Digital livsstil: Snabba kickar eller långsiktighet?

Lär dig att hantera det digitala flödet på ett medvetet sätt.

Hälsa | Digitalisering | ARTIKEL | JUNI 2023

Snabba kickar?

Snabba kickar?

Digitaliseringen är på många sätt en fantastisk företeelse, men den ställer också krav på vår förmåga att hitta ett sunt förhållningssätt till det digitala flödet. En av de största utmaningarna handlar om att den digitala världen förser oss med ”snabba kickar”, eller instant gratification, snarare än ett mer långsiktigt tänkande. Hur kan man ta kontroll över sin digitala konsumtion och undvika att dras med i ett flöde som inte leder någonstans?

Jakten på snabba kickar och omedelbar tillfredsställelse av våra behov (instant gratification) har alltid varit ett typiskt beteende hos människan. Det hänger samman med vår överlevnadsinstinkt. I förhistorisk tid hade vi stor nytta av instinkten att exempelvis vilja äta och dricka så fort vi såg mat och dryck, eftersom vi inte visste när vi skulle få chansen att äta nästa gång.

Idag är jakten på omedelbar tillfredsställelse dock någonting som skadar oss mer än det hjälper oss; i de allra flesta fall skulle vi behöva tänka mindre på vilka njutningar vi vill uppleva just för stunden, och mer på vad som skulle vara bra ur ett långsiktigt perspektiv.

Det är dock svårt att tygla våra mänskliga instinkter, och den digitala världen hjälper oss inte direkt på traven. Snarare tvärtom. De sociala mediernas logik är helt och hållet baserad på människans ständiga jakt efter ”snabba kickar”. Allting är alltid bara ett klick bort – skrattet, gråten, spänningen, verklighetsflykten, svaret på allt vi undrar över.

För att kunna må bra i en digitaliserad värld behöver vi lära oss att hantera och ta kontroll över det ständiga flödet av snabba kickar, och att leva och agera på ett mer långsiktigt och medvetet sätt. Men hur?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Se över ditt digitala beteende

En sund digital livsstil handlar i grunden om att bli mer medveten om hur man förhåller sig till det digitala flödet. Det vill säga, man ska inte låta flödet ta makten över och styra ens tid, utan man ska själv göra medvetna val och se till att alltid ha kontrollen. Det finns flera sätt att lyckas med det. Det handlar om att skaffa sig fasta vanor och rutiner, göra prioriteringar och avgränsningar i sin digitala tillvaro.

Ett första steg kan vara att se över sitt nuvarande beteende i förhållande till den digitala världen. Hur mycket tid tillbringar du framför datorn och telefonen, och vad exakt gör du med den tiden? Ägnar du dig åt saker som du har planerat att göra – som du har för avsikt att göra – eller dras du ofta med i ett flöde som inte leder någonstans? Kartlägg ditt beteende så noggrant och ärligt som möjligt.

Sedan är det dags att bestämma om och i så fall hur du vill förändra ditt beteende. Det kan till exempel handla om att du vill ägna mindre tid åt att följa diskussioner i sociala medier, och istället ägna mer tid åt att läsa riktig samhällsjournalistik. Eller att du vill spendera mindre tid i den digitala världen över huvud taget, och istället tillbringa mer tid med din familj eller ute i friska luften.

Välj medvetna vanor och rutiner

Nästa steg blir att börja etablera den nya vana eller rutin som du vill prioritera. Du kan göra det genom att välja en avgränsning, exempelvis att du bara får kolla sociala medier (eller mejlen, eller vad som nu distraherar dig) under en bestämd och avgränsad tidsperiod varje dag. Till exempel: ”Jag får bara kolla sociala medier när jag sitter på bussen till eller från jobbet.” Du kan också avgränsa din digitala användning helt och hållet: ”Från klockan 20 fram till läggdags ska jag leva analogt”, eller: ”På söndagar ska jag leva analogt”.

Du kan även etablera nya vanor genom att koppla ihop dem med dina redan befintliga vanor. Till exempel: ”På morgonen när jag har hällt upp mitt kaffe ska jag läsa tidningen istället för att gå in på Facebook.” Eller: ”Jag ska kolla mejlen i samband med frukost, lunch och middag, men aldrig däremellan.”

Planera också gärna in digitala pauser under dagen, genom att använda dig av metoden ovan. Skapa fasta vanor och rutiner för att säkerställa att du varje dag får chansen att slippa skärmtid och att istället gå ut i naturen, promenera, träna eller umgås med människor. Se till att du regelbundet har aktiviteter som ger dig återhämtning från det digitala flödet.

Genom att utforma goda vanor och anamma ett mer medvetet förhållningssätt till det digitala flödet, kommer du också att vänja dig vid ett mer långsiktigt sätt att tänka. Det handlar om att välja en sund och medveten livsstil i förhållande till den digitala världen. Ju mer kontroll du har över din tid, desto lättare blir det att sätta upp mål och att göra sådant som verkligen känns meningsfullt – inte bara för stunden, utan också ur ett längre perspektiv.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Digitalisering

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Digitalisering

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill