Utan plan sker ingen tillväxt

Ledare läser regelbundet för att få nya insikter och när de finner kunskap har de ett system för att arkivera för eventuell användning.

Ledarskap | ARTIKEL | MARS 2014

Det finns en skillnad mellan kunskap och visdom

Det finns en skillnad mellan kunskap och visdom

Personlig utveckling sker inte av en slump. Det är inte en automatisk process. Om du vill garantera din tillväxt behöver du en plan - någonting strategiskt, specifikt och planerat. Inspirationstalaren Earl Nightingale sa: "Om en person ägnar en timme om dagen till samma ämne under fem år, kommer den personen att bli expert på det ämnet." Är inte det otroligt? Det visar hur långt vi kan komma om vi gör tillväxt till en daglig praxis.

En plan för tillväxt kräver att du ...

1 ) Avsätter tid att växa.

Under 13 till 20 år, beroende på hur länge vi gått i skolan, utmanar utbildningssystemet oss att lära. Men efter examen plockar många människor nästan aldrig upp en bok. Att nå till nästa nivå i din karriär kräver att du tar ansvar för att fortsätta din personliga utveckling.

Vägen till framgång bestäms av din dagliga agenda. Du kommer aldrig att förändra ditt liv förrän du ändrar något du gör varje dag. Var praktisk när det gäller din personliga tillväxt - lägg den bokstavligen i din kalender. Lita aldrig på att entusiasm kan ersätta disciplin och en detaljerad plan. Ofta blir vi triggade av att lära oss något nytt för att sedan snabbt överge projektet så snart vår första entusiasm avtar.

För att upprätthålla den personliga tillväxten behöver vi schemalägga den.

2 ) Identifierar tillväxtområden.

Välj att växa inom de områden som kopplar till dina styrkor och inte till dina svagheter. Att fatta ett sådant beslut innebär att vi måste simma mot den rådande kulturella strömmen.

Vi har lärt oss att vara välartade och förbättra våra svagheter. På många arenor i livet presterar vi dåligt och även när vi försöker med hårt arbete blir vi aldrig bättre än genomsnittet i dem. Verkligheten är att människor inte vill betala för något som är medelmåttigt. Ingen vill äta på en genomsnittlig restaurang, spendera två timmar på en genomsnittlig film eller anställa någon med genomsnittliga förmågor.

Framgång kommer när vi identifierar våra naturliga talanger och sedan arbetar hårt för att utveckla dem till extraordinära färdigheter. Koncentrera dig på att finjustera dina styrkor, att gå från genomsnitt till utmärkt inom ett område, i stället för att visa upp dina svagheter.

När du avviker från dina starka sidor kommer du inte bara begränsa dig själv - det har också en negativ inverkan på laget du finns i.

3 ) Hittar resurser i ditt område för tillväxt.

Människor håller eldgaffeln nära elden, så att de kan röra i kolen för att hålla elden levande. På samma sätt ska du hålla dig nära passionerade människor som väcker din nyfikenhet och som utmanar ditt tänkande och inspirerar dig att växa.

Förutom att hitta människor som uppmuntrar din tillväxt, leta upp bra innehåll och spara det för framtiden. Ledare läser regelbundet för att få nya insikter och när de finner kunskap har de ett system för att arkivera för eventuell användning.

4 ) Använder det du har lärt dig.

Hela projektet med att söka kunskap är fruktlöst om du inte hittar ett sätt att tillämpa det du lärt dig. En användbar metod är att följa 24 -timmars regeln. Varje gång du har lärt dig något viktigt, dela denna lärdom med någon annan inom 24 timmar. Om du inte tränar eller delar vidare det du har lärt dig, kommer det inte heller att bli en del av ditt liv och du kommer att förlora det.

Frågor att reflektera över:

Tillväxt är det som skiljer de som lyckas från de som inte gör det.

 •     När växer du?
 •     Inom vilka områden växer du?
 •     Vem hjälper dig att växa?
 •     Hur ska du tillämpa det du lärt dig?


Om du inte har ett klart svar på en eller flera av frågorna, så ta lite tid att utveckla en mer avsiktlig plan för din personliga utveckling.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill