Tuffa tider? Så får du tillbaka motivationen

Påminn dig själv om varför du gör det du gör.

Motivera | ARTIKEL | NOV 2023

Ett sätt att väcka motivationen till liv igen kan vara att formulera och skriva ned en inspirerande påminnelse om varför du gör det du gör.

Ett sätt att väcka motivationen till liv igen kan vara att formulera och skriva ned en inspirerande påminnelse om varför du gör det du gör.

Motivation är en färskvara, och när mörkret och kylan drar in över Sverige samtidigt som det råder tuffa tider i samhället så är det inte säkert att drivet och engagemanget kommer på beställning. Då måste du tillåta dig att känna som du känner, men ändå bestämma dig för att ta tag i situationen. För innerst inne vet du att det finns någonting som driver dig och att det finns saker du vill uppnå. Genom att återanknyta till dina mest grundläggande drivkrafter kan du väcka motivationen till liv igen när allt känns tufft.

Under senhösten och tidiga vintern upplever många av oss en dipp i motivationen och engagemanget, vilket inte är särskilt konstigt, med tanke på mörkret och kylan. Just nu råder också en svår situation på många håll i samhället, som kan påverka vårt mående och vår motivation både direkt och indirekt. Därför kan det nu vara extra viktigt att fundera över hur man mår och hur det är ställt med motivationen, både individuellt och i teamet.

När du känner att motivationen och engagemanget brister så är det viktigt att försöka förstå varför du känner så just nu. Det kan handla om de allmänna faktorer som nämns ovan – årstiden och det tuffa läget i samhället – men det kan också finnas andra saker som påverkar din motivation på ett negativt sätt. Försök att kartlägga dessa utan att vara alltför dömande mot dig själv. Det är naturligt att motivationen ibland minskar och att vi påverkas av omständigheter runt omkring. Det viktiga är att du hittar strategier för att hantera detta så att ditt arbete, din prestation och din mentala hälsa inte påverkas alltför mycket.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Väck motivationen till liv igen

När omständigheter runt omkring dig gör att motivationen sviktar så bör du först och främst acceptera att man inte alltid kan vara på topp. Var empatisk med dig själv, liksom med andra som kanske också tycker att det är motigt just nu. Acceptans är det första steget mot att orka ta nya tag.

Nästa steg är att försiktigt väcka motivationen till liv igen, och det kan du göra genom att påminna dig själv om varför du en gång har valt att göra det du nu gör. Vad är det som driver dig, vad vill du uppnå, vilka är dina drömmar och mål? Har du en vision eller en mission? Vad är det som ger ditt arbete mening?

Formulera och skriv ned en inspirerande påminnelse om varför du gör det du gör. Därefter kan du ge motivationen en ytterligare boost genom att omvandla denna påminnelse till några konkreta mål att genomföra under den närmsta tiden. Det får gärna vara kortsiktiga mål som är lätta att komma igång med och som kan ge dig ny energi. Syftet med målen är att du ska se konkreta resultat som är direkt kopplade till det som driver dig och det du vill uppnå i livet.

För motivationens skull är det viktigt att du känner att du utvecklas, utmanar dig själv och lär dig nya saker. Tänk på det när du formulerar dina mål. Du behöver få känna att du är på väg någonstans och att du redan nu kan ta nästa steg på den resan.

Det är viktigt att komma ihåg att små saker gör stor skillnad, både för motivationen och för arbetet som sådant. Utveckling handlar om att ta små, små steg i rätt riktning varje dag. Denna insikt är extra värdefull när höstmörkret hindrar dig från att orka tänka storslaget. Det är de små sakerna i vardagen som i förlängningen avgör både hur du mår och vad du lyckas med i livet.

Andras stöd viktigt

Kom också ihåg att man behöver andra människors stöd för att känna sig motiverad och engagerad. Det handlar om att både ge och ta emot feedback och support från kollegor, chefer och andra människor som finns i ditt liv. Du kan själv söka andras input och erbjuda detsamma tillbaka till dem. Ta också gärna initiativ till att boosta teamkänslan, gemenskapen och motivationen i ditt eget team. Det kan vara motiverande i sig att vara den som driver och motiverar andra.

Sist men inte minst, tillåt dig att ta en paus ibland. Som vi redan har nämnt i början av artikeln så är det viktigt att acceptera att motivationen kan sjunka ibland och att dessa svängningar är en naturlig del av livet. Ibland måste man ladda om batterierna för att orka ta tjuren i hornen igen. Se till att få lite egentid så att du kan hitta ditt fokus igen. Gå en långpromenad, ta in lite dagsljus och frisk luft. Sedan kan du ta nya tag.

Motivation är en färskvara, den måste alltid förnyas och hållas levande. Genom att återkoppla till dina mest grundläggande drivkrafter – och formulera några konkreta mål som du kan uppnå på kort eller medellång sikt – kan du väcka motivationen till liv igen, även när livet känns tufft och motigt i höstmörkret.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill