Från ägarlett till ägarstyrt – en förändringsresa

Ägaren är största tillgången och samtidigt den största riskfaktorn i ägarledda bolag. Hur gör man för att släppa taget?

Ledarskap | ARTIKEL | JAN 2017

Från ägarlett till ägarstyrt – en förändringsresa

Från ägarlett till ägarstyrt – en förändringsresa

När media rapporterar om näringslivet så handlar det till största del om stora, börsnoterade bolag. Men de allra flesta svenska företag är av en helt annan karaktär – de är ägarledda. Och även om dessa företag inte omsätter lika mycket som de stora jättarna, har de en enorm inverkan på den svenska tillväxten. Så, vad händer när ägaren vill fasas ut ur sin ledande och operativa roll? Hur gör man detta utan att det får negativa konsekvenser? Ett sätt är att gå från ägarlett till ägarstyrt. Det kan låta som att det betyder ungefär samma sak, men skillnaden är i själva verket väldigt stor.

Nytt år, nya drömmar, nya löften.

Drömmer du som 450 000 andra personer i Sverige om bli ledare?
Chansen eller risken är stor att du då hamnar i ett ägarlett bolag eftersom över en miljon företag i Sverige är ägarledda vilket representerar 98 procent av landets företag. Ja, du läste rätt – 98 procent. En procentsats som är värd att uppmärksamma.

Trots detta lägger media det bländande strålkastarljuset främst på de börsnoterade bolagen som bara utgör 0,1 procent av det totala antalet företag. Och visst, de börsnoterade omsätter mer per styck, men de ägarledda är så många fler till antalet och därför centrala för Sveriges tillväxt.

Omkring en halv miljon av dessa bolag har en vd från ägarfamiljen, och drygt 200 000 står inför ett generationsskifte de närmaste åren där en extern ledare kan vara en lösning. I många fall läggs företag ner eller tynar bort när ingen vill ta över inom ägarfamiljen och alternativet med en extern ledare som kan driva verksamheten
vidare inte har beaktats. Detta innebär att Sverige går miste om arbetstillfällen och att tillväxten i svenskt näringsliv riskerar att påverkas.

Från ägarlett till ägarstyrt

Definitionen ägarledda bolag innebär att ägarna är verksamma i den dagliga driften och i många fall har man som ägare multipla roller, d.v.s. man kan vara både ägare, vd, och ha en operativ roll i verksamheten. Som kronan på verket kan man även vara sin egen styrelseordförande.

Det finns tre kategorier av ägarledda företag: de ensamägda som ägs till 100 procent av en person, de familjeägda företagen som ägs av två eller flera personer som är släkt med varandra, och de kompanjonägda som ägs av två eller flera personer som inte är släkt.

Ett sätt att växa och att utveckla sitt företag är att gå från att vara ägarlett till att bli ägarstyrt. Grammatiskt lika ord men med en oerhört stor skillnad i innebörd.

När du leder ett företag (ägerlett) så hör man nästan på ordets betydelse att det krävs att du är närvarande och guidar företaget framåt. Hela tiden. Sida vid sida av alla uppgifter och nära verksamheten. Utan dig går man vilse och i värsta fall stannar företaget. Kan vara en egotripp, men det blir svårare att skala upp verksamheten. Som ägare kan man vara sin största tillgång men även den största riskfaktorn i företaget. Man vet inte riktigt när man bör släppa och vad man bör släppa taget om.

Ett ägarstyrt företag däremot styrs av ägarna men med den stora skillnaden att ägarstyrningen görs på distans genom ett ägardirektiv och genom en större medvetenhet.

Rollerna i ett ägarstyrt företag är också mer separerade. Om ett ägarlett företag har multipla roller så har man i ett ägarstyrt bolag ”dragit isär” rollerna. Ägarforum, styrelsemöten och vd-rollen är på tre helt olika arenor.

Fördelar med ägarstyrning

Det innebär inte att företaget blir trögare, tvärtom. Det innebär att man blir mer fokuserad på den roll man utövar och ökar medvetenheten om i vilket forum man utövar denna roll. En ägare ska peka ut en riktning vart bolag ska, styrelsen ska tala om vad som ska göras för att nå dit och vd:ns roll är att tala om hur ska vi nå dit. När du sitter på alla stolar samtidigt behöver du vara både strategisk och kunna se macroperspektivet, och samtidigt vara väldigt operativ och kunna gå ner på micronivå samt ha stor medvetenhet om vilken hatt du har på dig i varje ögonblick.

Detta är oerhört komplext, och det kan vara svårt att lyfta blicken och ha ett fokus på horisonten när man hela tiden måste ha ett öga på vägen för att se vart du ska sätta nästa fot för att balansera rätt. Samtidigt som man ska tänka utifrån olika perspektiv och ha olika hattar på sig vid olika tillfällen. Då är det är lätt hänt att man känner sig schizofren ibland… Det går väl an när bolaget är mindre, men i takt med att verksamheten växer blir det en övermäktig uppgift. Inte bara för dig själv som ägare utan även för din personal.

Lägg där till att allt går i en snabbare takt då världen blir alltmer global och den digitala tsunamin sveper över alla bolag med en kraft som ingen kan ducka för, ja, då ökar stresshormonet rätt lätt.

Vi har alla en del att lära oss från lagsporten. Fotbollstränaren Lars Lagerbäck blev intervjuad för en tid sedan och svarade på frågan: Din taktik, vad tror du den har betytt?
–    Förhoppningsvis har det någon typ av betydelse, för det är det som styr mitt sätt att jobba. Jag tillhör de tränare som tror på att man ska organisera sitt lag väldigt tydligt. Ju bättre spelarna kan sina roller och förstår hur vi ska spela, desto bättre samverkan blir det.

Så enkelt och så svårt är det. Lägg därtill beteende och psykologiforskning som visar att otydliga roller är den största anledningen till konflikter och ineffektivitet, ja, då finns det inte så mycket mer att fundera över.

Ägarlett med multipla roller:

Unknown photo imported from Drupal

 

 

Ägarstyrt med tydliga roller:

Unknown photo imported from Drupal
Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att gå från ägarlett till ägarstyrt är inte gjort i en handvändning. Det kräver en medvetenhet, insikt, god planering och att man börjar i tid.

Tuff förändringsresa

Många företag som har stått och stampat på samma ställe länge ser dock ofta en rejäl utväxling när de gör denna förändringsresa, även om den kan vara tuff i början. Det är också ett sätt att förbereda organisationen och skapa bästa förutsättningar för en extern VD. Och i förlängningen även för dig själv som ägare.  

Men förändringsprocesser är inte en smekmånad. Det är lite som att flyga en jumbojet. Det tar mycket kraft i början när man ska lyfta, men väl uppe bland molnen i styrfart kan man luta sig tillbaka…

Så vill du lyfta företaget till himlen eller stanna kvar och tugga på marken? Valet är ditt.

Nästa artikel kommer att handla om ägardirektivet och vikten av att dokumentera ägarens vilja och vad man behöver tänka på.

Agneta Olsson

Vår expert på ledarskap, vd-skap och ägarledda bolag

 • Följ skribent

Agneta Olsson har under de senaste 20 åren haft ledande positioner inom bland annat ICA, Santa Maria, Ridderheims & Falbygdens samt Coop med fokus på kommunikation och ledarskap.
 Hon har även skrivit boken – “Extern VD Så lyckas du” som är baserad på egen erfarenhet, ett 40 tal djupintervjuer samt forskning från handelshögskolan i Jönköping. Idag driver hon företaget Chair Management och är expert på ägarledda företag och hjälper ägare och vd att förbereda, möjliggöra och aktivera ett ledarskifte.

www.chair.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Agneta Olsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill