Hur man får mer gjort på kortare tid

Ett nyckelord är perspektiv.

Ledarskap | ARTIKEL | FEB 2013

Som framgår av populariteten av följande filmer är biobesökare fascinerade av möjligheten att fly från tidens gång. I Groundhog Day, blir Phil Connors (Bill Murray) fast i en tidsloop och upplever samma dag om och om igen. I Tillbaka till framtiden, måste Marty McFly (Michael J. Fox) ändra historiens gång genom att resa genom tiden för att ändra på tidigare händelser. I Click spelar Adam Sandler en man vars magiska fjärrkontroll ger honom möjlighet att snabbspola igenom livets tråkiga eller obekväma stunder. I Inception upptäcker Cobbs (Leonardo Di Caprio) att han, genom att förflyttas in i ett antal drömmar, kan få flera år att passera på bara några minuter. I Multiplicity spelar Michael Keaton en hektisk pappa, make och arbetsgivare som komprimerar tiden. Genom att klona sig själv kan han hinna med att göra allt han vill göra på en enda dag

Det skulle verkligen vara underbart att återuppleva våra käraste minnen, att göra tidigare misstag ogjorda, att halvera tiden för att komma framåt eller på något sätt förutse och förhindra framtida katastrofer.

Men i verkligheten är vi fast i tidens flöde genom livet sekund för sekund. Vi får inga tillfällen att "göra om igen", vi kan inte blicka in i framtiden och vi kan inte påskynda eller bromsa hur snabbt dagen passerar. Även om vi inte har någon kontroll över flödet av tid, kan vi spendera dagens timmar smartare. Men innan vi kan lära oss att hantera tid mer effektivt, behöver vi ett mer realistisk perspektiv på den.

1) Inse att "Spendera tid" inte är en metafor.

Tid är mer värdefullt än pengar, eftersom tiden är oersättlig. "Du betalar egentligen inte för saker med pengar, du betalar med din tid", säger författaren Charles Spezzano i boken What to Do Between Birth and Death. "Du betalar med din tid."

Vi utbyter vår tid mot pengar när vi går till jobbet och sedan utbyter vi våra pengar mot allt vi köper och sparar. I huvudsak kan allt vi äger spåras tillbaka till en utbetalning av tid.

Att förvalta tid är kanske en ledares största ansvar. För att citera Peter Drucker, "Ingenting skiljer effektiva chefer lika mycket som deras kärleksfulla omsorg om tid."

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

2) Förstå kraften i sammansättning

Med tiden, som med ekonomi, har investeringar gjorda tidigt i livet gett mest utdelning genom den så kallade ”ränta på ränta”-effekten. När vi hanterar tiden dåligt bygger vi upp en skuld genom att etablera dåliga vanor. Senare i livet behöver vi inte bara ta igen förlorad tid, utan vi måste också betala extra ”ränteutgifter” för att reparera de skador våra negativa beteendemönster lett till.

Å andra sidan, när vi investerar vår tid klokt från en ung ålder, skördar vi fördelarna med en ränta på ränta-effekt för vårt ledarskap.

3) Inse att förlorad tid aldrig kan tas igen.

Clayton C. Barbeau i sin bok Joy of Marriage skriver: "Om och om igen, möter jag i äktenskapsrådgivning, situationer där paret talar om ’att inte ha tid’ [att vara tillsammans]. Jag har ännu aldrig snubblat över 20 minuter liggandes på trottoaren, även om jag en gång hittade en 20 dollars sedel. Inte heller har jag någonsin träffat någon som bara råkade komma över ’två veckor’ som någon hade glömt kvar i parken. Jag tvivlar på att någon annan har gjort det heller, av den enkla anledningen att tiden inte kan hittas. Tid är skapad av oss för saker vi vill göra. Det krävs ofta medveten planering för att skapa dessa stunder av tid då vi kan ägna oss helt till den andra."

4) Upptäck hur en tacksam attityd gör att du får ut det mesta av din tid

När Martin Seligman i sin bok Learned Optimism sammanfattade 22 års studier vid University of Pennsylvania, visade han på att optimism är den viktigaste egenskapen du kan utveckla för personlig och professionell framgång och lycka.

Optimistiska människor är mer effektiva inom nästan alla områden i livet. Varför? Eftersom de närmar sig världen med tacksamhet och hopp snarare än rädsla och ånger.

Optimister har fyra speciella beteenden, alla inlärda genom medveten övning och repetition:

För det första letar optimisterna efter det som är bra i alla situationer. De hittar alltid något de kan vara tacksamma över.

För det andra söker optimister de värdefullaste lärdomarna i varje motgång. De är tacksamma även för svårigheter, och tolkar svårigheter som vägvisare i stället för hinder.

För det tredje, letar optimister alltid efter lösningen på alla problem. Istället för att skylla på andra eller klaga när saker går fel, vidtar de åtgärder i hopp om att förbättra sin situation. De ställer frågor som "Vad är lösningen? Vad kan vi göra nu? Vad är nästa steg? "

För det fjärde tänker optimisterna på och talar ständigt om sina mål. De är hoppfulla om att morgondagen kommer att vara bättre än i dag, de är framtidsorienterade istället bakåtblickande.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill