Annika Borg; ”Vi jobbar ständigt med förebyggande hälsoarbete”
Häng med och träffa en av våra Svenska bankers toppchefer inom hr – Annika Borg, chef för Merchant Banking på SEB.
Annika Borg har tydliga mål med sitt hälsoarbete för medarbetarna. Det är inget svårt beslut att vilja investera i företagets viktigaste resurs – humankapitalet. Men det är viktigt att alla chefer inom bolaget är med på tåget. Därför handlar det också om ledarskapsutbildning.
Jag är på väg att träffa Annika Borg, hr-chef för SEB:s division Merchant Banking på huvudkontoret vid Kungsträdgården i Stockholm. Jag har bokat bord på Grand Hotels veranda, det är lugnt och stillsamt.
Det byggs om i hela Stockholm och det är kaos överallt. Men solen skiner och med en god räksmörgås väntar jag på att få höra Annikas historia. Jag vet att SEB är ett företag som jobbar aktivt med att hela tiden utveckla sina medarbetare. Det är en viktig del av arbetsmiljön och i hälsoarbetet i dag. På SEB har man precis genomfört ett nytt topp-managementprogram för sina specialister som gör alla affärerna för stora och små institutioner inom företaget.
Berätta lite om din bakgrund - hur hamnade du där du är idag?
- Jag kommer från Stockholm och är uppväxt i Vaxholm. Vår familj har faktiskt bott här i fyra generationer. Min pappa och min farfar och farfarsfar. Min farfar jobbade på Pripps bryggeri som låg i Vaxholm stad, och min farfars far hade ett Skrädderi . Jag började på SEB direkt efter gymnasiet och sen har jag vidareutbildat mig - både via banktekniska utbildningar, ledarskapsutbildningar och Handelshögskolans personalchefsutbildning. Jag har jobbat hela min karriär i banken. Det har varit väldigt spännande och aldrig tråkigt. Det har ständigt varit utvecklande och det som driver mig är att det alltid finns utmaningar inom vårt företag.
Jag har träffat många hr-chefer och jag tycker att många upplevs som väldigt pressade idag. Men Annika inger alltid ett lugn. Jag är nog tvungen att fråga om hur hon gör?
- Jag är nog en ganska lugn person i min karaktär och jag tränar ständigt på att försöka ta en sak i taget på jobbet. Och fokusera på det viktiga. Inom mitt arbete brinner jag för utveckling på alla plan. Jag gillar verkligen att gräva i saker på djupet och ha utmaningar. säger Annika och det lyser i hennes ögon och hon ser lycklig ut.
Annika har man, två barn och en hund som heter Jinnie.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?
Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:
- Från stress till kontroll
- Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
- Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik
Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.
Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!
- Det är verkligen en livskamrat som vi alla i familjen är ute med. Det är aldrig diskussioner om vem som ska gå ut med henne. Hon är en underbar kompis som betyder mycket för familjen.
Vad gör du på din fritid?
- Jag promenerar och är mycket i skogen. Sen spelar jag golf och det är väldigt inspirerande och utmanande. Jag tränar med en personlig tränare och läser mycket. Jag kan sitta och läsa länge, verkligen fastna i en bok och grotta in mig!
Vilka författare rekommenderar du oss?
- Barbro Dahlbom-Hall, en författare och ledarskapskonsult som coachar utifrån genusperspektiv. Både för män och kvinnor. Jag har fått mycket inspiration från henne.
Hur ska man tänka kring hr-arbetet när det gäller arbetsmiljö och hälsa?
- Att detta är en mycket viktig del att jobba med. Många gånger upplevs de här frågorna som ett ”måste” av cheferna. Men vårt område förtjänar egentligen en större plats på ledningsnivå. Självklart handlar det om våra affärer och om kunden i slutänden, men hr-arbetet är viktigt långsiktigt och frågorna måste upp på agendan oftare. Humankapitalet är ju det vikigaste vi har i företaget.
Hur tänker du kring ditt eget ledarskap - vad är viktigt? Vad är utmanande?
- Det som är viktigast är att SEB ska attrahera arbetskraft. Slutmålet ska alltid vara att människor vill söka arbete hos oss och sen stanna. Som chef är det en utmaning att ständigt - med närvaro och kommunikation - vara där för medarbetarna. Hålla dem motiverade, kompetenta och hälsosamma. Det är vår utmaning.
Berätta om någon insats du genomfört som varit extra lyckad och som du är nöjd med?
- Vi är väldigt stolta över att vi börjat genomföra en ny global flaggskeppsutbildning för våra specialister. Merchant Banking är vår ryggrad och här har vi både ledare, projektledare och specialister som kommer att genomgå detta nya interna programmet. Den är på nio dagar under ett år.
Den här ledarskapsutbildning bygger på att kunna leda sig själv och leda andra. Fokus ligger på att chefer behöver ha ett mer coachande ledarskap. Att kunna ge uppbyggande positiv feedback och inga pekpinnar. Man ska stärka det positiva och stärka bra beteenden. Det är vetenskapligt bevisat att det ger mer framgång. Det räcker med att en negativ feedback ges, så måste du väga upp med åtta positiva. Det bygger också på att få till mer action som genererar affärer, inte fastna i teorin. Vi har redan sett en positiv utveckling efter vi startat i vår.
Vad är skillnaden i dag på SEB om man jämför med för tio år sedan? Hur har medarbetarens hälsa utvecklats?
- Hälsan hos våra medarbetare har blivit viktigare. Förr var hälsotalen sämre, nu har vi förbättrat dessa och ökat medvetenheten. Vi jobbar ständigt med förebyggande hälsoarbete och individanpassade program. SEB är en jättebra arbetsgivare som har många stödfunktioner. Vi kallar det för ”Return on investment” - man får tillbaka det man ger långsiktigt till medarbetaren.
Vad motiverar dig i ditt dagliga arbete?
- Jag tror på att vara positiv. Inga kontroller och pekpinnar. Att vara generös, glad och optimistisk är viktigt. Att man inte detaljstyr utan istället jobbar med kommunikation och att se till individen och gruppen, Man vill ju kunna sova gott om nätterna.
Hur skulle du vilja att friskvård och hälsoarbetet ska se ut på företagen om 10 år?
- I dag har vi ett gym i vårt hus och har många besök där varje dag, Jag vill att man bygger in ett helhetsperspektiv som ger helhetshälsa och att träning är nära och lättillgängligt. Proaktiva individanpassade lösningar måste finnas och det ska finnas snabba och tillgängliga hälsotjänster och tillgång till motion och hälsoaktiviteterna på jobbet. Man ska bara behöva koppla in företagshälsovården sällan och vid behov.
Tiden rinner i väg och det har varit en mycket intressant och trevlig intervju. Jag hoppas på att få träffa Annika Borg igen för att höra hur SEB:s nya toppmanagementutbildning har gått om ett år.
Det ska bli spännande!
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa
Dela: