En symbol för framtidens ledarskap

Sarah McPhee, SPP, Årets vd 2012 i kategorin mellanstora bolag, berättar om hållbarhetsarbetet, jämställdheten - och vad som krävs för att lyckas i ett nytt land.

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | SEP 2013

Sarah McPhee Årets VD 2012

Sarah McPhee Årets VD 2012

Genom sitt arbete för hållbarhet och jämställdhet har SPP:s vd Sarah McPhee blivit något av en symbol för det moderna, medvetna och upplysta ledarskapet. I oktober 2012 utsågs hon till Årets vd i kategorin mellanstora bolag. I väntan på att 2013 års vinnare ska koras fick Motivation.se en pratstund med fjolårsvinnaren - om jämställdhet, hållbarhet, ledarskap och konsten att lyckas i ett främmande land.

Sarah McPhee är vd för SPP och utsågs till Årets vd 2012 i kategorin mellanstora bolag - läs segerintervjun här

I oktober är det dags att utse nya vinnare i de tre kategorierna små, mellanstora och stora bolag. I väntan på att stafettpinnen ska överlämnas laddar vi upp med en kort intervju med förra årets vinnare.

Det har snart gått ett år sedan du blev utsedd till Årets vd i kategorin mellanstora bolag. Vad har utmärkelsen betytt för dig?

- Det är givetvis fantastiskt hedrande att få den här typen av uppmärksamhet. Det har sporrat mig att vilja bli ännu bättre och att fortsätta utvecklas som ledare. Det har även sporrat mig att tänka på hållbarhet i allt jag gör och att i olika sammanhang berätta ännu mer om vikten av en hållbar utveckling. Särskilt i finansbranschen. Jag blir också väldigt glad för SPP som bolag att vi fått det här erkännandet. En bra vd blir du bara genom bra medarbetare.

Ditt engagemang för hållbarhet var ett av skälen till att du blev Årets vd 2012. Hur har ni fortsatt med det arbetet, och har ni några nya projekt på gång?

- De kommer vi alltid att göra. Hållbarhet är en viktig komponent i att leda ett pensions- och sparbolag där kunderna ska använda sitt sparande långt fram i tiden. Då gäller det att världen är en bra plats att också vistas i. Hållbarhet är därför helt integrerat i allt vi gör. Från mindre inköp till stora investeringsbeslut. På SPP ser vi inte hållbarhet som ett projekt utan det är det sätt vi driver vårt bolag på, men i det ligger givetvis också att hela tiden utmana produktutveckligen att ta nya steg. Under året som gått har vi bland annat tagit fram en helt unik fond, SPP Global topp 100, som samlar några av världens mest framgångsrika och hållbara företag i en och samma fond oavsett bransch och kategori.

Hur går det egentligen med jämställdhetsarbetet i det svenska näringslivet? Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser lär ju ha minskat det senaste året. Vad bör göras?

- Takten behöver öka för att få till en bättre rotation och större mångfald. Det kräver mer mod och mindre prestige. Du måste bestämma dig att det är det här du vill. Annars händer inget.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

- Ett sätt är att jobba mer aktivt på ledningsnivåerna. Där är "Battle of the numbers" ett väsentligt initiativ som gör att börsbolagens leverans inom mångfald synliggörs.  Det har utmanat alla oss som deltar och det har också lett till resultat. Vi har numera en helt jämställd koncernledning och det hade vi nog inte fått till lika snabbt utan det initiativet.

Du kom till Sverige i vuxen ålder och kunde då inte ett ord svenska. Har du några råd att ge till personer som befinner sig i en liknande situation? 

- Investera alla dina resurser i att behärska språket. Det är nyckeln till kommunikation, integration och att lära sig ett lands sociala koder. Läs gärna ett ämne på universitetet som intresserar dig. Vi utbildar alla våra anställda i Vilnius i svenska under sex månader, sen är de i princip helt flytande efter den korta tiden. Det ger dem oerhörda fördelar att det kan uttrycka vem de är och vad de kan. Det är så imponerande att se.

Snart är det dags att utse Årets vd igen. Finns det några speciella egenskaper som du tycker att den personen bör ha?

- Mod och förmåga att fatta obekväma beslut till förmån för långsiktig hållbar utveckling. Kunna identifiera talanger och se till olika individers behov för att säkra att deras utveckling går i takt med bolaget.

Läs också Motivation.se:s intervjuer med Fredrik Törnqvist, Årets vd i kategorin små bolag och Richard Bergfors, vinnare i kategorin stora bolag.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill