stället de okända”, betonar professor Svante Nordin.

Jag hoppas att den blandning av citat som jag vaskat fram under årtionden av läsning ska ge ett koncentrat av värdefull information, eller som professor Svante Nordin på ett elegantare vis slår fast: ”Citatet bryter upp tidens kontinuitet genom att parallell-ställa och samtidiggöra textställen från de mest olika epoker och utvecklingssammanhang.”

Jag har inte velat göra ytterligare ett vanligt citatlexikon med välkända talesätt, utan tvärtom ett tämligen personligt urval inom områden som fängslat mig som till exempel skaparglädje, ledarskap, medier, reklam, vetenskap, film, politik och litteratur. Vad samlaren av citat dessutom ofta söker är formuleringar som i temperament, humor och tankfullhet överensstämmer med något personligt hos en själv. Så också i mitt fall.

Min förhoppning är att mina citat ska roa och ge anledning till eftertanke.

Mycket nöje!

Här hittar du citatsamlingen - Citerat: Mats Ekdahl

Mats Ekdahl

Citatkrönikör

 • Följ skribent

Mats Ekdahl är journalisten som blev författare och generaldirektör för två regeringar. Han är ett välkänt namn inom den svenska medievärlden med befattningar som bland annat chefredaktör för tidningen Vi, Resumé, Läkartidningen och tidningen Arbetet på sitt CV. Mats har även varit knuten till  Europafilm, Bonniers, Norstedts och SVT.

Författare till Tore Wretmans biografier plus ett flertal egna böcker, nu senast prisade Ägget - en mat- och kulturhistoria. Som nästan ingen annan har han själv prövat på olika medieformer liksom ägandeformernas mångfald. Han har belönats med Stora Journalistpriset för flaggskeppet Vecko-Journalens sista nummer och för tidningen Resumé.

Nedan ser du samtliga citat kompilerade av Mats Ekdahl

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera
 • Citat

Mats Ekdahl

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera
 • Citat

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill