Håll kontakterna vid liv

Så ordnar du inspirerande hemvändarfester.

Uppleva | ARTIKEL | AUG 2011

Att komma tillbaka till sin barndomsort när man inte längre bor där, kan vara både inspirerande och utvecklande. Det har Siv Thuresdotter tagit fasta på när hon arrangerar hemvändarfester i sin gamla hemby utanför Arvidsjaur.

I dagens moderna samhälle där allt går med sådan hög fart, prestationskraven som ökar, arbetslöshet och otrygghet söker vi människor gärna tillbaka till våra rötter. Att få dela sin historia med andra är också ett sätt att få stärka sin identitet. Kanske just därför som vi gärna vill träffas och minnas våra barn- och ungdomsupptåg tillsammans. Att hålla kvar kontakten med sin hembygd blir till en källa av glädje (och tröst) för många, både ung som gammal.

Siv Thuresdotter är en norrländska med rötter i Arvidsjaur och som via sitt flygvärdinneyrke kommit att bosätta sig i Göteborg för ett tiotal år sedan. I år anordnade hon för andra året i rad en ”hemvändarfest” i sin gamla hemstad.

Håller kontakten

- HemvändarFesten i Arvidsjaur är ett av mina ”hjärteprojekt” och jag har jobbat idogt och målinriktat med den sedan två år tillbaka. Sedan min flytt söderut 1997 så har jag själv varje sommar återvänt “hem” för att andas Norrlandsluft. När jag vid ett tillfälle så besökte en återvändraträff i Abborrträsk, min barndomsby två mil söder om Arvidsjaur så föddes tanken om att själv få arrangera en riktigt stor hemvändarträff som skulle ge tillfälle för än fler, både Arvidsjaurbor och hemvändare, att träffas.

Hon upplevde att det med tiden blev allt svårare att hålla kvar kontakten med sina gamla vänner, både de hon haft i vuxen ålder samt hon gått skola med. Så istället för att de som var “flyttfåglar” skulle sitta ute i var sin sommarstuga på deras årliga “hembesök” så kunde de väl enas om att ses på lokal och varför inte alla på en gång var hennes tanke.

På frågan om vad som är det roligaste med hemvändarfester svarar Siv:

- Naturligtvis att få återse sina gamla vänner från förr, att få höra hur de har det och att få chans att upprätthålla kontakten. Personligen har jag till och med fått nya vänner på kuppen, vilket var en glädjande överraskning.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Hittar engagemang

Det är dock enligt henne en utmaning att få kontakt med de som flyttat ut för längesedan och att få folk att ta ett beslut om att delta. Ortsborna beslutar inget förrän dagarna innan, hemvändare flera månader i förväg, vilket gör det svårt att uppskatta hur många besökare som kommer. Ibland är det svårt att engagera ortsborna - då de inte har samma känslomässiga inställning som vi som flyttat ut.

En annan utmaning som Siv Turesdotter också nämner i är att det tidvis svårt att få kommun och näringsliv att nappa och förstå värdet av insatsen.

- Jag vill påstå att om man ser detta initiativ på sikt, som att ett frö kan börja gro hos hemvändaren och få dem att vilja flytta tillbaka igen genom att man på detta vis håller kvar kontakten - då är det väl investerade medel. Tänkvärt är att hemvändare kan vara mycket värdefulla för orten, då de som väljer att flytta tillbaka vanligtvis återkommer med mer kompetens än de hade då de flyttade iväg... Så här borde både kommun och näringsliv passa på att lobba för eventuell återflyttning och erhålla bra nätverksmöjligheter med de personer som flyttat ifrån orten.

Siv tror absolut att hemvändarfester kommer att vara populära även framöver för att mötas i verkliga livet alltid kommer att stå högst i kurs, även om vi har mycket lättare än någonsin tidigare att hålla kontakt world wide via till exempel Facebook. Kanske just precis av den anledningen som vi kommer få fler IRL-möten, då det fysiska mötet blivit ännu lättare att “boka in” med hjälp av sociala medier.

- Var dock beredd på hårt arbete och kom ihåg att det viktigaste är att du själv tror på det du gör. Inledningsvis bör du ta kontakt med kommunen samt ortens förenings- och näringsliv för att presentera dig själv och din idé. Sök gärna samarbetspartners och sponsorer för att undvika allt för stora ekonomiska risker. Även om dessa kanske inte nappar första året så kan det förhoppningsvis ge utdelning i framtiden. Förvänta dig inga bidrag eller gratis hjälp från andra, desto trevligare blir det när och om den kommer.

Här kommer Siv Turesdotters bästa tips till dig som själv vill anordna en hemvändarfest:

 • Hitta en passande lokal och boka datum så snart du kan - ha god framförhållning.
 • Starta en blogg och/eller en hemsida inför evenemanget. Skriv gärna en pressrelease samt bra pressbilder, kontakta lokala tidningar för reportage.
 • Använd gärna kommunens informationskanaler, ex. hemsidan samt ex. deras egen Evenemangskalender, brukar vara gratis att annonsera i.
 • Försök uppskatta hur många gäster som kommer, gör en budget och pressa alla kostnader för att kunna hålla en skälig entréavgift. Viktigt att alla skall ha råd att gå på festen. Jag bjuder alla på gratis entré till dagsaktivitet och får på så sätt goodwill för kvällens fest.
 • Slösa inte pengar på annonsering - välj noga de medier som du skall synas i och nyttja främst de suveräna sociala mediernas möjligheter.
 • Var ute i god tid för att boka in dansband och annan underhållning samt ordningsvakter och danstillstånd mm. minst 5-6 månader innan.
 • Knyt kontakt med ev. samarbetspartners, kan vara ex. ortens hembygdsförening eller någon lokal näringsidkare. Jag har även utvecklat ett bra samarbete med flygbolag som bl.a. säljer billiga biljetter under dessa dagar.
 • Inspirera genom att dokumentera så mycket som möjligt. Fotografera och filma, lägg ut på Youtube och blogg. Många vill se bilder i efterhand, även de som inte har möjlighet att delta självfallet.
 • Bjud på dig själv och avsätt tid för att själv kunna delta i festen. Lyssna på den feedback du får i efterhand, sammanställ och lär för framtida evenemang vad som fungerat bra och vad som eventuellt strulat. Skriv ner och spara dina kommentarer inför nästa tillfälle.
 • Var beredd på hårt arbete, men det är det värt!

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill