Unna dig det bästa kaffet - vardagslyxa mer

Vad dricker du för kaffe egentligen?

Uppleva | ARTIKEL | MAJ 2011

I Sverige bälgar vi i oss enorma mängder av den svarta heta drycken. Cirka 150 liter per person  och år eller 3,4 koppar per dag. Vi är ett kaffeälskande folk och fikar titt som tätt, och gärna på jobbet.

Men hur gott är det? Njuter du av varje kopp eller är hälften av det kaffet du häller i dig halvkallt, beskt och illa bryggt?  Du kanske inte ens dricker upp utan lämnar hälften odrucket, för det är inte så gott som det borde vara? Dags att ändra på det.

Bli en kaffekonnässör

Genom att bli lite mer kräsen och lite kaffesnobbig kan du upptäcka vilken njutning riktigt gott kaffe är och hur illa dåligt kaffe smakar. Resultatet kan bli färre koppar men desto godare sådana.

  • Drick bara gott kaffe. Fråga dig innan du dricker, är detta gott? Vill jag ha det här? Om inte- avstå.
     
  • Skippa fulautomaterna på jobbet. Önska och be ansvarig om bästa sortens maskin istället. Brygg i kanna, denna klassiska metod eller presso.
     
  • Om du måste dricka automatkaffe, välj bort de sorter som innehåller mjölk. Det är ofta inte riktig mjölk, utan något konstgjort vitt. Och sött.
     
  • Lär dig brygga gott kaffe. Hur gör man? Vilken temperatur ska vattnet ha? Spelar malningen någon roll. Naturligtvis gör den det. Vilken rostning vill jag ha? Gå en kurs, läs på. Bli din egen barista.
     
  • Köper du kaffe ute, var kräsen. Du betalar dyrt och har rätt till det bästa. En illa gjord latte är inte lika god som en välgjord. Mjölken ska skummas vid rätt temperatur, och det ska vara rätt balans mellan kaffe och mjölk som gör att det fortfarande smakar kaffe. Kräv kunskap av den som tar 30 kr minst, för ditt kaffe. Det betalar du för.  Alla som öppnar kafé är inte kvalitetsmedvetna och säljer äckelblask utan att skämmas. Bojkotta dem.
     
  • Se till att du njuter av varje kopp. Drick inte kaffe för att du inte har något bättre för dig. Drick när du är sugen och medvetet vill njuta. Inte stjälpa i dig i brist på annan sysselsättning. Hur många koppar hämtar du inför möten och annat, bara för att ha något att pyssla med? Sluta slentriandricka.
     
  • Ordna en kaffeprovning på jobbet. Bli kaffesnobbar hela gänget och turas om att ansvara för kaffet. Prova olika kulturers kaffe.
     
  • Kakor? Ja, kakor till kaffet går an. Men bara goda kakor. Inga torrisar från fabrikslådor, nej hembakt ska det vara. Men mer om det en annan gång.

Läs om kaffe på kaffeinformation.se eller riktigtkaffe.se

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill