Mikro-motiven avslöjar vem du är

Hitta din verkliga motivation – på detaljnivå.

Motivera | ARTIKEL | NOV 2018

Att identifiera sina passioner och sin motivation är inte alltid det lättaste. Tänk igenom de saker du gillar, och fråga dig varför du gillar dem.

Att identifiera sina passioner och sin motivation är inte alltid det lättaste. Tänk igenom de saker du gillar, och fråga dig varför du gillar dem.

Motivation är en avgörande faktor för välmående och framgång, både i karriären och i livet. Men för att förstå var den finns hos dig – bortom andra människors förväntningar och floskler – måste du gå ner på detaljnivå, plocka isär dina intressen och passioner och se vad de egentligen består av. Där hittar du mikro-motiven, som är dina verkliga drivkrafter.  

I vår individualistiska tidsålder drömmer de flesta människor om att ”förverkliga sig själva”. Vi vill inte bara överleva, utan också bli lyckliga och framgångsrika. Men hur blir man det? Två nyckelord återkommer ofta i alla former av karriär- och livsrådgivning: Motivation och passion. Ta reda på vad som motiverar dig och vad du är passionerat intresserad av, så har du hittat nyckeln till framgång och lycka, brukar det heta.

Men att identifiera sina passioner och sin motivation är inte alltid det lättaste. I värsta fall resulterar det i att man hamnar på helt fel väg. Vissa av de motiv som du troratt du drivs av kommer i själva verket från andra människors förväntningar, och från ideal som du har lärt dig i din uppväxtmiljö men som kanske inte är dina. Och vissa av de intressen och aktiviteter som du kallar för ”passioner” är egentligen främst ”behållare” som förvarar dina verkliga drivkrafter: mikro-motiven.

”Mikro-motiv” är ett begrepp som presenteras av Harvardforskarna Todd Rose och Ogi Ogas i boken ”Dark Horse: Achieving Success Through the Pursuit of Fullfillment”, och även i en artikel på ideas.ted.com

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Mikro-motiven bakom det du gillar

För att uppfylla sig själv måste man först lära känna sig själv på riktigt och veta vad som verkligen motiverar en, menar Rose och Ogas. Man måste hitta sina mikro-motiv – de små motivatorer som vi alla har men kanske inte ser eftersom de döljs av större, mer konventionella motiv. 

Det finns ett enkelt men mycket effektivt sätt att identifiera sina mikro-motiv. Tänk igenom de saker du gillar, och fråga dig varför du gillar dem. Vad är det egentligen som ligger bakom ditt stora intresse för fotboll? Är det tävlingsmomentet, spänningen, gemenskapen på läktaren, estetiken, spelstrategin? 

Genom att skärskåda saker du gillar så kommer du att hitta en lång rad mikro-motiv, som i många fall är mycket viktigare än själva intresset i sig. Det vore ju konstigt om alla som har ett passionerat intresse för fotboll drog slutsatsen att de borde bli fotbollsspelare, tränare eller tv-kommentatorer. Hur starkt ditt intresse än är, så var öppen för tanken att det kanske också finns ett ”osynligt” motiv som är den starkaste drivkraften bakom din passion.

Om du gör denna övning ofta så kommer du att börja se olika mönster – samma mikro-motiv kan finnas bakom två helt olika intressen som är orelaterade till varandra. Det är ett tydligt tecken på att du har identifierat drivkrafter som är viktiga för dig.

Betrakta andra – och dra slutsatser om din motivation

Dina mikro-motiv kan bestå av till synes obetydliga saker. Kanske gillar du att lägga saker i ordning eller att använda din fingerfärdighet. Kanske älskar du ord eller siffror. Kanske tycker du om att vara nära naturen, eller bland människor, eller omgiven av böcker. Genom att ställa frågan ”varför” om allt du gillar – och inte döma ut något svar som alltför banalt – så kan du lära känna dig själv och förstå vem du egentligen är. 

Ett annat sätt att identifiera sina mikro-motiv är att betrakta andra människor – och notera hur du ”dömer” dem. Det handlar förstås inte om att bejaka några fördomar, men du kan lära dig mycket om dig själv genom att vara uppmärksam på hur andra människor får dig att reagera, oavsett om din reaktion är positiv eller negativ.

Hur reagerar du när du ser en känd person på tv? Om du spontant tänker att det verkar vara jobbigt att ständigt jaga pengar och framgång, så kanske det tyder på att status inte är viktigt för dig – eller så tyder det på att du är avundsjuk. Här är det återigen viktigt att ställa frågan ”Varför?”.

Hur reagerar du när du ser brevbäraren? Kanske tänker du: ”Det verkar härligt att få jobba utomhus, men lönen är nog inte den bästa…” Här framkommer två mikro-motiv: Du skulle gärna jobba utomhus, men det är viktigt för dig att ha en bra lön.

Var ärlig mot dig själv, censurera inte dina reaktioner för att du tycker att du ”borde” ha vissa mikro-motiv som du inte har, eller vice versa. Du måste inte vilja bli chef eller högavlönad bara för att dina föräldrar tycker att det är viktigt. Och du måste faktiskt inte vilja rädda världen – att göra ett bra jobb kan vara gott nog. Det viktiga är att du är dig själv och följer dina sanna drivkrafter.

Hitta dina mikro-motiv, som döljer sig bakom allt det du gillar, så kan du lägga en god grund för en meningsfull karriär och ett autentiskt liv.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill