Kom igång med affärsplanering

En genomarbetad affärsplan gör målet synligt

ARTIKEL | FEB 2011

Kom igång med affärsplanering

Kom igång med affärsplanering

Som småföretagare är det mycket man vill göra. Hitta kunder, få verksamheten att rulla och sist men inte minst – uppnå lönsamhet. Med en väl genomarbetad affärsplan blir mål och riktning tydligare och chanserna större att lyckas med sitt företagande.
 

På större företag är en genomarbetad affärsplan en självklarhet. När man driver verksamhet i mindre skala kan det vara lätt att tro att en affärsplan är överdrivet och onödigt arbete, som småföretagare har man ju ändå allting i huvudet. Men sanningen är att en grundläggande plan som visar på mål och riktning för verksamheten kan vara det som skiljer det framgångsrika bolaget från det som misslyckas.

Oavsett om du säljer varor eller tjänster är det viktigt att veta vart din verksamhet är på väg. Med planen som styrmedel blir det dagliga arbetet fokuserat på rätt saker och målen lättare att uppnå. Den hjälper dig att ställa dig de rätta frågorna och synliggöra brister och framgångsfaktorer. Det sista en företagare vill ha är obehagliga ekonomiska överraskningar, detta är ett sätt att undvika sådana fällor.

Några användbara tips är att först och främst räkna ut hur mycket verksamheten måste dra in för att gå runt. Andra viktiga faktorer att ha insikt kring är hur marknaden ser ut, hur kunderna ska nås och vilka dina kunder faktiskt är. Att ha inblick i konkurrenters arbetssätt är också något som kan ge dig stora fördelar och chans att ligga steget före.
Det behöver inte vara svårt, men det kan vara tidskrävande att arbeta fram en bra affärsplan. Men lyckas du med projektet, kan du räkna med att få igen den tiden när verksamheten blir lönsam och mer effektiv.

Här finns många bra tips om hur du kommer igång och vilka frågor som är relevanta att fundera kring. Här finns också en konkret guide som hjälper dig, steg för steg.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill