Hamburgerkungen som brinner för hållbarhet

Richard Bergfors, Max, är Årets vd för stora bolag 2012: "Vi vill bli världsledande inom hållbarhet i vår bransch".

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2012

Hamburgerkungen som brinner för Hållbarhet

Hamburgerkungen som brinner för Hållbarhet

För 44 år sedan startade Curt Bergfors en korvkiosk i Gällivare. Med åren har familjeföretaget, som fick namnet Max Hamburgerrestauranger, utvecklats till en av Sveriges största hamburgerkedjor. Idag är Curts son, Richard Bergfors, vd för bolaget - som satsar på att bli världsbäst på hållbarhet inom sin bransch. Den satsningen är en av anledningarna till att Richard Bergfors har utsetts till Årets vd 2012.

Max Hamburgerrestaurangers vd Richard Bergfors har av Motivation.se och Executive People utsetts till Årets vd i kategorin stora bolag. Han mottog priset i samband med en tillställning som hölls den 25 oktober på Grant Thorntons lokaler i Stockholm.

- Det är alltid väldigt kul att få utmärkelser och uppskattning för det arbete vi gör. Så det känns väldigt roligt, säger Richard Bergfors till Motivation.se.

Växte upp med Max

Richard Bergfors har betydligt starkare band till sitt företag än de flesta andra vd:ar i Sverige. Max Hamburgerrestauranger startades nämligen av hans föräldrar, som öppnade en korvkiosk i Gällivare 1968. Resten är, som man brukar säga, historia.

- Ja, jag växte upp med det här och det var mina föräldrar som startade det. Jag har därför en stor passion för Max och för att driva företag. Det är den passionen som driver mig, tillsammans med en viss tävlingsinstinkt - jag har alltid velat vara bäst, oavsett om det har handlat om idrott, skolan eller att driva företag, säger Richard Bergfors, som idag äger Max tillsammans med sina två bröder.

Att känna passion för jobbet tror han är en av de viktigaste egenskaperna hos en god ledare.

- Man måste gilla det man håller på med, annars kan man inte göra ett bra jobb. Sedan tror jag också det är viktigt att vara tydlig, rak och transparent. Man måste vara ärlig och får inte ha dolda agendor, säger Max vd.

"Vill bli världsledande"

Richard Bergfors och Max Hamburgerrestauranger har vid ett flertal tillfällen uppmärksammats för sitt arbete med hållbarhet och CSR - bland annat tilldelades Bergfors den prestigefyllda utmärkelsen Corporate Social Responsibility Award for Leadership 2011. När han nu utsågs till Årets vd 2012 var hållbarhetsarbetet en viktig anledning till det.

- Vi har jobbat väldigt aktivt med hållbarhet och CSR ända sedan vi grundades 1968. Vi vill vara världsledande inom hållbarhet i vår bransch. Den satsningen består bland annat i att vi klimatmärker våra produkter och klimatkompenserar för vår miljöpåverkan, säger Richard Bergfors, och fortsätter:

- Men vi jobbar även med social hållbarhet, bland annat genom att vi anställer personer med arbetshandikapp. Vi har ett samarbete med Samhall för att få in den typen av tjänster, och har satt som mål att anställa 250 personer med arbetshandikapp. Vi är nu uppe i 200 personer, berättar Max vd.

Man skulle kunna tro att det är väldigt svårt att arbeta med CSR i hamburgerbranschen, men Richard Bergfors ser det inte så.

- Jag vet ju inte, jag har jobbat i den här branschen i hela mitt liv, så jag vet inte hur svårt det är i andra branscher. Jag tror inte det är enkelt i någon bransch, men vi har valt att se möjligheter istället för svårigheter. Alla kan göra någonting för hållbarheten, och det är viktigt att aldrig sluta. Det är ett arbete man aldrig blir klar med.

Prispengarna till SOS Barnbyar

Prissumman på 10 000 kronor för utmärkelsen Årets vd tänker Richard Bergfors skänka till SOS Barnbyar.

- Jag har bett om att få skänka pengarna dit eftersom vi har ett väldigt nära samarbete med dem. Både vi och våra gäster har skänkt många miljoner till SOS Barnbyar. Jag har följt organisationen länge och tycker att de gör ett utmärkt jobb när de ger barn i fattiga länder möjligheten till ett anständigt liv, säger Richard Bergfors.

Richard Bergfors har utsetts till Årets vd i kategorin stora bolag med följande motivering:

För ett föredömligt starkt socialt ansvarstagande, såväl inom Sverige som utanför landets gränser. Årets vd för stora bolag har med sitt ledarskap lyckats integrera hållbarhet och mångfald i hela verksamheten. Företaget har drivits framgångsrikt lönemässigt och mänskligt, och förvandlat en global produkt till ett svenskt miljövänligt alternativ. Med sitt ledarskap har Årets vd skapat delaktighet hos medarbetarna och goda kundrelationer.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill