Offentlig sektor lockar inte studenter

Men unga som redan är yrkesverksamma inom det offentliga har en betydligt mer positiv bild av sektorn, visar en undersökning från Vision.

HR | Karriär | ARTIKEL | MAJ 2014

Sanna Fransson, Vision

Sanna Fransson, Vision

Dagens studenter drömmer om ett jobb som erbjuder intressanta arbetsuppgifter och bra lön. Men bara 13 procent av studenterna tror att de kan få den typen av jobb inom offentlig sektor, enligt en ny undersökning från fackförbundet Vision. Samma studie visar dock att unga som verkligen jobbar inom det offentliga har en helt annan bild av sektorn.

Färre än en av tio studenter förknippar jobb inom offentlig sektor med personlig utveckling. Det visar fackförbundet Visions nya undersökning "Unga om drömjobbet - Studenter och unga yrkesverksamma om attraktiva jobb".

1300 studenter och unga löntagare har deltagit i undersökningen.

- Jag tror att den negativa bilden beror på okunskap och förutfattade meningar, baserade på gamla uppfattningar om offentlig sektor som en trög uppdragsgivare. Vi ser en klar skillnad mellan studenter och människor som redan har kommit ut på arbetsmarknaden och jobbar i offentlig sektor. De sistnämnda har en betydligt mer positiv bild, säger Sanna Fransson, utredare på fackförbundet Vision.

- Men det handlar också om att offentliga verksamheter inte är särskilt bra på att marknadsföra sig själva som arbetsgivare. Studenter nås nog i högre utsträckning av arbetsgivare inom privat sektor, tillägger hon.

Förväntningarna överträffas

Bara 13 procent av studenterna associerar jobb i offentlig sektor med intressanta arbetsuppgifter. Motsvarande siffra bland unga som redan är yrkesverksamma i sektorn är 37 procent.

Sanna Fransson, Vision

Sanna Fransson, Vision

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

- Det vi kan se är att de ganska låga förväntningarna som unga har inför den typen av jobb överträffas med råge. De som arbetar inom offentlig sektor tycker i regel att de har intressanta arbetsuppgifter och en hög grad av tillfredsställelse i sitt arbete. Sedan finns det förstås också en utvecklingspotential, det finns mycket som skulle kunna bli ännu bättre när det gäller lön, arbetsvillkor och karriärmöjligheter, säger Sanna Fransson.

Nyligen presenterade Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, siffror som visar på ett stort rekryteringsbehov inom vård och omsorg. Fram till år 2023 kommer man behöva anställa 225000 nya medarbetare.

Behöver marknadsföra sig

Frågan är därför hur sektorn ska bära sig åt för att locka till sig fler studenter och unga.

- Jag tror dels att man behöver jobba mycket mer med synlighet och marknadsföring av arbetsgivarvarumärket. Man behöver etablera en positiv bild av offentlig sektor och skapa bättre kontakter med studenter, säger Sanna Fransson.

- Sedan tror jag att man behöver fortsätta jobba med de förutsättningar som råder för anställda inom det offentliga. Tvärtemot vad många studenter tror har man en hög ingångslön i offentlig sektor. Men många är missnöjda med sin löneutveckling, så där finns en utvecklingspotential. Man behöver också ge de anställda bättre förutsättningar för att göra karriär.

Fyra procent av studenterna i undersökningen tror att de kan få en bra lön i offentlig sektor. Motsvarande siffra bland unga yrkesverksamma i sektorn är åtta procent. Välfärdssektorn är inte känd för sina höga löner.

Samtidigt visar Visions rapport att intressanta arbetsuppgifter och bra arbetskamrater är viktigare faktorer än lön när dagens studenter och unga ska välja jobb.

- Det jag tycker är överraskande är att lönefrågan inte toppar listan. Andra faktorer är viktigare, och det visar ju att det finns en stor potential för offentlig sektor att locka till sig kompetent personal, säger Sanna Fransson.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill