Är du verkligen närvarande?

”…när hon ber om min uppmärksamhet hummar jag ett svar som om jag lyssnar, men i själva verket är jag inte där. Och jag inser att jag agerar likadant i många situationer, både på jobbet och privat.”

Kommunicera | Ledarskap | ARTIKEL | JAN 2015

En av de absolut viktigaste aspekterna i framgångsrik kommunikation handlar om närvaro. Verklig närvaro. Visserligen är vi i mycket högre utsträckning än tidigare närvarande på nätet och vi lägger tid på möten som aldrig förr, men närvaron blir mer och mer av en bristvara. Varför? Tänk efter - hur ofta är du på en plats fastän du egentligen inte är där?

Vi lever i en otroligt spännande tid där utvecklingen går i en fascinerande snabb takt och distraktionerna är minst sagt många att hantera. Ofta är det lättare att fly in i sociala medier en stund istället för att titta någon djupt i ögonen och föra ett samtal, eller för den delen fokusera på ett jobbmöte. Vi konsumerar information 11 timmar per dygn (media, mejl, mobilen, nätet…) varav 75 minuter i genomsnitt på Facebook.

Ett vanligt dygn tar vi upp mobilen 221 gånger, enligt en ny undersökning. Samtidigt umgås vi i snitt 12 minuter med våra barn…

- Men mamma, du lyssnar ju inte!

Dottern vill berätta något samtidigt som jag gör något annat och när hon ber om min uppmärksamhet hummar jag ett svar som om jag lyssnar, men i själva verket är jag inte där. Jag låtsas att jag lyssnar istället för att be henne vänta tills jag är klar, eller avbryta det jag håller på med så att hon kan få min odelade uppmärksamhet.

Scenariot är tyvärr inte helt ovanligt. Och jag inser att jag agerar likadant i många situationer, både på jobbet och privat. Under ett möte tittar jag igenom mejlen i datorn och direkt har jag förlorat fokus på det som sägs i rummet. På en middag med en kär vän så ska jag bara kolla mobilen och berättar i samma stund med mitt agerande att mitt middagssällskap inte har min främsta prioritet.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Den fokuserade och genuina närvaron ersätts av en informationsstress över att inte hinna med.

Strukturexperternas tips för att få koll på sin vardag är lika enkla som svåra att genomföra: Stäng av mejlen och ägna dig åt en sak i taget. Men istället för att fokuserat ägna oss åt en sak och verkligen vara närvarande i det vi gör, fortsätter vi att låta oss distraheras av plingande mobiler och inkommande mejl även när vi sitter i ett samtal eller ett möte. Allt detta gör att vi också misslyckas i vår strävan efter att kommunicera - eller övertyga någon om något som man också kan likställa kommunikation med.

För om du ska lyckas förmedla något till någon så måste du vara intresserad av den personen, av din målgrupp, och du måste vara närvarande. Inte bara fysiskt, utan också med din uppmärksamhet. Om du inte är det, tappar du den andres intresse ganska snabbt och då är risken stor att du har tappat den andre för alltid.

För det är svårt att få tillbaka ett förtroende när du en gång har förlorat det.

Anna Bellman

Vår expert på kommunikation

 • Följ skribent

Anna Bellman är en uppskattad moderator, föreläsare och talartränare, med bred och djup erfarenhet av marknads- och kommunikationsfrågor. Hon började som journalist inom radio och tv och var under flera år marknads- och kommunikationschef på ett av världens största it- och managementkonsultföretag. Därefter grundade Anna en kommunikationsbyrå som bland annat hjälpte kunderna med strategiska kommunikationsfrågor.

Anna har utvecklat konceptet ”Briljera när du ska presentera” – som föreläsning, utbildning och personlig talarträning. På ett inspirerande och underhållande sätt får du användbara och konkreta tips inom presentationsteknik och övertygande personlig kommunikation.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap

Anna Bellman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill