”En ledare måste våga vara genuin”

Tidigare vinnaren Sofi Franzén tar plats i juryn för Årets VD.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | OKT 2023

Sofi Franzén, VD för eventbyrån Eventyr Nine Yards AB. Foto: Peter Knutsson.

Sofi Franzén, VD för eventbyrån Eventyr Nine Yards AB. Foto: Peter Knutsson.

Eventyrs VD Sofi Franzén utsågs själv till Årets VD i kategorin små bolag år 2018. Nu tar hon steget in i juryn och ska vara med och utse kommande vinnare av utmärkelsen, som hon vet har en stor betydelse både för VD:n som person och för hela företaget.

”Jag tror att gott ledarskap handlar om att vara sig själv och att våga vara genuin”, säger hon, och berättar samtidigt att hennes eget ledarskap fick utstå tuffa men lärorika prövningar i samband med coronapandemin, som slog extra hårt mot eventbranschen.

Sofi Franzén är VD för eventbyrån Eventyr Nine Yards AB, och utsågs till Årets VD 2018 i kategorin små bolag. Då omsatte företaget 140 miljoner, idag är den siffran uppe på 380 miljoner. Framgångssagan har alltså fortsatt trots några tuffa år för eventbranschen, och nu har Sofi Franzén tackat ja till att själv ta plats i juryn för Årets VD och vara med om att utse framtida vinnare. Ett uppdrag som hon ser fram emot.

– Årets VD är ett väldigt fint initiativ för att lyfta fram exempel på gott ledarskap, och det vill jag gärna vara med och bidra till. Jag har ju själv vunnit utmärkelsen, så jag vet hur mycket den betyder för vinnarna, säger den nya jurymedlemmen.

Det är inte bara äran och erkännandet som gör Årets VD till en viktig utmärkelse, tillägger hon. Det är också ett pris som skapar helt nya möjligheter för vinnarna och för deras företag. Att bli prisad för sitt ledarskap leder till mycket positiv uppmärksamhet.

– Jag har känt att utmärkelsen har öppnat dörrar för mig och för oss. Den leder till att man blir inbjuden till att delta i olika sammanhang där det goda ledarskapet står i centrum. Men framför allt är den ett kvitto på att vi har gjort något bra tillsammans. Den har också varit bra för vårt varumärke, den har skapat uppmärksamhet kring oss och gjort att fler söker jobb hos oss, säger Sofi Franzén.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Pandemin – tuff utmaning men bra skola

Årets VD handlar som sagt om att uppmärksamma det goda ledarskapet inom små, medelstora och stora företag. Men vad är egentligen gott ledarskap? Sofi Franzén menar att det finns flera faktorer som är viktiga.

– Jag tror framför allt att det handlar om att vara sig själv, att våga vara genuin. Det är även viktigt att vara tydlig med vart man ska framåt, och samtidigt kunna lyssna, vara lyhörd och kommunicera aktivt. Man ska också komma ihåg att gott ledarskap handlar om hur man är, inte bara om vad man gör, säger hon.

Som ledare måste man också utvecklas kontinuerligt, och utvecklingen kommer ofta ur tuffa utmaningar och prövningar. För Sofi Franzén och Eventyr var coronapandemin en väldigt stor prövning, eftersom pandemin slog extra hårt mot just eventbranschen.

– Vi drabbades väldigt hårt av pandemin, eftersom vi är en byrå som arbetar med livemöten. Men med det ledarskap och den kultur vi har i organisationen så fick vi det att fungera i alla fall. Alla jobbade på mot nya lösningar utifrån det ansvarsområde de hade, säger hon, och fortsätter:

– Vi inredde snabbt en egen studio för att göra det möjligt för våra kunder att mötas digitalt. Sedan gjorde vi olika case för att visa hur man kan göra digitala event. Vår satsning innebar att vi kunde behålla våra medarbetare, medan alla våra konkurrenter var tvungna att sparka personal. Nu efter pandemin har vi vuxit och blivit ännu större. Det var tuffa år men en väldigt bra skola för oss, säger Sofi Franzén.

Hållbarhet ett viktigt kriterium

När juryn utser Årets VD så utgår den ifrån tre kriterier; ledarskap, hållbarhet och lönsamhet. Att Eventyrs VD är duktig på ledarskap och lönsamhet har vi redan kunnat konstatera, men en jurymedlem förväntas ju vara vass på alla tre kriterierna. Hur ser det ut med Eventyrs satsningar på hållbarhet?

– Vi jobbar med hållbarhet på ett par olika sätt. Dels så jobbar vi ju med möten, vilket i sig är ett sätt att bidra till den sociala hållbarheten. Men klimatet påverkas ju mycket när man har event, därför har vi satt som målsättning att bli klimatneutrala. Vi har också utvecklat en klimatkalkylator för att kunna beräkna hur mycket ett event påverkar klimatet. Vi hjälper våra kunder att minska sin klimatpåverkan, och vill också förmå dem att kompensera för den i högre utsträckning. Förra året valde 50 procent av våra kunder att göra det, och sist vi kollade så var det uppe i 63 procent. Men vårt mål är att 100 procent av våra kunder ska välja att klimatkompensera, säger hon.

Dessutom har företaget valt att engagera sig för Ukraina.

– Eftersom vi själva är en eventbyrå har vi valt att stötta en branschorganisation av eventbyråer i Ukraina som har gjort om sin verksamhet till att hjälpa till att distribuera ut förnödenheter till människor i nöd. Vi har hittills samlat in 100 000 Euro som har gått till Ukraina och för tre veckor sedan åkte två medarbetare ner till Kiev för att se hur vi kan hjälpa till på bästa sätt.

Sofi Franzén är en framgångsrik och erfaren ledare som kommer att bli ett välkommet tillskott i juryn för Årets VD. Men om man bortser ifrån de officiella kriterierna, vilka egenskaper vill den nya jurymedlemmen själv helst se hos Årets VD 2023?

– Genuinitet, mod och lyhördhet. Det räcker så, säger Sofi Franzén.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill