"Humankapitalet är det viktigaste"

Finansdirektör Liia Nõu försöker lägga jobbet runt träningen istället för tvärtom...

Hälsa | ARTIKEL | AUG 2012

Läs porträttet av Liia Nõu, kvinnlig finansdirektör på Pandox. Företaget äger hotell för 25 miljarder och här handlar det om idrott och att jobba med varumärket i hälsans tecken.

På företaget Pandox har man fri träning på arbetet. Det ingår helt enkelt i jobbet. Det är ett strategiskt sätt att få lönsamhet genom sina friskvårdsatsningar på arbetsplatsen, enligt Liia Nõu.

Om man subventionerar friskvård ställs också krav på att veta om man verkligen är på gymmet. På företaget Pandox är träning ett måste och för att jobba här så ska attityden vara positiv till motion och idrott.

Jag undrade hur våra svenska företag resonerar i dessa sammanhang och jag fick förmånen att träffa Liia Nõu som kunde hjälpa mig att få svar på mina frågor.

Det är sommar och havet blänker. Solen är på väg att stiga upp. Jag tar mig ett skön promenad ner till Vaxholms hotell för min intervju med Liia och varje dag njuter jag av att ha förmånen att bo här, mitt i hjärtat av Skärgården. Sommargästerna börjat strömma till och Vaxholm har börjat vakna inför sommarens säsong. Grönsakstorget är öppet och det doftar nybakade bullar från bageriet. Man kan inte få en bättre start på dagen.

Jag träffar Liia i frukostrestaurangen på Vaxholms hotell.  Här har man en ganska gammaldags inredning och stil och en god frukost väntar på oss. Jag känner igen personalen som har jobbat här så länge jag kan minnas. Jag har bott här i 22 år.

Liia är 47 år gammal, superstark och har en fantastisk energi när hon glider in på hotellet. Runt henne finns det en härlig karisma. Hon bor i Vaxholm med sin man och tre barn. Det är full fart på jobbet och hemma är ridning, träningar och aktiviteter alltid i fokus . När jag börjar prata med henne så inser jag själv, med snart vuxna barn, att här finns det inte många minuter över i livet. Men hur orkar hon? Vad är receptet?

Unknown photo imported from Drupal
Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Liia berättar att hon är en aktiv tjej som ser livet som en utmaning. Struktur, mål och planering är hennes grej. Hon har actionlistor i sin telefon och full koll på allt, men ändå känns hon väldigt avspänd och framförallt så lycklig. Hur gör hon?

Vad tycker du om friskvård på arbetsplatsen och hur gör ni på ert företag Pandox?

- Hos oss är det en självklarhet och någonting man värderar som viktigt från företagets synpunkt. Här ska man vara intresserad av idrott och röra på sig regelbundet. Vi får träna på arbetstid. Och på lunchen går nog i princip alla på företaget och tar något pass eller en aktivitet. Om man inte gillar det… då ska man nog inte jobba hos oss .

Hur laddar  du inför en dag  på jobbet?

- Innan jobbet äter jag en stor frukost.  Och den är verkligen stor!  Sedan blir det bil in till Stockholm. Full fart med möten och kontorsarbete och runt kvart i elva så kör jag med en personlig tränare. Det blir två ggr/vecka. Ett effektivt 55 minuters träningspass.

Hon tar alltid en kort lunch och tränar sen istället två timmar per vecka tillsammans med sin personliga tränare. Hon bokar aldrig långa lunchmöten. Och det är investerad tid för företaget tycker Liia.

- Jag har fördelen att jag inte alltid behöver sitta på min kontorsplats. Jag schemalägger alltid min träning och ett tips är att alltid planera in tiden för detta. Jag försöker lägga jobbet runt träningen istället för tvärtom. Vi är alla likadana i ledningen. Vår vd Anders Nissen, som också är väldigt aktiv, är en dynamisk man och en aktiv person. Han resonerar - om man ska prestera på hög nivå så måste man träna, äta och sova ordentligt. Han reser säkert minst 200 dagar per år och till exempel beställer han alltid en cykel till hotellet dit han ska så han kan ta sig runt de ställen han besöker i världen. På det sättet kan han alltid köra ett pass. Bra förebild tycker jag! Han brinner dessutom för handboll och är god vän med Hans Westberg på Ericsson som även han är handbollsintresserad. På Pandox har vi även till exempel anlitat Staffan Olsson från Svenska handbollslandslaget som vår hälsodirektör.

Pandox är ett intressant företag som är norskägt och finns i 10-tal länder, däribland Sverige, Norge, Tyskland, Belgien mm. Man äger hotell och arbetar fokuserat med hotellutveckling och lönsamhet i hela världen. I vissa länder driver man hotellen själva genom egen personal och i vissa länder hyr man ut hotellen till andra operatörer. Målet är att företagets varumärke ska genomsyra hög prestation, precis som inom elitidrotten. Man vill vara marknadsledande inom det man gör och ha spetskompetens inom sitt område och då ska man ha en god hälsa, bra kondition och positiv attityd.

Liia säger att det sällan är sura miner på hennes arbetsplats.

- Vi blir oftast förstahandsvalet i många sammanhang tack vare vår positiva attityd. Och det beror på att man har tagit det här på allvar i bolaget. Vi tycker att det är viktigt hur man syns och upplevs och det är billiga pengar att satsa på friskvård.

Jag funderar lite på om man måste vara elitidrottare för att jobba här?

- Nej, verkligen inte! Det handlar om attityd och inställning till att ha ett hälsosamt liv och att man tar sig tid att ladda energierna. Boosta för både arbete och familj. Humankapitalet är det viktigaste.

Liia’s träningsvecka ser ungefär ut såhär: Måndag; ridning. Tisdag; styrka och ännu mer ridning. Torsdag; styrka. Fredag: pilates. Söndag; danspass.

- Danspasset är bra för kreativiteten och glädjen! Ridningen ger en härlig kontakt med både hästarna och min dotter. Detta kompletterar jag med en pilateslektion för stabiliteten i bålen.

Liia berättar att hon började med Jane Fonda på åttiotalet och tränade så kallad workout och aerobics. Det har hon fortsatt med och hon går fortfarande på sådana pass.

- Men så en dag så fick jag väldigt ont i ryggen och nackbesvär. Inget hjälpte och ont kan man ju inte ha.

Hon tränade massor men fick ändå inget resultat. Det var då hon rekommenderades att börja med riktigt tung styrketräning. Hon började med få repetitioner och övningar som till exempel tunga marklyft, det vill säga explosiv styrketräning (crossfit) . Hon märkte hur smärtan i rygg och nacke försvann efter ett tag.

Hur ser du på framtiden när det gäller ledarskap och hälsa?

- Man måste se till att förutsättningarna finns på jobbet – god arbetsmiljö och hög moral. Man håller inte på jobbet om man inte tränar, särskilt inte med det tempot som vi lever i. För att åstadkomma det behövs ett tydligt ledarskap. På jobbet ska vi prestera och det ska vara högt i tak. En chef måste ha förståelse för att om man vill ha produktiva kreativa människor på jobbet så måste man tillåta och möjliggöra för dessa att ha och umgås med sin familj samt ge möjligheten för individen att just träna. Det måste finnas en helhet. För mig ingår träning i jobbveckan. Jag kan ibland gå ifrån jobbet kl 15-16  för att vara delaktig i det barnen gör, men jag jobbar ändå mina 40 timmar /vecka. Ibland arbetar jag hemifrån och det funkar alldeles utmärkt. Med dagens teknologi finns alla möjligheter att kombinera jobb, familj och hälsa.

Hur äter du?

- Mammas estniska surdegsbröd blir det alltid till frukost. Gärna med keso och juice. A-fil och musli som innehåller vitaminer och mineraler. Jag är faktiskt nästan aldrig sjuk! Mellanmålet är viktigt också. På jobbet har vi alltid frukt, nötter och yoghurt. Till lunch kanske en sushi eller en sallad med mycket proteiner. Och till middag blir det ofta vanlig husmanskost. Framförallt äter jag nog måttliga mängder av allt. Jag håller aldrig på med några sorts dieter, det skulle aldrig fungera.

På Pandox har man 7000 kr /år i friskvårdsbidrag och man får delta i många idrottsarrangemang. Man har även en leg. kiropraktor och massör som kommer en gång i veckan till företaget.

Här skulle jag söka jobb!

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill