Engagerad vd som tror på hållbarhet

Sarah McPhee, Årets vd för mellanstora bolag, drivs av sitt samhällsengagemang.

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2012

Sarah McPhee Årets VD 2012

Sarah McPhee Årets VD 2012

Hon är en samhällsengagerad ledare som gärna predikar långsiktighet och hållbarhet. SPP:s Sarah McPhee berättar om hur man lyckas vända resultaten utan att tappa CSR-perspektivet - och avslöjar vem som ska få prispengarna som hon vann när hon utsågs till Årets vd för mellanstora bolag.

SPP:s vd Sarah McPhee tilldelades nyligen priset Årets vd i kategorin mellanstora bolag. I nomineringen till utmärkelsen, som delas ut av Motivation.se och Executive People, nämns bland annat hennes stora engagemang för hållbarhet och CSR.

När Motivation.se ringer upp säger SPP:s vd att hon är väldigt glad över utmärkelsen.

- Det är en bekräftelse, efter 14 års arbete, på att SPP står för hållbarhet och långsiktighet, säger Sarah McPhee.

Investerar i hållbarhet

Hållbarhetsarbetet har blivit en mycket viktig del av SPP:s arbete, förklarar hon.

- Vi granskar alla investeringar vi gör och kontrollerar att de håller sig till FN-konventionen. Sparare vill inte investera i bolag som har brutit mot den. Dessutom identifierar vi de bolag som är bäst på hållbarhet; de kommer att ha större värde i framtiden, säger Sarah McPhee.

Satsningen på hållbarhet har bland annat resulterat i den nylanserade fonden Global Top 100. Där samlas världens 100 mest hållbara företag i en och samma fond.

- För mig handlar ledarskap mycket om hur vi ska göra för att skapa ett bättre samhälle, säger SPP:s vd.

Tror på långsiktighet

Någon kontrast mellan att arbeta med hållbarhet och att uppnå goda ekonomiska resultat ser hon inte - tvärt om. I motiveringen till utmärkelsen Årets vd för mellanstora bolag nämns bland annat att Sarah McPhee har lyckats vända bolagets resultat från rött till svart utan att tappa fokus på hållbarhet.

- Jag sätter nästan likhetstecken mellan hållbarhet och goda resultat. Hållbarhet och långsiktighet hänger samman, och det är viktigt att ha överskott så att man har råd att stå emot kriser och investera i framtiden. Hållbarhetsperspektivet är det som gör att man kan vända resultaten, säger Sarah McPhee.

Stor utmaning

Men det är ändå en stor utmaning att arbeta med CSR i SPP:s bransch, förklarar hon.

- Det gäller egentligen i hela finansbranschen. Det är en bransch som bara har premierat hög avkastning, och inte långsiktighet. Så visst är det en extra stor utmaning i vår bransch, men det är också enkelt att göra skillnad. Och kunderna blir väldigt glada när man satsar långsiktigt, säger Sarah McPhee.

Att samhällsengagemanget är en viktig drivkraft för SPP:s vd råder det inga tvivel om. Men det finns också andra saker som motiverar henne.

- En god ledare är intresserad av att utveckla sina medarbetare och kunder. Det arbetet ger mig väldigt mycket mening, säger hon, och tillägger att en ledare också måste vara beredd att ständigt ifrågasätta sin egen uppfattning.

Pengarna till Läxhjälpen

När Sarah McPhee utsågs till Årets vd mottog hon även en prissumma på 10 000 kronor att skänka till valfri välgörenhetsorganisation. SPP:s vd har valt att skänka prissumman till Stiftelsen Läxhjälpen som arrangerar läxhjälp för högstadieelever i socialt utsatta förorter i Sverige.

- Att fler ungdomar klarar grundskolan och får möjlighet att fullfölja sina drömmar och realisera sin potential är viktigt inte bara för samhällsutvecklingen utan också för varje enskild individ. Att klara av skolan är en förutsättning för att komma vidare in på arbetsmarknaden och kunna ta ansvar för sitt liv, säger Sarah McPhee.

Hon berättar att det finns en speciell anledning till att hennes hjärta klappar extra för folk som tappar sitt språk.

- Jag kom själv till Sverige utan att kunna språket och vet hur tufft det är att studera på ett annat språk än modersmålet. När man byter språk går stora delar av ens jag förlorat liksom självförtroendet. Att få någon som stöttar en under skolåren skapar individer som kan och vill bidra positivt till samhället, som är stolta och mår bra. Det är allas ansvar att våra ungdomar klarar grundskolan och jag vet att Läxhjälpen kan bidra med kunskap, stöd och motivation.

Sarah McPhee tilldelades utmärkelsen Årets vd för mellanstora bolag med följande motivering:

Årets vd för mellanstora bolag har vänt resultatet från rött till svart utan att tappa fokus på hållbarhet. Investeringar sker med CSR-perspektiv och varumärket har därmed utvecklat en naturlig koppling till ett ansvarsfullt företagande. För 14:e året i rad har bolaget placerat sig i absoluta toppskiktet på Down Jones Sustainability Index. Med ett kommunikativt och gott ledarskap får Årets vd medarbetarna att växa.
 

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill