Hur en ledare får inflytande

Fem ledarskapsråd för ökat inflytande - det handlar om attityd.

Ledarskap | ARTIKEL | JUNI 2013

Hur en ledare får inflytande

Hur en ledare får inflytande

Många människor kommer till mig och är bekymrade över sin oförmåga att skapa positiva resultat i sina organisationer. De har lysande planer och utmärkta metoder för att leda sina team - ändå upplever de inte framgång. Hur kan dessa ledare göra rätt saker, men ändå få fel resultat? Anledningen är att även om de är perfekta på utsidan, har de ett rörigt inre liv.

Oavsett vad en ledare säger eller vilka strategier de lägger fram - när allt kommer omkring så är det ledarens attityd som vi avläser och reagerar på. Inflytande är ett inre arbete, vad som händer i dig avgör vad som händer genom dig. Med andra ord, vad som rör sig i ditt inre påverkar din relation till andra. 

I den här artikeln, identifierar jag fem attityder som är absolut nödvändiga för alla ledare som vill ha inflytande.

1) Ha integritet

En gemensam studie utförd av UCLA Graduate School of Management och Korn / Ferry International i New York har undersökt 1300 företagsledare, och bett dem lista fem egenskaper som krävs för att bli en framgångsrik ledare. 100 % av de svarande rankade integritet bland sina topp fem, och 71 % av cheferna satte integritet på toppen av listan.

I ledarskap kan nästan alla brister så småningom övervinnas. Men när en ledare förlorar i trovärdighet på grund av brist på integritet, anförtros de sällan betydande ansvar igen.

2) Vårda människor

Längden och bredden av vårt inflytande med andra beror på djupet av vår omtanke. Många ledare älskar sin titel mer än sina lagkamrater. När det händer, förlorar de snart sin ställning.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vid ett tidigare besök i Kina, gjorde jag en rundresa i landet för att se och lära. Jag fick lära mig om många bondeuppror som har inträffat under hela Kinas historia. Vanligtvis förflöt endast tre generationer innan folket återigen gjorde uppror mot den grupp av bönder som tidigare hade stigit till toppen. Lärdomen för mig var hur snabbt vi glömmer hur det känns att inte ha auktoritet. Med andra ord, blivande ledare lovar ofta att betjäna och vårda människor medan man positionerar sig för sitt politiska inflytande. Men när de faktiskt hamnar i auktoritet, brukar de utnyttja sin makt för personlig vinning.

3) Tro på människor

Materiella resurser gör saker möjliga, mänskliga resurser får saker att hända. När ledare leder andra, kan de inte hysa känslor av rädsla, förakt eller motvilja.

Om vi är rädda för människor, kommer vi vara alltför skrämda för att leda dem. Om vi ogillar människor, kommer vi inte att ha deras bästa för ögonen. Om vi ser ner på människor, kommer vi att behandla dem som underlägsna. Inflytande kommer när vi adderar värde för människor. Men vi adderar bara värde när vi kan se värdet i andra.

4) Lyssna på människor

Att försumma att lyssna är en primär brist i ledarskap. Av naturen är jag en usel lyssnare. Jag är ivrig att dra upp visioner och att aktivera människor för att uppnå resultat. Lyssna känns som ett slöseri med tid. Däremot kommunicerar lyssnande värde för andra, ger insikter från vår omgivning och räddar oss från våra egna blinda fläckar.

Under årens lopp har jag disciplinerat mig att bli en bättre lyssnare, för jag har lärt mig att aktivt lyssnande ökar mitt inflytande oerhört.

5) Försök förstå människor

I min karriär har jag försökt att relatera till dem omkring mig på ett nära sätt.. De drömmar och passioner som lagras i ditt inre är kraftfulla källor för energi och motivation. När du gör ansträngningen att förstå och uppmuntra andras drömmar, frigörs deras potential och du förtjänar deras respekt.

Attitydtest

Granska de fem uttalanden nedan. Vilka stämmer exakt in på dig? På vilka områden skulle du behöva en attitydförändring?

 •     Jag gör mitt yttersta för att agera med integritet i mina relationer.
 •     Jag letar efter sätt att vårda medarbetarna i mitt team.
 •     Jag har tro på mina lagkamrater och värdesätter deras bidrag.
 •     Jag vill höra vad andra har att säga.
 •     Jag lär proaktivt om i mina medarbetares drömmar och passioner.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill