Lita inte på känslan

"Det kan låta som en självklarhet att öva på det man ska framföra innan man gör det i skarpt läge, men jag skulle vilja påstå att majoriteten inte gör det."

Kommunicera | ARTIKEL | NOV 2013

Det är allmänt vedertaget att vi behöver öva åtskilliga gånger innan vi blir riktigt bra på att cykla, simma, skriva och köra bil. Men när vi ska hålla en presentation inför andra kör de flesta på feeling och blir besvikna om det inte går så bra som de hade tänkt. De litar på tur.

”Skulle företag vara lika respektlösa med sina affärer som de är i sina presentationer skulle 80% av dem redan ha gått i konkurs”.
Dr John Medina

En av talarna på en konferens där jag var moderator nyligen fick riktigt bra betyg i utvärderingen efteråt. Jag har sett den här företagsledaren tala på konferenser förut, men den här gången var det ett betydligt bättre framförande än vad jag tidigare sett honom göra. Det kändes inte bara mer genomtänkt med en tydlig röd tråd och klara budskap, utan hela presentationen var roligare och mer säkert och övertygande framförd.

När vi pratade om det efteråt så berättade han att han för första gången övade på det han skulle säga. Han hade kört igenom presentationen några gånger högt innan och han kände själv att det blev en stor skillnad.

Även om jag som moderator står på scen ofta och är van vid att tala inför både mindre och större samlingar så övar jag alltid på det jag ska säga. Framför allt på inledningen så att jag kan den utantill och kan fokusera på vilka som är där för att nå dem på bästa sätt. Om jag kan det jag ska säga, kan jag också vara mer spontan och flexibel. Det blir en annan säkerhet.

Det kan låta som en självklarhet att öva på det man ska framföra innan man gör det i skarpt läge, men jag skulle vilja påstå att majoriteten inte gör det. De litar på känslan och fokuserar istället på att göra snygga power point-bilder. I bästa fall. Går det så går det.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

De flesta av oss är inte naturbegåvningar som lyckas med vad vi än tar oss för utan att öva. "Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag", som Ingemar Stenmark sa som kommentar när han vann lopp efter lopp.

Ingen tycker att det är konstigt att sportstjärnor behöver lägga åtskilliga träningstimmar på att bli bäst på sin sport. Men när vi ska göra en presentation för att övertyga andra människor om det vi har att säga, då hoppas vi på tur.

Nästa gång du ska hålla en presentation så öva på den framför spegeln, eller ännu hellre inför några kollegor som kan ge dig feedback. Det kan kännas konstigt och nästan pinsamt, men bättre att få kollegornas återkoppling innan så att du kan förbättra din presentation och verkligen lyckas övertyga när det verkligen gäller.

Anna Bellman

Vår expert på kommunikation

 • Följ skribent

Anna Bellman är en uppskattad moderator, föreläsare och talartränare, med bred och djup erfarenhet av marknads- och kommunikationsfrågor. Hon började som journalist inom radio och tv och var under flera år marknads- och kommunikationschef på ett av världens största it- och managementkonsultföretag. Därefter grundade Anna en kommunikationsbyrå som bland annat hjälpte kunderna med strategiska kommunikationsfrågor.

Anna har utvecklat konceptet ”Briljera när du ska presentera” – som föreläsning, utbildning och personlig talarträning. På ett inspirerande och underhållande sätt får du användbara och konkreta tips inom presentationsteknik och övertygande personlig kommunikation.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera

Anna Bellman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill