Gör misslyckande till din vän

Misslyckande är antingen din vän eller din fiende - och du väljer vilket det är.

Ledarskap | Coacha | ARTIKEL | AUG 2018

Lär av dina motgångar - och nå framgång.

Lär av dina motgångar - och nå framgång.

Alla människor råkar ut för misslyckanden i livet, skriver ledarskapsexperten John Maxwell. Frågan är bara hur du reagerar på dessa. Misslyckanden kan ”bränna” dig – men de kan också rena dig och ge dig kunskap och visdom, om du väljer att hantera dem på rätt sätt. För att omvandla ett misslyckande till en framgång måste du fråga dig vad som orsakade motgången, vad du kan lära av den och hur du ska gå vidare. Här följer fem frågor att ställa dig när du mött motgång.

Om du spelar en sorgevisa varje gång du misslyckas, kommer misslyckande att förbli din fiende. Men om du bestämmer dig för att lära av dina misslyckanden, har du faktiskt nytta av dem - och det gör misslyckande till din vän.

William Bolitho sa: 

"Det viktigaste i livet är inte att kapitalisera på våra vinster. En idiot kan göra det. Det viktiga är att dra nytta av dina förluster. Det kräver intelligens och gör skillnaden mellan en förnuftig människa och en dåre."

Vem som helst kan göra misslyckande till sin vän genom att upprätthålla en lärbar attityd och ha strategi för att lära av sina misstag. För att göra dina förluster till vinst, ställ dig följande frågor varje gång du möter motgång:

1. Vad orsakade misslyckandet?

Du kommer inte att lära dig allt du kan om du inte är villig att ta reda på vad som gick fel. Var du i en icke-vinnande situation? Fanns det en viss punkt när saker gick fel? Kan du hitta ett avgörande misstag?

Efter sin nära-döden-erfarenhet på Mount Everest erkände klättraren Beck Weathers: 

"När du är så högt upp får du höghöjds-dumsjukan.”

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

2. Vilka framgångar göms i misslyckandet?

Min vän Warren Wiersbe säger: 

"En realist är en idealist som har gått igenom elden och renats. En skeptiker är en idealist som har gått igenom elden och blivit bränd." Låt inte svårigheternas eld göra dig till en skeptiker. Låt den rena dig. Oavsett vilken typ av motgång du upplever, finns det alltid en potentiell rikedom av framgång gömd i den. Ibland kan den vara svår att hitta. Men du kan upptäcka den om du är villig att leta efter den.

3. Vad kan jag lära av vad som hände?

Tyvärr reagerar många människor på motgång på samma sätt som Charlie Brown gör i en seriestrip jag en gång läste. Charlie är på stranden och har just blivit klar med att bygga ett vackert sandslott. Men när han tar ett steg tillbaks för att beundra sitt arbete, översköljs hans mästerverk av en stor våg. Stirrandes på den släta höjden som skapats säger han: 

"Det måste finnas en lärdom här, men jag vet inte vad den är."

Människor som närmar sig motgång som Charlie Brown blir så slukade av händelserna att de går miste om hela lärprocessen. Men det finns alltid ett sätt att lära av motgångar och misstag. Nyckeln är att alltid behålla en lärbar attityd och omfamna tanken som Lord Byron en gång förmedlade: 

"Motgång är den första vägen till sanning."

4. Vem kan hjälpa mig med denna fråga?

Generellt sett finns det två typer av lärande: erfarenhet, som hämtas från egna misstag, och visdom som lärs av andras misstag. Admiral Hyman Rickover sa:

"Vi måste alla bli bättre informerade. Det är nödvändigt för oss att lära oss av andras misstag. Du kommer inte leva tillräckligt länge för att göra dem alla själv."

Hämta visdom från andras kloka inrådan så mycket du kan. Sök råd, men se till att det är från någon som framgångsrikt hanterat misstag eller motgångar.

5. Var går jag härifrån?

I boken Everybody's a Coachsäger Don Shula och Ken Blanchard:

”Lärande definieras som en förändring i beteende. Du har inte lärt dig något förrän du kan agera och använda det.”

När du kan lära dig av dåliga erfarenheter och göra dem till något bra, gör du en stor förflyttning i ditt liv. Under flera år har jag lärt mig att människor förändras när de lidit för mycket, lärt sig så mycket, eller fått motta så mycket att de kan förändras. Du kan ha erfarenhet av var och en av dessa situationer. Se till att de är agenter för positiv förändring i ditt liv varje gång du möter dem.

Författaren Sydney Harris sa: 

"En vinnare vet hur mycket han har kvar att lära sig, även om hen anses vara en expert av andra. En förlorare vill bli ansedd som en expert av andra innan han har lärt sig tillräckligt för att veta hur lite han vet."

Fatta ett förnyat beslut att lära dig något från varje misstag eller negativ upplevelse i ditt liv. Lektionerna finns där för lärandet. Men misslyckande kommer inte att nå ut och lära dig. Du måste vara villig att göra misslyckande till din vän genom att ta tillfället i akt att lära.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Coacha

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Coacha

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill