Kreativiteten är din och medarbetarnas bästa vän

Chef och ledare: Förvalta förmågan att lösa utmaningar och uttrycka sig i din organisation!

Kommunicera | Utbildning | Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | JAN 2020

Kreativitet genomsyrar allt vi gör - och jobbet är inget undantag.

Kreativitet genomsyrar allt vi gör - och jobbet är inget undantag.

Kreativitet har olika innebörd för olika människor, för vissa handlar det om problemlösningsförmåga och för andra om att uttrycka sig konstnärligt. Oavsett vilken typ av utlopp du och dina medarbetare behöver för att få era små grå att gå igång lite extra – finns det utrymme för det i er arbetsvardag? Och förstår du fullt ut hur medarbetarnas kreativitet behöver värnas, näras och respekteras?

Det är svårt att sätta fingret på det, men det börjar ibland som en diffus känsla av irritation, en sorts avsaknad. En vagt märkbar förnimmelse av att något skaver, något fattas. En rastlöshet. Du försöker fylla tomrummet på olika sätt, men varken mat, träning eller Netflix stillar din oro. Det är som att meningen med saker och ting gått förlorad? Och rastlösheten vill inte lägga sig. Den kanske tar pauser, men försvinner inte, kommer hela tiden tillbaka.

Det kryper i nerverna, det rör sig i ditt inre.

Något vill ut.

Att inte få utlopp för sin kreativitet kan säkert arta sig på lika många sätt som det finns människor, men i min roll som rådgivare i kreativ kommunikation och skrivande möter jag ofta samma grundberättelse: människor känner sig tomma. Som att de förlorat något på vägen. De springer och springer så fort för att hinna någonstans och märker inte att de tappat det viktigaste: att bejaka lusten och längtan. Att ha kul! Det där vi hade i oss från början. Det där som gjorde att nyfikenheten tog över. När vi klättrade i träd för att vi drevs av utsikten, och helt glömde bort att vara höjdrädda.

Människor jag möter längtar helt enkelt efter att uttrycka sig. Kanske kommer det med åldern, kanske är det dagens samhällsklimat, kanske är vi trötta på yta. Oavsett anledning: människor runtomkring mig har börjat respektera sin kreativitet för de märker att det får dem att må bra. 

"I en tillvaro där våra tankar så ofta ockuperas av annat - digitala impulser, måsten, tempo och krav - behöver vi värna oss själva och vårt uttryck."

– Frida Spikdotter Nilsson

Kreativitet är för alla

Definitionen av kreativitet är vid och bred och forskarna är inte eniga om vad det egentligen är. Förmåga till problemlösning är en definition. Konstnärliga uttryck en annan. Motivation är inte heller oviktigt i sammanhanget. 

Jag tror att vi behöver bredda synen på vad kreativitet är. Det handlar inte om att måla tavlor eller skriva poesi eller flumma runt. Det är inte det ensamma geniet på kammaren som skapar stordåd. Det är något som genomsyrar allt vi gör - och jobbet är inget undantag. Behovet stannar inte på tröskeln till det öppna kontorslandskapet. 

Kreativitet är du och jag. Det är att lyssna till oss själva och förstå vad som får oss hitta vårt flow. Det är att ha passion för att lägga pussel, det är när det rycker i händerna som vill känna på ett trädstam  i parken, det är längtan efter att ta en annan väg till jobbet eller meka med cykeln. Att hänga med barnen och se världen genom deras ögon. 

Det är dagdrömmen och skratten. Det är allt som inte känns som ett måste, utan som ett begär. Det vi dras till, som en liten lycklig magnet. 

Det är att få gå in i zonen, den lilla sfären där allt lägger sig till rätta och blir stilla inombords. Att få göra något för att vi vill det, inte för att vi bör. Att saker inte alltid behöver ha ett mål eller syfte. 

Kreativitet är frihet i tanken.

Och i en tillvaro där våra tankar så ofta ockuperas av annat - digitala impulser, måsten, tempo och krav - behöver vi värna oss själva och vårt uttryck. Vi måste beskydda det, för det är vår buffert när orken tryter.

Annons

Årets roligaste julklapp till alla medarbetare: ett kreativt 2021!

Det är inte svårt att sprida glädje - ge företaget, dig själv och alla medarbetare en vacker omtanke i julklapp. Skrivplanetens 12-veckorsprogram i kreativitet är onlineprogrammet som boostar individens idéarbete och skapar kreativ sammanhållning på jobbet. Glada medarbetare är hållbara medarbetare!

Skrivplaneten - storytelling och kreativ kommunikation
Läs mer

Förvalta kreativteten hos dina medarbetare

Min övertygelse är att de här sakerna hänger starkt ihop med vårt välmående, vår livskvalitet och förmåga att vara hela människor. Vi behöver massa delar för att fungera, och den kreativa friheten väger tungt på livsvågen. 

Jag hör inte till dem som säger ”Vi måste våga prata om psykisk ohälsa” - det känns som att det är det enda vi gör idag. Ändå eskalerar det, så vi måste prova något annat. Vi kanske måste ändra på hur vi pratar om det? Ändra på vårt fokus i samtalet. Prata om var vi vill befinna oss istället för att sjunka för djupt i hopplösheten där vi står. 

Jag tror att det ligger stor kraft i att rikta energin mot vår kreativitet. Låta den ta plats, respektera den, låta den rusta oss och stärka oss. Den blir ett skyddande filter mot en omvärld som tränger sig på och tränger sig in. Den blir ditt membran som räddar dig från att låta det sjuka tränga in och skada ditt innersta. 

Så. En fråga till dig, du som är chef och ledare - hur ser du på kreativiteten som finns i din organisation? Är du en möjliggörare? Förstår du fullt ut hur medarbetarnas kreativitet behöver värnas, näras och respekteras? Låter du det ske? Använder du den här mänskliga kraften du har till förfogande? Frågar du dina medarbetare om hur de ser på sin egen kreativitet? Undrar du vad de längtar efter och hur du kan möta deras längtan? 

Inte? Gör det. 

För det är dags att prova något annat nu. 

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Utbildning
 • Ledarskap
 • Motivera

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Utbildning
 • Ledarskap
 • Motivera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill