Med hållbarheten i fokus

Liza Jonson, Årets VD 2016, små företag: ”Har fått ännu större möjligheter att påverka.”

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | OKT 2017

Liza Jonson

Liza Jonson

Hållbarhet har länge varit i fokus för Liza Jonson. 2016 utsågs hon till Årets VD i kategorin små företag, då som vd för SPP Fonder. Sedan dess har hon hunnit byta jobb, och sitter numera vid rodret för Swedbank Robur Fonder. Ett karriärsteg som har gett henne chansen att i ännu högre utsträckning engagera sig för miljö och socialt ansvarstagande. Genom att välja ansvarsfulla investeringar har hon en unik möjlighet att påverka utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle – både i Sverige och internationellt.

När Liza Jonson utsågs till Årets VD 2016 i kategorin små företag var hon vd för SPP Fonder. I nomineringen nämndes bland annat hennes fokus på samhällsutveckling, hållbarhet och hennes förmåga att bryta ny mark i en traditionell och hårt reglerad bransch.

Utmärkelsen har betytt mycket för henne under det gångna året, säger hon.

– Absolut, det har varit väldigt positivt. Man blir glad och sporrad, och det skapar också en känsla av stolthet och motivation i hela teamet. Tack vare utmärkelsen har jag också fått en plattform som har gett mig möjlighet att gå ut och prata om hållbarhet – ett ämne som jag bryr mig väldigt mycket om, säger Liza Jonson.

Under året har hon hunnit byta jobb, och är numera vd för Swedbank Robur Fonder. Det har varit ett viktigt karriärsteg som har gett henne ytterligare möjligheter att engagera sig i de frågor som hon brinner för.

– Swedbank Robur har ett tydligt hållbarhetsfokus, och vi har goda möjligheter att föra dialog med bolagen på grund av vår storlek. Jag har jobbat där sedan i februari, och hunnit skaffa mig många nya lärdomar. Vi är ett bolag som fokuserar på enkelhet, hållbarhet och innovation.

Ansvar och transparens

Liza Jonson har valt en bransch där möjligheten att påverka samhällsutvecklingen är väldigt stor. Det är ett av de viktigaste skälen till att hon trivs i branschen, säger hon.

– Vi satsar på ansvarsfulla investeringar, och följer upp hur bolagen tar ansvar för sådant som hållbarhet och mänskliga rättigheter. Swedbank Robur har blivit mycket tydligare på den punkten de senaste åren. För ett par veckor sedan blev fem av våra hållbarhetsfonder Svanenmärkta, det tycker jag är ett bevis för att vi har kommit långt. Att jobba med investeringar ger fantastiska möjligheter, men också stort ansvar, säger Liza Jonson.

När man har ett hållbarhetsfokus så blir det också lättare att attrahera de bästa medarbetarna och erbjuda den bästa produkten till kunderna, menar hon. Såväl anställda som kunder tycker att samhällsansvar är en viktig, i många fall avgörande aspekt.

"Hållbarhet är den enda vägen framåt."

– Liza Jonson
– Mitt fokus har alltid varit att skapa transparenta produkter. De som vågar ta ansvar inom hållbarhetsområdet kommer att bli de finansiella vinnarna framöver. Det är förstås en viktig del av analysen för oss. Bolag som inte tar det här på allvar är inga vinnare, säger hon, och fortsätter:

– Vi är den näst största ägaren på Stockholmsbörsen, och har därför stora möjligheter att påverka och agera ansvarsfullt. Vi har en aktiv hållbarhetsdialog med över 300 bolag. Vi satsar på integration, påverkan samt exkludering av icke-hållbara bolag.


Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Inkludera, engagera och delegera

Även internationellt har Swedbank Robur förstås möjlighet att påverka genom att satsa på ansvarstagande bolag. Liza Jonson har världen som arbetsplats, i flera bemärkelser, vilket förstås också ställer extra stora krav på ledarskapet.

– Vi har fondverksamhet i Sverige, Estland, Lettland och Litauen. Vi har även medarbetare i Vilnius, och det är självklart en utmaning i ledarskapet att leda på distans. Det handlar om att kunna jobba på olika språk, ta hänsyn till olika kulturella skillnader, samt att det finns olika mönster på arbetsmarknaden i olika länder. Det gäller att kunna hitta pragmatiska lösningar och vara öppensinnad, säger Liza Jonson. Fondverksamhet är också per definition en väldigt global aktivitet, tillägger hon.

– Våra förvaltare och analytiker reser jorden runt och träffar bolag hela tiden.

I grunden anser hon dock att ledarskap handlar om samma grundläggande värden oavsett om man leder lokalt, nationellt eller internationellt.

– Min egen ambition med mitt ledarskap är att inkludera, engagera och delegera. Man måste våga göra sig ersättningsbar och kratta manegen för andra. Det är också viktigt att vara tydlig och ha en rak dialog, säger Swedbank Roburs vd, som också hoppas att den som utnämns till Årets VD 2017 har ytterligare en egenskap:

– Jag hoppas att det blir en modig person. Mod har varit viktigt för mig själv, jag tycker att jag har vågat mycket i karriären. Det har varit en viktig egenskap som också har gett mig en plattform och möjligheter att påverka, säger Liza Jonson.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Dela:

Kom och låt dig inspireras på Årets VD 2017! 

Information om eventet hittar du här.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill