7 saker du kan lära dig av Zlatan

Här är några av lärdomarna från fotbollsgeniets långa karriär.

Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | JULI 2015

Zlatan Ibrahimović

Zlatan Ibrahimović

Zlatan Ibrahimovic är på många sätt ett unikum. Med en vinnarmentalitet som kan få vilken säljcoach som helst att blekna har Zlatan tagit sig hela vägen från Rosengård till Paris. Han är idag en av världens bästa fotbollsspelare. Hur gjorde han - och vad kan vi andra lära oss av den gode "Ibra"? Motivation.se vaskar fram sju lärdomar ur Zlatans karriär - och några sköna citat som förklarar vad det handlar om.

Zlatan Ibrahimovic är 33 år och har spelat i Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona och Milan. Idag spelar han i franska Paris Saint-Germain. Han har vunnit ligaguld med alla sina utlandsklubbar varje år, med två undantag, och har sammanlagt vunnit elva ligatitlar. Han är också den bästa målskytten genom tiderna i svenska landslaget.

Vad kan vi lära oss av en sådan man?

Jo, minst 7 saker:

1) Ingen är dömd att misslyckas

Zlatan Ibrahimovic växte upp i Rosengård i Malmö. Hans föräldrar var skilda, pappan hade problem med alkoholen och det var ofta bråk i familjen. Idag har Zlatan som princip att hans kylskåp alltid ska vara fullt, eftersom han fortfarande minns känslan av att mötas av ett tomt kylskåp när man är så hungrig att det gör ont i magen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Även i skolan hade Zlatan problem. "Under mina 33 år i skolan så är han en av de fem stökigaste jag har haft", har Zlatans gamla studierektor Agneta Cederbom berättat. "Han var urtypen för de barn som det går illa för. Hade han inte haft fotbollen så hade det gått åt andra hållet. Det är jag säker på."

Zlatan Ibrahimovic var förvisso en ganska flitig cykeltjuv i unga år - en gång stal han till och med brevbärarens cykel - men fotbollen tog överhanden och gjorde "problembarnet" från Rosengård till mångmiljonär.

Lärdom? Ingen är dömd att misslyckas. Livets och samhällets orättvisor gör att vissa måste kämpa hårdare än andra - men med tillräckligt mycket viljestyrka kan du ta makten över ditt liv och bli en extraordinär människa. Den potentialen finns hos alla.

Zitat: "Jag var tvungen att vara tio gånger bättre än de andra för att bli accepterad, och det triggade mig."

2) Du behöver inte passa in

Innan Zlatan Ibrahimovic slog igenom var fotbollen i Sverige väldigt homogen. Spelarna i landslaget såg ut på ett visst sätt, betedde sig på ett visst sätt och hette gärna Andersson eller Nilsson. Det fanns en tydlig norm för hur man skulle se ut och vara - både på och utanför fotbollsplanen. När Zlatan kom förändrades den normen. Att vara kaxig, ha gott självförtroende - och invandrarbakgrund - blev med tiden normalt i det tidigare så "helylle" fotbollssverige.

Du kan inte förändra din bakgrund, din historia eller dina mest grundläggande personlighetsdrag - Zlatan kommer alltid att ha Rosengård inom sig, och du kommer alltid att vara den du är. Att försöka anpassa sig är ofta bara slöseri med energi. Lägg den energin på att göra det bästa av den du är istället för att försöka bli någon annan.

Zlatan försökte inte passa in i normen - han förändrade den istället.

Zitat: "Man kan ta en kille från Rosengård, men man kan inte ta Rosengård från en kille."

3) Motivation är inte allt - du måste vara BRA också

Ofta när vi pratar om Zlatan - också i den här artikeln - talar vi om hans vinnarmentalitet, självförtroende och starka motivation. Det gör vi rätt i, alla dessa faktorer har varit av stor vikt i Zlatans karriär.

Men det kan ändå vara läge att påminna om att allt inte handlar om "inställning". Om du vill lyckas med någonting i livet - vare sig det handlar om att bli fotbollsproffs eller avdelningschef - så räcker det inte att stå framför spegeln och peppa sig själv varje dag.

Zlatan har en grym mentalitet, men framför allt har han lagt många, många timmar åt att bli bättre och finslipa sin teknik. När han spelade med kompisarna på bakgården hemma i Rosengård blev han extra bra på att använda sin teknik och bollkänsla, eftersom de spelade på en så pass liten och trång yta. Det var de många träningstimmarna, motiverade av en stark kärlek till spelet, som gjorde honom till en spelare i världsklass.

Att ha rätt inställning och mentalitet väger tungt - men att ha rätt "skills" väger nog trots allt ännu tyngre. Ibland kan det rent av vara bra att lägga ifrån sig självhjälpslitteraturen en stund och ägna lite mer tid åt att faktiskt bli bra på någonting konkret.

Till exempel att klacka bollen i krysset medan du fortfarande befinner dig i luften...

Zitat: "Först gick jag vänster, det gjorde han också. Sedan gick jag höger, det gjorde han också. Sedan gick jag vänster igen och han gick och köpte korv."

4) När du har nått toppen - då börjar det hårda jobbet

När Zlatan som 19-åring blev såld från Malmö FF till proffsklubben Ajax i Amsterdam var han ung och kaxig. Han trodde att proffskontraktet innebar att han äntligen hade lyckats. Men proffstillvaron visade sig vara hård och ensam, Zlatan fick problem med sitt spel och längtade hem. Det gick så långt att han till och med bad Malmö att ta tillbaka honom, men den svenska klubben hade fått över 80 miljoner för den unge guldklimpen och var inte det minsta intresserade av att köpa tillbaka honom.

Det är lätt att tro att man har lyckats när man har lyckats - men i själva verket är det då det riktigt hårda jobbet börjar, vilket Zlatan så småningom lärde sig. Den som tror att det går att luta sig tillbaka när man väl har nått toppen riskerar att förlora allt lika snabbt igen.

Zitat: ”Jag kom till Amsterdam som ett barn med hemlängtan, jag lämnade som en man som vet vad som krävs för att nå toppen.

5) Även en stjärna kan behöva en mentor

Inte kan väl en vinnarskalle som Zlatan behöva tips och råd från någon som är äldre och förståndigare?

Jo, naturligtvis behöver han det. Zlatan är alltid noggrann med att understryka sina tidigare tränares (med vissa uppenbara undantag) viktiga roll i hans utveckling som spelare och människa.

Fabio Capello, Zlatans tränare i Juventus (tidigare omnämnd på Motivation.se som en "surgubbe")  gjorde honom till en riktig målskytt och gav honom en ännu större vinnarmentalitet än han redan hade. Under José Mourinhos ledarskap i Inter förvandlades Zlatan "från en katt till ett lejon", enligt egen utsago. Carlo Ancelotti, tidigare tränare i Paris Saint'Germain, var "som en far" för Zlatan.

Även en riktig stjärna kan behöva coachas av någon som har varit med länge och bevittnat samma resa hundratals gånger. Alla behöver en mentor någon gång i livet.

Zitat: "Jag blev en målgörare av toppklass när jag träffade Fabio Capello."

6) Att vara sig själv är viktigare än att lyckas

När Zlatan kom till storklubben FC Barcelona - då världens i särklass bästa fotbollslag - trodde han att hans lycka var gjord. På presskonferensen beskrev han sig som den lyckligaste människan i världen.

Men tillvaron blev snart mer komplicerad för den svenske stjärnan. Barcelona var en ganska präktig klubb med märkliga regler och beteendekoder; spelarna var till exempel förbjudna att köra sina sportbilar till träningar och matchar, vilket Zlatan tyckte var löjligt.

Barcelonaspelarna betedde sig som väluppfostrade skolpojkar, och till en början försökte Zlatan anpassa sig. Till slut började hans vänner klaga på att han inte gick att känna igen längre, och en dag i april kom Zlatan slirande med sin Ferrari Enzo till matchen mot Almeria. Barcelona hade tvingat honom att lägga band på sin personlighet, vilket även hade resulterat i att hans spel inte fungerade. Men nu hade han fått nog.

Zlatan kör den bil han vill, helt enkelt, och några månader senare lämnade han sin "drömklubb". För det viktigaste av allt är ju ändå att fortsätta vara Zlatan.

Zitat: "Zlatan är Zlatan."

7) Ge aldrig upp!

Zlatan Ibrahimovic har bevisat att vem som helst kan bli en vinnare, oavsett bakgrund. Hans vinnarmentalitet har gjort honom till ligamästare i fyra olika länder. Hans namn är känt över hela världen och förknippas med otroliga prestationer.

Zlatan ger aldrig upp. Han längtar alltid otåligt efter att få ta nästa steg i karriären - ibland, som när han gick till Barcelona, kanske lite för otåligt.
Zlatan vill alltid vinna, och när han har vunnit vill han genast gå vidare och vinna någonting annat. Det är den inställningen som har tagit honom dit han är idag.

Zitat: "Alla som kommer i min väg kommer att förlora."

 

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill