Naturligt skön

Du är vad du smörjer dig med?

Uppleva | ARTIKEL | SEP 2011

Nu är det dags att börja gräva i badrumsskåpet, vad är det egentligen du smörjer in dig med? Mineraloljor, kan det vara bra? Parabener, vad är det? Det lär finnas upp till 7 000 ämnen i våra allra vanligaste produkter.  Det flesta är förstås inte farliga, men vad händer när flera ämnen blandas? Och vad händer i naturen? Här vägen till en naturligare kroppsvård.

Vi blir allt mer medvetna om vad vi äter och dricker. Böcker som ”Den hemliga kocken” fick oss att börja läsa innehållsförteckningar och leta E:n i maten vi åt. Vi blev kräsnare konsumenter och den  trenden fick faktiskt  frysmatstillverkarna att plocka bort ett antal onödiga tillsatser i sina färdigrätter.

När det gäller vardagens tvål, duschkräm, shampo och tandkräm är vi dock inte så noga. Men det kan vara bra att läsa på innehållsförteckningen även här. Visste du, att till exempel natriumlaurylsulfat, en vanlig tensid som finns i schampo, tandkräm med mera, också är uttorkande för både hud och slemhinnor?

Håret

Vad tvättar du håret med? Första bästa shampot från mataffären eller det dyraste din frisör rekommenderar.

Enligt förespråkarna för ekologisk hårvård ska vi vara försiktiga med vad vi masserar in skalpen och välja bort de värsta kemikalierna. Visste du att i mjällschampo finns ämnet zinkpyriton, som är tillåtet där trots att det är förbjudet i båtbottenfärg?  Ekologiska shampon finns nu i många varianter. Urtekram är ett stort märke som inte är så dyrt eller. Prova dig fram och var beredd på att ditt hår kommer kännas annorlunda i början.  

Kroppen

Är du en torris som smörjer dig efter varje bad och dusch? Tänk om det är så illa att den kroppslotion du använder faktiskt torkar ut lika mycket som den smörjer?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vill du smörja naturligt finns till exempel rena oljor att använda. Mandelolja är värmande och skön. Kladdar en smula som oljor gör, det gäller att inte kränga på kostymen direkt utan låta oljan gå in i huden. Andra märken som har bra produkter är Weleda, Dr Hauschka, Urtekram, Naturligtvis.

Ansiktet

Det finns många produkter för den som vill smörja sitt fejs. Allt från billigaste burken på COOP till dyraste krämen från finaste varuhuset. De flesta krämer innehåller mest vatten om vi ska vara riktigt ärliga, men det är ju känslan det handlar om här och har man en favoritkräm som man trivs med vill man ogärna byta.

Men varför inte prova en ekologisk kräm, Rosenserien, Dr Hauschka eller Weleda är vanliga märken. De finns också i alla prisklasser och nu även på många varuhus och i en del mataffärer. Märket Naturligtvis finns på många ICA. Det finns också många ekologiska rakprodukter och krämer för män. Weleda har en fin herrserie.

Smink

Ska det vara så noga kan man tänka? Lite smink, måste det vara ekologiskt? Ja, varför inte, nu kommer fler och fler märken. Räkna med att det inte sitter lika bra som annan make-up, men eftersom du nu har så fin hy gör det ingenting.

Vill du läsa mer i ämnet , här är några lästips:

“Don't Go to the Cosmetics Counter Without Me”, 8:e upplagan av Paula Begoun
”Badskumt – gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg” av Katarina Johanson

Vill du veta mer om vardagens kemikalier: www.kemikalieinspektionen.se

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill