Tunna skivor som skapar stämning

Chips är mer än bara mys.

Uppleva | ARTIKEL | OKT 2011

Det här handlar om chips. Ni vet, tunna friterade potatisskivor. Ett populärt tilltugg och stämningshöjare, särskilt på fredagarna om man får tro en av de största tillverkarna. Välkommen på en guidad tur i potatischipsens värld. En värld så salt och fet - men ack så god.

Vi gillar chips i Sverige och det märks när du tittar på chipshyllan i affären. Den är stor och lång. Chips från golv till tak. De största tillverkarna har många smaker och sorter och tar ständigt fram fler. Men behövs det? Är det inte godast med naturella och lättsaltade? Nja, när det gäller våra älskade chips finns det många åsikter. Varför inte bjuda hem till en provsmakarkväll med vänner och barn?

Smaksatta chips

I chipsens barndom fanns smakerna lättsaltat, grillkryddat och dill. Sen kom Sour Cream Oninon - alltså gräddfil - och löksmak och den gjorde stor succé där på 80-talet. Det var nytt, det var spännande. Och det var konstgjort.

Kanske var det här vägen till smakkatastroferna inleddes och fortsatte. För det finns chips med tomatsmak, paprika, bearnaise, bacon, kebab och andra mysko kombinationer. Smakerna tas fram på konstgjord väg vilket känns när man ätit många. För hur luktar du efter en påse smaksatta chips? Kemifabrik? Nåväl, det kan vara gott det också. Smaken är olika.

Naturella chips och naturliga chips

Chips som inte är smaksatt är naturella och då är det inte några tillsatser förutom salt och olja. Solrosolja är populärt att fritera i nu. Och trenden går mot mer naturliga smaker, för motståndet mot tillsatser har även påverkat chipsvärlden.

Lantliga chips

En annan sort som kom tidigt 1990-tal var de chips som kallas lantchips. De som är lite brunare och som känns mer handfriterade. De har lite sprödare och hårdare konsistens och en del hävdar att de är godast. De finns också i smaker, men inte lika många och smakerna känns mer äkta även om ”gräddfilssmak” inte tas fram från riktig gräddfil. Det ser man när man läser innehållsförteckningen. Tillverkningen görs i fabrik men i mindre skala. Mandelpotatischips är förresten väldigt svenskt, något för turisten eller en present till utländska gäster?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Chips för LCHF:are

Lever du kolhydratfritt  är potatischips inget för dig. Tur att det finns friterade fläsksvålar. Ger samma snackskänsla, men är betydligt mer mättande. Inte alltid så lätta att få tag på, men finns på nätet att köpa. Inte att förväxla med potatischips med baconsmak, lätt färgade med röda ränder. De är inte äkta fläsksvålar.

En annan variant är att äta tunt skivad pancetta istället för chips.  De finns också torkat-kött-chips. Läs noga på innehållsförteckning för en del innehåller socker, särskilt de amerikanska varianterna.

Alternativa chips

Har du tröttnat på vanliga utbudet? Då är en tur till hälsokostaffären att rekommendera. Rischips med alger finns det där.  Gott och annorlunda. I välsorterade chipshyllor i vanliga mataffärer finns det också rotfruktschips där potatisskivorna trängs med rödbetor och palsternackor. Gott och annorlunda det med, och de finns Krav-märkta.  Norikrinklar från Voltaire-hyllan är rostade alger helt enkelt. Smakar hav och salt, för den verkligt alternative. I asiatiska affärer finns räkchips att variera med.

Lyxchips

De säljs i små påsar. Dyra. Handgjorda, ofta importerade från England. Eller försöker se ut som de är importerade från England.  Finns med salt och vinägersmak till exempel, men även andra varianter. Lyxchips att bjuda den kräsne på eller chips att moffa i sig i sin ensamhet?

Burkchips

Ni vet papprören med chips som alla ser likadana ut? Och som man kan göra festliga anknäbbar med enligt reklamen? De chipsen består av mer än skivad potatis kokad i olja, ibland är innehållsförteckningen väldigt lång. Kolla själv. En del älskar dem, andra inte. Men rören är festliga.

Majschips

Nachos och sånt är gjort med majsmjöl om är något helt annat än potatis. Ger inte samma flottiga känsla som potatisoriginalen men funkar bra i tex-mex-sammanhang. Gratinera med ost och köttfärssås och du har en hel måltid. Eller dippa.

Fettsnåla chips

Nej, de som finns är inte goda. Tillverkarna försöker ibland lansera nya bakade varianter, men de smakar inte bra. En period tog man fram fettsnåla chips som innehöll ett ämne som gav magproblem. Det var inte så lyckat. Nej, fett är fett och utan fett blir det mindre gott. Ät färre chips om du är fetträdd.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill