Konsten att bli bäst

Träning, viljestyrka, talang - vad är viktigast?

Motivera | ARTIKEL | AUG 2013

Träna

Träna

Det har sagts att det finns tre sätt att bli riktigt bra på någonting - öva, öva och öva. Forskare har räknat ut att det krävs 10 000 timmars medveten och genomtänkt träning för att bli en riktig expert inom ett område. Det är dock inte säkert att det intensiva tränandet räcker för att ta dig till toppen. För att lyckas krävs också motivation, självförtroende, viljestyrka - och talang.

Anders Ericsson, professor i psykologi vid Florida State University och världsledande "expert på expertis", var den som först upptäckte och beskrev den så kallade 10 000-timmarsregeln. Hans teori, som bygger på många års studier av framgångsrika människor, går ut på att det krävs 10 000 timmars träning för att nå världsklass inom ett område. Bland personerna vars liv Ericsson studerat finns allt ifrån elitidrottare till framgångsrika musiker, schackspelare, vetenskapsmän och en rad andra högpresterare.

Det räcker dock inte att träna mycket. Det är minst lika viktigt - om inte viktigare - att träna på rätt sätt, skriver tidningen Psychology Today i en artikelserie.

Mer träning - bättre resultat

Vissa sätt att träna ger nämligen betydligt bättre resultat än andra, konstaterar tidningen. I boken Talent Is Overrated skriver författaren Geoff Colvin att just sättet att träna är det som skiljer personer som presterar på världsklassnivå från oss andra. Detta är goda nyheter, skriver Psychology Today, eftersom vem som helst kan lära sig att träna på rätt sätt.

Det handlar i grunden om två saker; kvantitet och kvalitet. Vi har redan sett att det anses kräva 10 000 timmars träning för att nå elit- eller världsklassnivå, men hur ska dessa timmar portioneras ut?

Den generella regeln är att ju mer man tränar, desto bättre blir man. Att träna för många timmar under en och samma dag kan dock leda till att man blir uttråkad eller utsliten. För vuxna, professionella utövare av en sport eller liknande går smärtgränsen vid 4-5 timmar per dag, skriver Colvin. En träningssession bör heller inte vara längre än 60-90 minuter, sedan behöver man vila och ladda batterierna.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Det är naturligtvis också en fördel om man börjar träna tidigt i livet. Golfstjärnan Tiger Woods var sju månader gammal, och hade ännu inte lärt sig att gå, när hans pappa började träna golf med honom. När Woods blev lite äldre och började tävla mot jämnåriga hade han betydligt fler träningstimmar bakom sig än sina motståndare. (Att som förälder pusha sitt barn till träning kan dock få motsatt effekt också).

Träna på rätt sätt

För att träningen ska ge resultat räcker det emellertid inte med kvantitet - det måste finnas kvalitet också.

Vid en första anblick kan det se ut som att en fotbollsspelare eller konsertpianist i världsklass tränar på precis samma sätt som en amatör - fotbollsspelaren står och "nöter" med bollen, pianisten spelar och spelar på sitt piano, och allt verkar väldigt repetitivt. 

Det finns dock en betydande skillnad mellan världsstjärnan och amatören. Colvin berättar att personer som har nått elitnivå tränar på ett medvetet och målinriktat sätt - inför varje övningstillfälle visualiserar de vad de vill förbättra och hur denna förbättring ska uppnås. När de väl har genomfört övningen tänker de igenom vad de just har gjort - vad fungerade, och vad fungerade inte? Genom att träna på det här sättet tar de hela tiden små steg mot bättre resultat - istället för att (som amatören) bara repetera misstagen så att dessa till slut blir en del av rutinen.

En annan sak som utmärker de högpresterandes träning är att de bryter ned akten i mindre delövningar. En pianist som har särskilda problem med vissa sekvenser i ett musikstycke bör fokusera på att lära sig dessa istället för att spela stycket från början till slut varje gång.

Är övning överskattat?

Talent Is Overrated, "talang är överskattat", var titeln på Geoff Colvins bok. Att träning är viktigare än talang är, inte helt överraskande, en populär åsikt. Psychology Today bjuder därför på en liten provokation genom att väcka frågan om det inte i själva verket är träning som är överskattat. Är Anders Ericssons 10 000-timmarsregel verkligen så vattentät?

Träning och hårt arbete är förvisso en mycket viktigt delförklaring till varför vissa människor blir exceptionellt duktiga på någonting. Det innebär dock inte att 10 000 timmars smart träning räcker för att göra dig till högpresterande expert eller världsstjärna.

Psykologerna Zach Hambrick och Fred Oswald presenterade nyligen en undersökning som visar att hög prestation och expertis handlar om mycket mer än bara övning. Deras studie av professionella musiker och schackspelare indikerar att övning bara utgör cirka en tredjedel av "framgångsreceptet". Vissa utövare behövde betydligt mindre träning än andra för att nå elitnivå. Andra faktorer - motivation, självförtroende, förmåga att hantera motgångar - spelar också en stor roll i sammanhanget.

Talang viktigt - trots allt

Att vem som helst kan bli bäst på vad som helst är en tilltalande tanke, men riktigt så enkelt är det inte. Kanske måste vi acceptera att det också krävs en viss talang för att lyckas. Hur förklarar man annars att The Beatles var berömda bara sju år efter att John Lennon fick sin första gitarr - medan andra musiker förblir okända trots åratal av målmedveten träning?

Tidningen Psychology Today drar slutsatsen att talang trots allt är en viktig delförklaring till exceptionella prestationer. 

Kort sagt; för att bli bra på någonting räcker det att öva. Men för att bli bäst krävs det, för det mesta, både träning och talang. Ett gott råd är således att du ska ägna dina 10 000 timmar åt någonting du har naturlig fallenhet för.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill