Innovation är ett kreativt uttryck på jobbet

Irfan Khalid, Cybercom Group: Innovationsledarskap är en nyckelfaktor bakom många nya organisatoriska framgångshistorier.

Innovation | ARTIKEL | JUNI 2020

Innovationsledarskap identifieras som en nyckelfaktor bakom många nya organisatoriska framgångshistorier.

Innovationsledarskap identifieras som en nyckelfaktor bakom många nya organisatoriska framgångshistorier.

En förutsättning för fler innovationer är att organisationer blir djärva, vågar ta risker och lära sig av misslyckanden hela tiden. Målet är att förenkla innovation för kunder och kollegor. Det ger en enorm medarbetarutveckling som dessutom är en vinst i sig.

- Behoven av innovationsledarskap ökar och förväntas nu även av roller som projektledare och administratörer, säger Irfan Khalid, global innovationschef på Cybercom Group och tidigare mentor på Innovationsledarna.

Irfan Khalid har en teknisk bakgrund och magisterexamen i entreprenörskap och innovationsledning från KTH. Han har tidigare arbetat i roller som programvaruutvecklare, produktägare, innovation driver, mentor, innovationsledare och projektledare.

Förenklar innovation för kunder och kollegor

I sin nuvarande roll som innovationschef arbetar Irfan med strategiska initiativ för att uppnå två mål; 1) att förenkla prioritering av innovation för företagets kunder och 2) möjliggöra för kollegor att utveckla innovationsfärdigheter och tillämpa dem i sina uppdrag.

För att nå första målet arbetar han med sitt team av innovationsledare över hela Cybercom-gruppen för att utveckla och definiera erbjudanden som gör det möjligt för kunder att utvärdera nya idéer med minimal investering och administration,  till exempel proof-of-concept med hjälp av nya tekniker. Flera av företagets kunder inom offentlig och privat sektor utnyttjar dessa erbjudanden idag.

Irfan Khalid

- Som ett exempel har vi nyligen utvecklat en Augmented Reality-baserad iOS-app tillsammans med en Start-up som heter "First & Ten" för att uppmuntra till fysisk aktivitet genom gamification som kallas "Bamblup". Och tillsammans med Region Östergötland undersöker de om IoT kan användas för att förbättra logistik och transport av förbrukningsmateriel på ett sjukhus.

Får att nå det andra målet arbetar Irfan och hans kollegor med sitt Innovation Zone-koncept, och försöker att integrera innovation i kärnverksamheten så att medarbetarna har fler möjligheter att föreslå förbättringsidéer och utveckla dem inom ramen för sina uppdrag. Nyligen analyserade de att effekten av förbättringarna ledde till att en kund under ett halvt år kunde göra besparingar värda mer än 5 miljoner kronor.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Valde att bli innovationsledare för att få utlopp för sin kreativitet

Som barn brukade Irfan vara ganska tystlåten och hade det svårt för att uttrycka sina känslor verbalt. Han lärde sig att uttrycka sin kreativitet genom att spela keyboard och komponera musik, vilket gav honom både glädje och tillfredsställelse.

- Det var först när jag blev innovationsledare som det verkligen kändes som om jag hade hittat mitt kreativa uttryck på jobbet, samtidigt som min kreativitet kunde användas för få en betydande affärseffekt, säger Irfan.

Arbetet som innovationsledare har också inneburit utmaningar. Irfan berättar att även om innovationshantering inte är något nytt, så har traditionella organisationsstrukturer fortfarande en lång väg att gå för att utnyttja fördelarna med att vara innovativa.

- För att möjliggöra fler innovationer måste organisationer vara djärva, ta risker och lära sig av sina misslyckanden hela tiden. Alla initiativ är inte tillräckligt bra för att bli implementerade, men medarbetarutvecklingen kan vara enorm och en vinst i sig.

Irfan Khalid lyfter fram vikten av att definiera innovationsledning, se till att det accepteras och kommuniceras så att rätt förväntningar kan ställas. Det här är något som förändras snabbt nu när fler företag börjar inse att de genom att vara innovativa säkerställer sin långsiktiga framgång.

"För att möjliggöra fler innovationer måste organisationer vara djärva, ta risker och lära sig av misslyckanden hela tiden."

– Irfan Khalid

Vad är det bästa med yrket och hur ser du på professionaliseringen av innovationsledarprofessionen?

- När man verkligen tror på en idé, leder det till en mycket högre motivation och syftet blir glasklart. Det här yrket tillåter mig att göra det möjligt för andra att känna samma sak, och det gör mig väldigt glad och stolt.

Innovationsledarskap identifieras som en nyckelfaktor bakom många nya organisatoriska framgångshistorier.

- Därför finns det ett ökande behov av innovationsledarskap och intraprenörskap. Samtidigt förväntas nu innovation av andra befintliga roller till exempel projektledning, mjukvaruutveckling och administration, säger Irfan.

Han förklarar att det finns flera utbildningsmöjligheter som hjälper till att sprida kunskap om innovation. Innovationsrelaterade ISO-standarder erbjuder bra råd för den intresserade.

- Det är uppenbart att både offentliga och privata organisationer är mer intresserade av innovation än tidigare och personer med denna kunskap är mer efterfrågade. Som jag ser det, växer denna trend dag för dag, avslutar Irfan.

Lotta Strindberg, Motivation.se

Lotta Strindberg - Motivation.se

Innehållsansvarig Motivation.se, redaktör & skribent

 • Följ skribent

Lotta Strindberg är innehållsansvarig och redaktör hos Motivation.se.

Hon syresätter individer, team & organisationer genom kommunikation & organisationsutveckling.

Kontakt: lotta@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Innovation

Lotta Strindberg, Motivation.se

Lotta Strindberg - Motivation.se

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Innovation

Dela:

Artikeln är ett ideellt samarbete med Föreningen Innovationsledarna 

Innovationsledarna är en ideell förening med syfte att driva gemensamma frågor för yrkesverksamma innovationsledare inom alla typer av företag och organisationer i Sverige.

En innovationsledare ansvarar för, eller bidrar aktivt till, ledning och organisering av innovation samt ökad innovationsförmåga i ett företag eller en organisation.

Läs mer på innovationsledarna.se


Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill