Måste man springa maraton?

Lågintensiv vardagsträning gör dig piggare

Hälsa | ARTIKEL | JULI 2011

Nej. Man måste inte göra allt eller inget. Man måste inte kunna springa ett maratonlopp för att känna att man rör på sig. Det finns enkel vardagsmotion som får dig att må bra långsiktigt. Motivation.se har knepen som får dig att bli piggare med lågintensiv träning.
 

Har du någon gång känt dig trött och ur form och tagit beslutet att det är dags att börja träna. Du har högtflygande planer, köper träningskort och snygga träningskläder i matchande färger. Första gången på gymmet känns det bra. Du känner dig duktig. Andra gången är lite jobbigare. Tredje gången är det nästan outhärdligt och när det är dags för fjärde gången kommer du plötsligt på att du måste åka med bilen till verkstaden just den dagen. Du skjuter på besöket och åtta månader senare blir du irriterad varje gång du öppnar plånboken och ser det där outnyttjade träningskortet som kostat dig dyra pengar.

Nästan alla har vi varit där. Det är lätt att gapa över för mycket och tappa motivationen.  Träning stavas tålamod och kräver tid för att resultatet ska komma. Och tid är något vi inte alltid har.

Att köpa träningskort är givetvis inte fel. Höga ambitioner är positivt. Men för att hålla ångan uppe kan du börja med något enklare, billigare och något du kanske ändå gör varje dag. Om du lyckas hitta en lågintensiv träningsform som passar din livsstil är det så fantastiskt mycket bättre än ett oanvänt träningskort. Då får du resultat, blir piggare och orkar mer.

Lågintensiv träning bedrivs med låg belastning, ca 50-70% av maximal syreupptagningsförmåga. Den ger högre fettförbränning i relation till kolhydratförbrännning, än vad högintensiv träning gör. Att börja lågintensivt kan bli en skön övergång till hårdare träning om man vill, men den är fullt tillräcklig som kontinuerlig vardagsmotion för den som inte vill hårdträna alls. Risken för skador är dessutom betydligt mindre.

Exempel på lågintensiva träningsmetoder är promenader, stavgång, simning och cykling. Eller varför inte trädgårdsarbete eller långfärdsskridskor? Du ska bli varm, men inte genomsvettig. Hjärtat får jobba och det i sin tur förbättrar hjärt- och lungfunktionen. Snart upptäcker du att din allmänhälsa blir förbättrad och andra vinster är lägre blodtryck och minskad risk för diabetes och benskörhet.

Om du cyklar 40 minuter i lugn takt förbränner du cirka 200 kalorier. Av dem är hälften fett och andra hälften protein och kolhydrater. Om du istället tränar cirka 20 minuter i högt tempo, bränner du visserligen lite fler kalorier men mindre mängd fett. Så även för den som jagar kilon fungerar lågintensiva metoder mycket bra.

Den här typen av träning är lätt att få in i vardagen. Skippa bussen och ta en promenad till jobbet istället. Ta trapporna istället för hiss och rulltrappa. Njut av en cykeltur en vårkväll istället för att slå på teven. Få med en vän på söndagspromenaden och gå dubbelt så länge innan ni avslutar på ett skönt café. Eller varför inte förlägga morgonmötet till en promenad i parken istället för i konferensrummet på kontoret? På det sättet kan du få in flera timmars fysisk aktivitet i veckan och ändå inte välja bort andra saker som är viktiga för dig.
Testa! Ta en promenad efter jobbet redan idag.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill