Sluta skjuta upp - gå i terapi

Ny behandling mot uppskjutandebeteende testas vid Stockholms universitet - deltagare sökes.

ARTIKEL | SEP 2013

Skjuta upp

Skjuta upp

Uppskjutandebeteende är ett problem som de flesta av oss drabbas av ibland. Men för vissa människor är problemet så stort att det får allvarliga konsekvenser för studierna, yrkeslivet och karriären. Nu kan det dock finnas en väg ut för dem som är drabbade. I en ny studie ska Stockholms universitet utvärdera världens första internetbaserade behandling mot prokrastinering.

Omkring 20 procent av den vuxna befolkningen har stora problem i livet på grund av uppskjutandebeteende - så kallad prokrastinering. Bland studenter är problemet ännu vanligare, och medföljs ofta av andra problem som depression och ångest.

Men det kan vara möjligt att behandla uppskjutandebeteende - genom att ge de drabbade terapi via internet. 

Unik studie

I ett forskningsprojekt vid Stockholms universitet ska en ny, internetbaserad behandling mot prokrastinering utvärderas. Behandlingen är 10 veckor lång och är en form av kognitiv beteendeterapi baserad på självhjälpsmaterial.

– Det unika med denna studie är att det handlar om en behandling som helt och hållet är avsedd för personer som har problem med prokrastinering. Förhoppningsvis kan det hjälpa en grupp människor som ofta inte får det stöd de behöver, förklarar Per Carlbring, professor i klinisk psykologi, i ett pressmeddelande från Stockholms universitet

Målet är att försöksdeltagarna genom att läsa om sina svårigheter samt göra olika övningar, sakta men säkert ska förändra sitt beteende under behandlingens gång.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Internetbaserad behandling

Rekryteringen av deltagare sker fram till slutet av september. Kraven för att man ska få delta är att man har tillgång till en dator med internetuppkoppling och att man har påtagliga problem i sin vardag till följd av prokrastinering. Man bör heller inte genomgå en redan pågående psykologisk behandling

Deltagarna gör allt arbete på egen hand med stöd från en internetterapeut. Det kan tyckas märkligt att genomföra en hel psykologisk behandling via internet - men faktum är att det har visat sig fungera i andra sammanhang. Forskarna vid Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet hyser därför goda förhoppningar om att även denna behandling ska fungera.

– Liknande upplägg har prövats för andra psykiska problem med goda resultat, exempelvis depression, panikångest och spelberoende. Sverige ligger långt fram när det gäller framtagning och forskning på denna form av internetbaserad psykologisk behandling. Målet är att kunna nå ut med effektiv hjälp till så många människor som möjligt, berättar Per Carlbring.

Många orsaker

Som Motivation.se tidigare har berättat finns det en rad olika orsaker till att vi prokrastinerar - det kan handla om rädsla för att misslyckas, bristande motivation eller dålig impulskontroll. Men det finns också ett flertal användbara knep att ta till när viljan att skjuta upp saker till morgondagen blir för stor. 

Om knepen inte fungerar kanske det är dags för lite kognitiv beteendeterapi. Mer information om behandlingen och hur man anmäler sig som försöksdeltagare hittar du här

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill