Hitta din mission i livet

Mening och motivation, del 2: Matcha dina talanger med omvärldens behov och finn ditt livsuppdrag.

Karriär | ARTIKEL | JAN 2018

Hitta din mission i livet

Hitta din mission i livet

I del 1 om mening och motivation konstaterade vi att människor ofta känner sig mer motiverade om de får möjlighet att skapa värde för andra människor och bidra till någonting gott. Men för att kunna styra din karriär i den riktningen måste du först identifiera din mission. På vilket sätt kan och vill du bidra till ett bättre samhälle? Vilka problem vill du vara med och lösa? Där dina talanger och världens behov möts – där hittar du ditt uppdrag i livet.

Förr var ekonomiska incitament den enda egentliga motivationsfaktorn för de flesta löntagare, men i takt med att arbetslivet förändras och utvecklas har andra värden blivit minst lika viktiga. I dagens arbetsliv är vi många som inte nöjer oss med att bara tjäna pengar. Vi vill göra någonting meningsfullt och bidra till ett bättre samhälle, om så bara enligt den gamla principen "många bäckar små".

Alla människor kan och bör sträva efter att göra någonting meningsfullt. Men för att hitta detta meningsfulla är det viktigt att man inte bara ser till vad man själv vill – man måste också vända sig utåt och fundera på vad världen behöver.

Många företag och organisationer har en mission, som ibland finns beskriven och sammanfattad i ett så kallat Mission Statement. Ett sådant kan man också ha som enskild individ. Det är nämligen lätt att säga att man vill bidra till en bättre värld, men om du vill lyckas med det i praktiken så måste du avgränsa dig och precisera hur det bidraget ska se ut.

Prioritera och precisera

Att ha en mission för sin karriär och sitt liv ger många fördelar. När du väl har hittat och formulerat missionen så kommer du att känna dig mer motiverad och få ett helt nytt mindset. Du blir mer fokuserad och får lättare att göra val i livet, eftersom du hela tiden kan jämföra olika alternativ och matcha dessa mot missionen.

Att ha en mission handlar också mycket om att välja bort saker. Ett problem som många har i karriären och i livet är att man har alldeles för många intressen, mål, ambitioner och motstridiga värderingar. Genom att formulera din mission reducerar du antalet saker som du bryr dig om och lägger energi på. Vissa gamla drömmar, mål och hobbys kanske måste offras för att du ska kunna följa din mission och verkligen göra skillnad. Med missionens hjälp går du från bredd till precision.

Det är med missionen precis som med visionen – antingen har du en egen, eller så följer du bara andras missioner och visioner. Vill du flyta planlöst med strömmen och låta andras beslut avgöra om ditt liv blir meningsfullt eller meningslöst? Eller vill du själv ta kommandot och besluta dig för vad du ska göra med ditt liv?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Formulera missionen – steg för steg

För att kunna identifiera din mission och skriva ett personligt Mission Statement behöver du noggrant analysera både omvärlden och dig själv. Missionen ska i grunden handla om hur du kan hjälpa andra människor, men för att veta det måste du också veta ett par saker om dig själv. I zonen mellan världens behov och dina egna talanger och värderingar – där är det troligast att du hittar din mission.

Tidningen Inc föreslår att man kan arbeta fram sitt personliga Mission Statement i fyra steg.

 1. Börja med att identifiera några av dina tidigare framgångar; antingen professionella, personliga eller både och. Finns det någon gemensam nämnare? Någon röd tråd? Detta är ett sätt att tydliggöra både vad som är viktigt för dig och vad omgivningen tycker att du kan bidra med.

 2. Nästa steg är att identifiera dina personliga kärnvärden. Skriv en lista på vilka värden som är viktigast för dig. Blir det för många så bör du korta ner listan till bara ett par värden. Du bör också bestämma vilket av dessa värden som är allra viktigast för dig, menar Inc.

 3. Därefter skriver du en lista över dina olika sätt att bidra – på jobbet, i familjen, i vänskapskretsen, i lokalsamhället och i världen. På vilket sätt kan du göra skillnad? Vilka egenskaper och talanger använder du dig av när du bidrar? Med hjälp av denna lista blir det lättare att precisera hur du bäst bidrar till att förbättra andra människors liv.

 4. Slutligen ska du skriva en lista över dina kortsiktiga och långsiktiga mål. Genom att jämföra och matcha dessa med de tidigare listorna kan du komma igång och skriva ditt personliga Mission Statement.

Denna steg-för-steg-guide är förstås bara ett sätt att arbeta fram en tydlig bild av sin mission. Det viktigaste är att matcha världens behov mot dina egna talanger, och sedan precisera missionen i möjligaste mån. Att ha en noggrant och ambitiöst formulerad mission i livet är ett fantastiskt sätt att motivera sig i arbetet – och i allt man gör. Och dessutom är själva övningen att formulera sin mission i sig väldigt lärorik, eftersom den tvingar dig att tänka efter och reflektera över vad som verkligen är viktigt i ditt liv.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill