Paris är alltid Paris

Bli mätt på mat och upplevelser.

Uppleva | ARTIKEL | NOV 2011

Paris behöver ju inte någon närmare presentation. Alla har nog en bild av Paris, med Eiffeltorn, romantiska promenader längs Seine, uteserveringar, brasserier, fransmän med baguette under armen, piffiga pudlar med ännu piffigare ägare.  Här får du tips på några extra parisiga platser.

För visst vill vi att Paris ska vara som på film? Romantiskt och franskt. Sorlande och levande. Paris är en stad som bara blir bättre och bättre för varje besök, för när du klarat av sevärdhets-måstena: Eiffeltornet, Notre-Dame, Disneyland, Triumfbågen, Sacré-Coeur och Louvren, då finns det tid till det där strosandet och det trevliga kravlösa utforskandet.

Kanske tar du dig en tur till:

Cimitière du Père- Lachaise är en stor kyrkogård i 11e arrondissementet. Åk hit, be att få en gratiskarta i entrén och sätt igång att utforska. Här ligger kändisarna i drivor. Eller ja, i pampiga gravar kanske vi ska säga. Vill du hälsa på Proust? Eller kanske Jim Morrison? Eller Hahnemann, homeopatins fader? Det är magiskt, vackert och storslaget blandat med söndervittrade gravruiner och grön tjock mossa.

Saint-Chapelle är ett gotiskt kapell från 1200-talet med glasfönster som får dig att häpna. Gå dit en solig dag säger de som vet. Och du ska upp till det övre kapellet, det är där det vackraste finns.

Avloppsmuseet, Le Musée des Égouts de Paris, är kanske något för den som vill uppleva något annorlunda. Varning för lukten.

Ett trevligt torg att besöka är Place de Vosges från 1600-talet. Här finns dessutom Victor Hugo-museet.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vill du kolla in var franska revolutionen startade 14 juli 1789?  Gå till Place de la Bastille.  Ja, av det gamla fängelset Bastiljen finns inte ett spår, bara ett minnesmärke, men en väldigt mäktig opera, L'Opéra Bastille, har byggts vid platsen. Den är värd att begapa.

Mat i kvadrat att köpa hem hittar du på Fauchon och på Hédiard.  Fauchon har madeleinekakor för dig som vill känna dig som Proust. Macarons (makroner på svenska) i alla färger. Söta och vackra är de. Hédiard har läckra korvar, kryddor, te och kaffe.
Sitt på caféet Ladurée en eftermiddag och ät något lyxigt, litet, dyrt och läckert bakverk. Det finns inget liknande här hemmavid. 

Något för gourmanden

Maten då? Franskt brasserie-käk är robust och framförallt franskt. Och gott. Så sätt dig ner. Ät tre rätter och drick något lämpligt till. Du är ju i Paris.

Chartier- ett klassiskt och mycket prisvärt ställe med anor. Startades 1896 för att utfordra traktens kuskar. Nu är här fullt av turister och parisbor som smörjer kråset. Vad finns på menyn? Konfiterat anklår, saftigt och gott. Råbiff förstås. Kött, pommes och bearnaise. Varför krångla till det? Glöm inte bort Choucroute Royal, en stor portion surkål med korv och kött. Ingen går hungrig från bordet. Supersnabba och vänliga servitörer.

La Coupole- här satt de. Hemingway och grabbarna. Och brudarna. Och du kan också sitta här. Kyparna har långa förkläden och är korrekta och om inte vänliga, så i alla fall inte totalt ovänliga. Har du tur är det någons födelsedag, ljuset släcks ner i lokalen och ut kommer ett gäng servitörer med tårta med sprakande tomtebloss, sjungandes Ja må han leva. Ja, på franska förstås. Ja, och kolla in kupolen i taket också.

Brasseri Wepler - är kända för sina goda skaldjur. Gillar du ostron är det här rätt ställe. Även på detta brasseri har storheter som Picasso och Henry Miller hängt. Nu är det din tur.
Le Bistrot Paul Bert- en liten familjär bistro med många stammisar. God mat förstås och stimmigt och trevligt.

Glöm inte bort att äta efterrätt. Chokladmousse? Île flottante- det vill säga snöägg i vaniljsås? Ja, mjuk maräng alltså. Baba Rhum? Romindränkt sockerkaka med vispgrädde. Mycket godare än det låter. Crème Brûlée? Har du svårt att bestämma dig tar du en Cafe Gourmand. Då får du kaffe och flera pytteportioner av olika efterrätter. Perfekt!

Och lite souvenirer...

Efter maten tar du den långa promenaden, stannar kanske till vid bokhandeln Shakespeare and Company. Här är trångt, böckerna är på engelska, på övervåningen finns ett piano där det ibland sitter någon och klinkar. Så långt från våra bokhandelskedjor man kan komma. Grundat av Sylvia.. och också legendariskt. Köp en bok och få den stämplad med bokhandelns eget märke. En souvenir bättre än ett minieiffeltorn.

Annan shopping? Varuhusen finns förstås. Printemps har vackraste restaurangen i art deco med en kupol att stirra på under hela lunchen. Le Bon Marche är dyrt och fint. Lafayette är stort. Butiker finns överallt förstås och loppmarknader. Vad du än vill shoppa finns affärerna här. Stora som små. Vi är ju i Paris!

Inspireras med lite film innan resan:

 • Midnight in Paris
 • Alla säger I love you
 • Ratatouille
 • Aristocats
 • Amelie från Montmartre
 • Ringaren i Notre-Dame
 • Betty Blue
 • La vie en rose
 • An american in Paris
 • Moulin Rouge.

Ja, listan kan göras oändlig...

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill