När man vet vad man pratar om

BLOGG | OKT 2011

För ungefär ett år sen befann jag mig i en situation vi skulle kunna kalla… prekär. Vi skulle också kunna kalla den rätt obehaglig och ganska chockartad. Jag stod på en gata i vår huvudstad, utanför det som cirka tjugo minuter tidigare var en av mina trygga punkter i ett annars ganska kaotiskt liv – min arbetsplats.

För ungefär ett år sen befann jag mig i en situation vi skulle kunna kalla… prekär. Vi skulle också kunna kalla den rätt obehaglig och ganska chockartad. Jag stod på en gata i vår huvudstad, utanför det som cirka tjugo minuter tidigare var en av mina trygga punkter i ett annars ganska kaotiskt liv – min arbetsplats.

För jag hade fått sparken. Utan förvarning, utan aning och utan misstanke blev jag kallad på ett möte med min chef. Tjugo minuter senare hade jag inget jobb, på grund av arbetsbrist. Mina arbetsuppgifter skulle försvinna.

Man brukar säga att det finns några viktiga ben att stå på i livet – relationer, boende och sysselsättning brukar vanligen nämnas. Man klarar sig på två av dem, men det blir lite ostadigt. Och jag kan lova er att det vinglade rätt rejält när jag gick gatan fram där, med en kasse i handen som rymde nästan fyra års privata jobbprylar. Foton på mina barn. Några teckningar. Några personliga post-it’s med sköna meddelande från kollegor. Det var allt som fanns kvar och jag kände mig som den mest meningslösa på hela jordklotet.

Under två veckors tid tog jag en total time out från livet. En funderingspaus. Jag behövde kartlägga för mig själv vad som hade hänt. Det började bli verkligt för mig. Jag började träna regelbundet, tog långa promenader och pratade med mina kloka vänner. Och min coach (han hette Kent och jag kallade honom ”Kent the coach” i vardagligt tal) som gamla jobbet erbjöd mig att träffa.

Allt eftersom dagarna gick började jag långsamt bestämma mig för att göra det här nederlaget till en vinst. Jag beslutade mig för att använda ilskan och bitterheten till något annat än maskinerna på gymmet.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Jag började styra mig själv in på en modigare bana. Tidigare var jag en stor skeptiker till coaching, men faktum är att jag började se att timmarna med Kent faktiskt långsamt började göra skillnad där inne i huvudet. Och i ryggraden. Med hans hjälp började jag återfå en känsla av att jag var värd något som yrkesperson, att jag kunde något, att mina kunskaper inte alls var värdelösa. Tvärtom - de var värdefulla. Han fick mig att förstå att det inte var mig det var fel på, det var sammanhanget där jag befunnit mig som inte lirade och ett ledarskap som lämnade en del övrigt att önska...

Jag hade varit fel person på fel plats, troligtvis alldeles för länge.

Det var läge att ändra på det. Det var jag själv som gjorde det hårda jobbet, men jag tror Kent snabbade på processen och lyfte min nyvunna styrka till en stabilare nivå.

Nu är jag rätt person på rätt plats. Nu är jag redaktionschef här på Motivation.se. Här används min kompetens på rätt sätt och mina egenskaper blir plötsligt en tillgång. Det är högt i tak, nära till skratt och en miljö där kreativiteten och den goda viljan alltid kommer först. Men framförallt känner jag delaktighet, engagemang och en stark drivkraft att jobba stenhårt med frågor jag tycker är viktiga.

Och precis som jag bestämde mig för, en morgon när jag drog ännu en ilsken timme på träningscykeln för något år sen, har jag vänt min usla erfarenhet till något positivt. Det tog ett år av hårt arbete, men det gick. Och på min position idag är erfarenheterna av bristfälligt ledarskap och insikter kring vad en bra coach kan innebära, något jag använder varje dag. Jag vet precis vad som krävs och jag har sett vad motsatserna kan skapa.

Jag drivs av många saker.  Av positiv förändring, kommunikation mellan människor, att hitta lösningsfokus och våga testa nya tankar och idéer. Men en av de starkaste drivkrafterna är att försöka sätta ord på människors erfarenheter och berättelser i mina intervjuer.

Det får jag vara med och göra här på Motivation.se.

Jag är rätt person på rätt plats.

Och jag är glad att du också är här.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill