Så får du igång motivationen efter semestern

Planera, prioritera och utmana dig själv – för att få igång motivationen och engagemanget.

Motivera | ARTIKEL | AUG 2023

Den sociala aspekten av jobbet spelar en mycket viktig roll för motivationen och engagemanget.

Den sociala aspekten av jobbet spelar en mycket viktig roll för motivationen och engagemanget.

När jobbet kommer igång igen efter semestern är det extra viktigt att också få igång sin motivation och sitt engagemang. Det handlar om att reflektera, planera och prioritera, sätta upp mål och ta sig an utmaningar att se fram emot – men också om att hitta glädjen igen tillsammans med sina kollegor.

Att börja tala om motivation och engagemang direkt efter semestern kan för vissa kännas jobbigt, nästan avskräckande. Kan man inte få ta det lugnt, smälta semestern och landa i vardagen igen innan det börjar tjatas om att man ska vara motiverad och engagerad?

Jo, naturligtvis. Att börja försiktigt är inte bara okej, det är till och med rekommendabelt. Om du ska orka jobba hela hösten så måste du tänka långsiktigt och hushålla med din energi. En lugn start, i den mån du kan tillåta dig det, ger optimala förutsättningar att hitta motivationen och engagemanget igen.

När du börjar jobba igen så är det viktigt att du tar dig tid att reflektera, planera och prioritera. Du måste få en översikt över ditt arbete för att få klart för dig vad du behöver uppnå, och vad du vill uppnå. Ett bra sätt att komma igång med arbetet utan att det känns för krävande, är att ta hand om administrativa arbetsuppgifter samt att hantera e-post och dylikt. Det har två fördelar: dels är det inte alltför komplicerat, vilket kan vara skönt när du precis har återkommit från semestern; dels ger det en överblick som kan vara behjälplig när du planerar och prioriterar.

För att få igång motivationen igen kan du gärna skriva listor över vad du vill eller bör åstadkomma under hösten. Du kan göra olika listor, exempelvis en som handlar om konkreta arbetsuppgifter och en annan som handlar om personlig utveckling. Sedan kan du försöka integrera dessa listor till en enda, gärna ganska kort lista. Att prioritera är A och O om du vill åstadkomma någonting på riktigt, eftersom du inte kommer att kunna göra hundra saker samtidigt.

Därefter handlar det om att planera och att sätta upp mål; när och hur ska du göra det som står på listan? Försäkra dig också om att punkterna på listan är kopplade till din motivation och ditt engagemang. Om du har valt rätt punkter så kommer du att känna dig taggad och motiverad när du ser listan.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Våga utmana dig själv

Vad som motiverar och engagerar dig beror förstås på var du befinner dig i karriären. Människor motiveras av att få känna sig kompetenta och att ställas inför lagom stora utmaningar, en bit utanför komfortzonen. Det kan till exempel handla om att du vill lära dig någonting nytt och utvidga din kompetens, eller om att få chansen att utvidga ditt ansvarsområde. Att inte utmanas alls kan kännas skönt under en mellanperiod, men sedan infinner sig en tomhetskänsla, och du börjar ifrågasätta din nyttighet och kompetens. Det är därför främst för din egen skull, för att du ska må bra och trivas med ditt jobb, som du hela tiden ska söka efter nya möjligheter till utveckling.

När du reflekterar över höstens mål och prioriteringar, bör du också fundera över sådant som mening och syfte. Dessa är väldigt viktiga för människans motivation och engagemang, och ju mer konkret din mening och ditt syfte är, desto bättre. Det är viktigt att du ser din roll och ditt bidrag till hela verksamhetens mening och syfte. Vi människor motiveras inte bara av autonomi och personlig utveckling, utan också av att känna att vi ingår i ett socialt sammanhang där vi är behövda och känner oss som en viktig länk i kedjan. Fundera över hur du kan ta dig ett steg närmare ditt eget och verksamhetens syfte, och försök gärna att omvandla det till ett konkret mål.

Sist men inte minst: Kom ihåg att den sociala aspekten av jobbet spelar en mycket viktig roll för motivationen och engagemanget. Att träffa kollegorna och ”prata igång” igen, inte minst socialt, är minst lika viktigt för motivationen som allt annat planerande och reflekterande. Se det som en prioriterad del av återkomsten till jobbet, och ta er god tid att prata om både högt och lågt. Det kommer att stärka både ditt och kollegornas engagemang inför kommande arbetsveckor.

Ta det lugnt och stressa inte igång efter semestern – men se till att motivationen får sig en boost inför hösten, så blir arbetet lättare, mindre stressigt och framför allt roligare.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill