”Det går inte att sitta still i båten längre”

Årets VD 2016, mellanstora företag: Peter Hellgren, Consid AB.

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2016

Årets VD 2016, mellanstora företag: Peter Hellgren, Consid AB

Årets VD 2016, mellanstora företag: Peter Hellgren, Consid AB

Consid AB är ett företag i IT-branschen som startades år 2000. VD, och tillika en av grundarna är Peter Hellgren som just i dagarna utnämnts till Årets VD 2016 i kategorin mellanstora företag. Här kan du läsa om Peters syn på ledarskap och ta del av hans bästa tips.

– Att få utmärkelsen Årets VD är fantastiskt kul, tycker Peter Hellgren på Consid AB. Jag har redan världens roligaste jobb, och då är det extra roligt att dessutom få en utmärkelse. Men det här erkännandet är inte bara är till mig utan till hela företaget och alla medarbetarna.

– När det gäller mig själv och mina styrkor så tror jag en av dem är min förmåga att dra nytta av kraften i organisationen. Det gäller att ha förtroende för sina medarbetare och att ge dem såväl möjlighet som förutsättningar att växa med företagets expansion. Sen gäller det också att vara snabb och beredd på hastiga förändringar, både i organisation och verksamheten. Vi är ett konsultbolag och hela vårt kapital är våra medarbetare. Därför är det extra viktigt att fokusera på individen, säger Peter.

– Det här fina priset är ett fantastiskt kvitto på att vi gör rätt i vår organisation, förutom att vi också har en god tillväxt under lönsamhet. Vi är i en positiv trend och vill fylla vårt varumärke med positiva attribut, och priset är ju verkligen ett sådant. Det känns också bra att kunna hänvisa till när vi vill rekrytera, och det är ett bevis på att våra goda värderingar och värdegrunder fungerar.
– Vi kommer fira detta ordentligt, och det är något jag tycker alla ska göra oftare. Ta sig tid och fira sina framgångar.

Framtiden och ledarrollen

– Det kommer nog bli ännu viktigare att vara snabb och rörlig, som ledare. Det går inte att sitta still i båten längre, för nu befinner vi oss i en omvärld där det nya normala är att det stormar nästan hela tiden. Jag tror också att framtidens ledare ska vara mycket lyhörda för kraften i kommande generationer. Digitaliseringen pågår för fullt och förr hade företagen makten, nu är det konsumenterna. Ett ödmjukt synsätt är nog också en tillgång, att förstå att saker och ting förändras. Den gamla traditionella chefen som pekar med hela handen behövs inte längre. Det är viktigare med ledare som förmår att engagera och entusiasmera.

Hållbarhet – inspirera och samverka

– För ett tjänstebaserat företag är det ganska enkelt att skapa en hållbarhetspolicy angående företagets verksamhet, till exempel riktlinjer för resor och annat praktiskt. Men det går också att ta hållbarheten utanför kontoret och engagera sig i projekt av olika slag.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

– Vi har kontor över hela Sverige och i de städer där vi verkar har vi varit drivande i ett projekt som heter Ljusare jul. Ett välgörenhetsprojekt där det samlades in julklappar till barn som kanske inte får några sådana. Förra året tog vi detta vidare tillsammans med Giving people där man istället swishar en julklappspeng.

– När det gäller hållbarhet gäller det att få ut det bästa av flera världar, säger Peter. Vi kan alla hjälpas åt att samverka, både företag och privatpersoner, och anta den utmaning det är att försöka få en lite bättre värld.

Goda råd

– Marknaden förändras farligt fort, säger Peter, och ska jag ge några råd till en VD så är det just det här med att vara snabbfotad och lyhörd och beredd på att göra förändringar. Och att våga släppa loss den kraft som finns där i din organisation. Det är mina bästa tips!

Juryns motivering:

”Genom ett uppmuntrande och generöst ledarskap har Årets VD mellanstora företag skapat en trygg företagskultur där medarbetarna utmanas i sin utveckling – med stark tillväxt och lönsamhet som resultat. Med en stark vision och förmåga att få alla med på tåget bidrar pristagaren till att skapa sammanhang i en digital samtid som påverkar alla marknader. För Årets VD är entreprenörskap, engagemang och effekt ledord som tar företag och människor framåt - och som pristagaren själv säger: resan har bara börjat.”

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill