Flexibelt ledarskap i en värld av utmaningar

Årets VD frukostseminarium med Mia Brunell Livfors: ”Det gäller att acceptera osäkerheten.”

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | APRIL 2022

Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson

Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson

Som vd för företagskoncernen Axel Johnson AB är Mia Brunell Livfors en av Sveriges mest inflytelserika ledare. På Årets VD:s frukostseminarium den 8 april berättade hon om sin bakgrund, sin syn på ledarskap, om konsten att förhålla sig till en omvärld som ständigt förändras – och om sitt stora engagemang för mångfald och jämställdhet. När seminariet var slut passade Motivation.se på att göra en intervju med Mia Brunell Livfors, som för några månader sedan utsågs till Årets VD i kategorin Stora bolag.

Nu när pandemins restriktioner har tagit slut så finns det ett stort sug efter riktiga event där man får träffa människor live, vilket kändes i luften på Årets VD:s frukostseminarium med Mia Brunell Livfors den 8 april. Det var en öppenhjärtig vd som tog plats på scen tillsammans med moderator Per Winblad, och samtalet kom att handla om alltifrån hur man leder i tider av pandemier och krig, till mer personliga frågor om Brunell Livfors bakgrund och karriär, hennes syn på ledarskap och engagemang för hållbarhet.

Mia Brunell Livfors är vd för en enorm företagskoncern, och Axel Johnson AB har precis som alla andra påverkats mycket av coronapandemin. Trots det har koncernen klarat sig bra, berättade hon. Flera av bolagen, exempelvis Åhléns och Axfood, är verksamma inom handeln och matindustrin, och även om exempelvis restaurangnäringen gick ner så gick det desto bättre för livsmedelsbutikerna och e-handeln. Förra året blev faktiskt ett rekordår för Axel Johnson.

När pandemin tog slut kom istället invasionen av Ukraina som ännu en faktor som skapar osäkerhet i världen. I tider av kris och förändring är flexibiliteten väldigt viktig, sade Mia Brunell Livfors under seminariet. Och i vår intervju efteråt underströk hon vikten av att kunna acceptera osäkerhet.

– Man måste vara realistisk och uppmärksam på det som händer i samhället, och se verkligheten i tider då omvärlden förändras eller hamnar i kris. Det gäller att försöka känna sig trygg i och acceptera osäkerheten, säger hon.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

”Humanistiskt ledarskap smittar”

Mia Brunell Livfors är uppväxt i Dalarna, men började tidigt längta efter de större utmaningarna och sammanhangen. Hon ”tog studenten på fredagen och flyttade till Stockholm”, berättar hon. Väl där sökte hon fyra olika utbildningar på universitetet, men valde till slut ekonomlinjen. Efter studierna inledde hon en karriärresa som började i finansbranschen och fortsatte med diverse chefsjobb inom MTG och Kinnevik, där hon var vd 2006-2014, innan hon 2015 tillträdde som vd för Axel Johnson.

– Det bästa med ledarskap är att det är så roligt. Jag är en team-människa. Jag tycker om att jobba i team där man till slut inte minns vem som har lagt vilket förslag. Som ledare tycker jag att det är viktigt att bygga relationer för att få med mig människorna. Jag vill ha jättenära kontakt med ledningarna i våra företag, de behöver känna att de alltid kan lyfta luren och ringa, och att jag finns där när de behöver mig, berättade hon för seminariepubliken.

Temat för Årets VD 2021, där Mia Brunell Livfors utsågs till vinnare i kategorin Stora bolag, var humanistiskt ledarskap. I vår intervju säger hon att det humanistiska ledarskapet bör vara en självklar del av företagskulturen. Att hennes bolag är så stort ser hon inte som något hinder för att upprätthålla en sådan kultur.

– Jag tror att humanistiskt ledarskap smittar. Jag tror också att det är en stor fördel att Axel Johnson är ett familjeföretag, det är en väldigt viktig faktor. Det gör det lättare att skapa en humanistisk kultur i bolaget, säger Mia Brunell Livfors.

Axel Johnson jobbar också väldigt aktivt med att skapa en god företagskultur, och försöker att inte lämna någonting åt slumpen.

– Vi mäter väldigt mycket och gör medarbetarundersökningar och pulsmätningar för att få en bild av medarbetarnas motivation och engagemang. Vi jobbar även med inkludering, som är en viktig del av kulturen. Men jag tycker också att man kan känna när man går in på ett företag hur kulturen och stämningen är där. Här tror jag återigen att Axel Johnson har en stor fördel av att vi är ett familjeföretag, förklarar hon.

Brinner för mångfald och inkludering

Inkludering, jämställdhet och mångfald är frågor som Mia Brunell Livfors jobbar väldigt aktivt med. Under seminariet berättar hon att Axel Johnsons mångfaldsstrategi har utgångspunkten att bolaget bör spegla samhället. Sedan 2014 har koncernen som mål att ha 20 procent medarbetare med utländsk bakgrund, och 20 procent ledare med utländsk bakgrund. Könsfördelningen ska vara åtminstone 60-40 mellan kvinnor och män. De har även mål som gäller åldersspridning; 10 procent av cheferna ska vara under 30, och 10 procent ska vara över 60.

– Vi kan inte ha det så att alla är 50 år, bor på samma ställen och så vidare. Friktion skapar förändring, säger hon.

Hon berättar att hon ibland stöter på motstånd i sitt arbete med mångfald och inkludering, framför allt från folk som tycker att det går mot kvotering. Men själv tycker hon att det är tvärtom – att ha en mångfaldsstrategi är ett sätt att göra arbetslivet mer meritokratiskt. Och motståndet till trots så säger hon att det är fullt möjligt att som ledare åstadkomma en betydande förändring.

– Det går om man vill, men det kan ta tid. Här är det återigen viktigt att mäta, så att man får resultaten svart på vitt. Då blir det väldigt tydligt och konkret.

Trots engagemanget har Mia Brunell Livfors svårt att se sig själv som en förebild, säger hon – men understryker samtidigt att hon som vd för ett stort bolag måste vara medveten om att andra kan se henne som en förebild. Vilket bekräftas av att hon utsågs till Årets VD i kategorin Stora bolag år 2021.

– Jag tycker alltid att det är svårt med personliga utmärkelser, för det är ju hela organisationen som jobbar för att uppnå resultat. Men jag vet att utmärkelsen har skapat en stolthet i organisationen, och det är väldigt roligt. Och Årets VD är en viktig utmärkelse, eftersom ledarskap är en så viktig del att lyfta fram, särskilt när samhället förändras och nya generationer ska ta över, säger Mia Brunell Livfors.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill