Simma motströms - eller lär dig surfa på vågorna

"Var försiktig med vad du önskar dig, har jag ofta hört sägas. Det är inte mitt budskap här. Mitt budskap är istället: Var medveten om vad du önskar dig och betrakta sedan hur din önskan träder i kraft."

Motivera | ARTIKEL | FEB 2015

Kreativitet, Evelina Wahlqvist, Motivation

Kreativitet, Evelina Wahlqvist, Motivation

Att vara människa på denna jord innebär att leva med naturens olika element. Både bildligt och bokstavligt. Jord, luft, vind och vatten. Alla naturfolk vet det och har relationerna till elementen inbäddade i sina livsfilosofier. Naturfolken vet att elementen orkestrerar jordelivets mest grundläggande lagar. Därför har de lärt sig att leva med elementen istället för att kämpa emot dem.

Jag har länge levt ett urbant liv i högt tempo. Men sanningen är att jag trivs som bäst när livet är en växelverkan mellan stillhet och rörelse. Jag vill leva livet likt havets böljesång. Ibland är det mjukt och stilla; glasklart. Ibland är det i rörelse; spännande och dynamiskt. Jag kom till en punkt då jag rannsakade mig själv.

Jag insåg att jag spenderat stor del av mitt yrkesverksamma liv i konstant rörelse. Ofta bokstavlig sådan. Många är de platser jag har rest till för att utföra mina uppdrag. Intressant och berikande, på bekostnad av stillhet och stabilitet. Så jag formulerade min önskan inför en ny fas i mitt liv: Jag vill leva mera jordat.

Så kom det sig att jag strax därpå fick ett erbjudande som var för spännande för att tacka nej till. Under ett år nu har jag jobbat med ett uppdrag som krävt att jag varit mer i luften än på vägarna. Flygmilen är så många att jag ännu inte vågat räkna på dem. Jag vill inte klaga. Varje stund ovan molnen har känts magisk och svävande. Men denna konstanta friktion och växelverkan mellan jord och luft är också en aning slitsam. Som om jag inte riktigt kan bestämma mig var jag ska vara. Fågel, fisk eller mitt emellan?

Jag bad om jord. Jag trodde att jag fick luft. Men i själva verket har jag fått ett års repetitiv övning i att landa. Att spendera så mycket tid uppe i det blå har krävt att jag har behövt bli bättre på att landa och jorda mig för min fysiska balans skull.

Detta är ett utav livets mest stilfulla trick. Man ber om en sak och får någonting helt annat. Man formulerar en önskan och erbjuds motsatsen. Åtminstone vid en första åsyn. Den som önskar bli modigare lär konfronteras av sina rädslor för att få möjlighet att uppvisa mod. Den som önskar sig lycka, kan få uppleva en period av smärta för att tillskansa sig lärdomen att lycka är något man skapar. Den som önskar utveckla tålamod kan till en början konfronteras av en rad tålamodsprövande situationer. Den som önskar uppleva mer kärlek kan först behöva gå igenom en smärtsam period av att komma i kontakt med och blotta sin sårbarhet, och så vidare.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Var försiktig med vad du önskar dig, har jag ofta hört sägas. Det är inte mitt budskap här. Mitt budskap är istället: Var medveten om vad du önskar dig och betrakta sedan hur din önskan träder i kraft. Ibland på de mest oväntade sätt. Men det är just det som är gåvan. Möjligheten väntar i utmaningen. I utmaningen vilar den ofullbordade potentialen. Och som du har potential! Tvivla aldrig på det.

Det är viktigt att vara medveten om livets lagar annars riskerar man att bli bitter och bångstyrig när man ber om en sak och får en annan. Det är lättare att känna tillit till livet om man vet att välsignelser ofta kommer förklädda. Och det är synnerligen bättre om man jobbar med naturlagarna istället för att kämpa emot dem. Om man spjärnar emot dem har man gett sig in i en kamp som varar tills den dag man väljer att fatta vinken och ändrar sitt beteendemönster.

Ett ändrat beteende är ett viktigt kliv mot ett lättare liv. För många människor har emellertid denna kamp blivit en livslång verklighet. På många håll har kampen till och med blivit norm.

Samtidens urbana människor har glömt mycket av naturfolkens uråldriga visdom. Med viljor av stål, kombinerat med avancerad teknologi, bänder vi naturlagar för att göra våra idéer till verklighet. Och som vi manifesterar. Det råder ingen brist på skaparkraft, här inte. Det är bara det att skapandet alltför ofta går ut över både planetens välmående och vår individuella balans. Till vilket pris? Frågan bör ställas oftare.

Det är stor skillnad på att simma motströms och att lära sig surfa på vågorna.

Det är stor skillnad på att bygga vindskydd och att bygga väderkvarnar.

Det är stor skillnad på att bränna ut sig och att glöda för någonting.

Det är stor skillnad på att utarma marken och att ge näring till jorden.

Jag har spenderat ett år uppe i luften. Snart blir det nog dags att bygga ett fast bo på jorden. Eller så får jag kompromissa och bygga näste i ett träd.

Vi får se.

Var befinner du dig nu?
 

Evelina Wahlqvist

Krönikör

 • Följ skribent

Evelina Wahlqvist inspirerar med en kombination av hjärna och hjärta. Kreativitet, medvetenhet och helhet är hennes ledord. Hon blev bekant för svenska folket under sina år som kreativitetsforskare och föreläsare. På senare år har hon arbetat som näringslivsstrateg och platsutvecklare. Fritiden ägnas åt naturvandringar, yogamattan och det skrivna ordet. Med sina krönikor vill hon inspirera till nya tankepositioner. Evelina talar gärna om det långsökta men helst om det mest självklara. Hon kombinerar det lilla med det stora, det tidlösa med det nya och närhet med distans. Insikt föder utsikt, och tvärtom. (Foto: Andreas Sundgren)

Kontakt: evelina@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Evelina Wahlqvist

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill