"Kul att se människor växa"

Årets vd i kategorin små bolag, Fredrik Törnqvist, berättar om ledarskapet, hållbarhetsarbetet och det sociala engagemanget.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2012

Bostadsbolaget Mimers vd Fredrik Törnqvist vann utmärkelsen Årets vd 2012 i kategorin små bolag. Priset är inte bara en bekräftelse på Törnqvists förmåga att inspirera sina medarbetare, utan också på det hårda arbete som han har lagt ner på hållbarhet och CSR - bland annat genom att starta en egen arbetsförmedling i Västerås.

Den 25 oktober mottog Fredrik Törnqvist utmärkelsen Årets vd i kategorin Små företag - ett pris som har instiftats av Motivation.se och Executive People. När vi ringer upp för en längre intervju med vinnaren berättar han att de positiva reaktioner han har fått den senaste veckan har varit överväldigande.

- Det är jättekul och hedrande. Det har varit väldigt mycket uppmärksamhet kring det här, jag tror aldrig jag har blivit så gratulerad i hela mitt liv, säger Fredrik Törnqvist, som tänker skänka vinstsumman på 10 000 kronor till Barncancerfonden.

"Entusiasmera människor"

Fredrik Törnqvist är vd för Bostadsbolaget Mimer, som ägs av Västerås stad och är det största bostadsbolaget i Västerås. Företaget äger och förvaltar cirka 11 200 bostäder som bebos av över 20 000 västeråsare. Sett till antalet anställda - färre än 200 - är det dock ett litet bolag.

Utmaningarna i bostadsbranschen är många, men Fredrik Törnqvist har inga problem med att hitta sin drivkraft och motivation.

- Jag tror att det är ledarskapet i sig som driver mig. Jag har tycker att det är väldigt kul att se människor växa med uppgiften, förklarar Mimers vd.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Det är svårt att uttala sig generellt om vad som utmärker en god ledare, säger han - men det finns åtminstone några grundegenskaper som är ofrånkomliga.

- Jag tror att man måste ha förmågan att inspirera och entusiasmera människor. Det är nog det allra viktigaste. Sedan är det viktigt att man är nyfiken och modig samt att man är rak och tydlig och kan fatta beslut, säger Fredrik Törnqvist.

Startat arbetsförmedling

I motiveringen till utmärkelsen Årets vd står det bland annat att Fredrik Törnqvist har arbetat kraftfullt med CSR och hållbarhet. Ett arbete som har rört både miljörelaterade och sociala frågor, berättar han.

- Vi jobbar med hållbarhet på många olika områden. Dels är vi engagerade i miljöfrågor som rör till exempel energiförbrukning och effektivisering. Vi jobbar också mycket med avfallsfrågan och med miljökommunikation, säger Fredrik Törnqvist, och fortsätter:

- Men vi är också engagerade i social hållbarhet, och jobbar bland annat med att utveckla de stadsdelar där vi är verksamma.

Som konkret exempel på Mimers arbete med social hållbarhet nämner han att företaget har startat en egen arbetsförmedling. Projektet, som går under namnet Jobbpunkt Väst, finansieras av EU-medel och drivs i samarbete med Arbetsförmedlingen, Västerås stad och det lokala näringslivet.

- Vi har tre anställda som jobbar heltid med Jobbpunkt Väst. Vi tar in grupper av arbetssökande som får lära sig skriva cv, öva sig inför anställningsintervjuer och så vidare. Sedan testar vi dem med samma verktyg som vi själva använder när vi rekryterar. Därefter matchar vi dem mot näringslivet. Ungefär 70 procent av de arbetssökande har fått jobb efter att de deltagit i projektet, säger Fredrik Törnqvist.

Fredrik Törnqvist utsågs till Årets vd med följande motivering:

För att, med begränsade resurser, arbetat kraftfullt med CSR och lyckats skapa långsiktig hållbarhet och nöjda kunder. Årets vd för små bolag kan redovisa ett uthålligt och bra affärsresultat som visar effekt över tid. Med initiativ till en egen arbetsförmedling har Årets vd gjort skillnad som sträcker sig längre än den egna verksamheten. I organisationen har också en stor delaktighet och engagemang hos medarbetarna skapats.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill