Brinner för hamburgare - och hållbarhet

Richard Bergfors, Årets vd 2012: "Utmärkelsen har fungerat som en sporre".

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | AUG 2013

I höst är det dags att utnämna Årets vd igen. Motivation.se laddar upp inför tävlingen genom att ställa några korta frågor till förra årets tre vinnare. Först ut är Richard Bergfors, vd för hamburgerkedjan Max, som blev Årets vd 2012 i kategorin stora bolag.

När Richard Bergfors i fjol utsågs till Årets vd gjordes en lite längre intervju med honom som finns att läsa här

Den här gången nöjer vi oss med att ställa fem korta frågor till Max vd för att få en liten uppdatering. Vad har hamburgerkungen haft för sig sedan sist?

Det har snart gått ett år sedan du blev utsedd till Årets vd. Har den här utmärkelsen betytt någonting för dig och ditt företag?

- Absolut. Att juryn valde att uppmärksamma vårt arbete med hållbarhet och mångfald var naturligtvis väldigt hedrande. På sikt fungerar det som en sporre att fortsätta arbeta med dessa frågor och förhoppningsvis inspirera andra att följa efter.

Ditt engagemang för hållbarhet var ett av skälen till att du blev Årets vd. Hur har ni fortsatt med det arbetet, och har ni några nya projekt på gång?

- I 10 års tid har vi systematiskt rekryterat personer med funktionsnedsättningar och utbildat våra chefer i att se potential och möjligheter hos alla människor. Under våren 2013 drog vi formellt igång nästa steg i vårt mångfaldsarbete; chefsrekrytering bland nyanlända. Vi erbjuder på detta sätt en introduktion till det svenska samhället och en tydlig potentiell karriärväg för människor med olika kulturella bakgrunder. Max ska spegla det samhälle vi är verksamma i och jag är övertygad om att mångfald och tillväxt går hand i hand. Vi fortsätter också vår strävan efter att bli ett hållbart företag med åtgärder inom allt från trädplantering till klimatdeklarering, samt 100tals små och stora åtgärder för att minska vår miljö- och klimatpåverkan.

Du driver ett företag som startades av dina föräldrar. Blir du aldrig sugen på att ge dig in i en helt ny bransch?

- Även om Max kärnverksamhet, att servera goda hamburgare till nöjda gäster, alltid kommer vara densamma så har Max som företag förändrats otaliga gånger bara dom senaste åren. Det är stor skillnad när man går från att driva några restauranger i norra Sverige, till att bli rikstäckande och nu jobba internationellt med över 100 restauranger på fem marknader.   

Jag föreställer mig att du reser runt i världen och testar olika hamburgersorter, stämmer det? Om inte, hur ser en vanlig arbetsdag ut? 

- Det stämmer, jag äter fortfarande minst en hamburgare om dagen. Tillsammans med olika personer på Max åker jag årligen på inspirationsresor världen över, främst till USA, där vi testar hamburgare och inspireras av nya smakkombinationer. På dessa resor äter vi hundratals hamburgare och provar 10-20 stycken om dagen.

- Jag fördelar min tid mellan kontoret och restaurangerna, och det blir mycket resor däremellan både i och utanför Sverige. Mitt arbete handlar mycket om att leda arbetet mot världens bästa hamburgerkedja med våra kärnvärden smak, kvalité, hälsa och miljö som ledsagare.

Snart är det dags att utse Årets vd igen. Finns det några speciella egenskaper som du tycker att den personen bör ha?

- En bra ledare är för mig någon som tar ansvar, inte bara för sin egen organisation och de anställda utan också för det samhälle som man verkar i. Att våga driva vad man tror på internt, utmana omvärlden, inspirera och dela med sig av sin kunskap utanför den egna verksamheten.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill