Behöver din karriär en makeover?

Dr. Steven J. Stein, psykolog och författare: ”Talyahs ökade självkännedom gjorde att hon kunde fatta bättre beslut kring sin framtida karriär – hon kunde nu använda sig av sina känslor i beslutsprocessen, istället för att reagera känslomässigt på olika situationer.”

HR | Karriär | ARTIKEL | FEB 2016

Behöver din karriär en makeover?

Behöver din karriär en makeover?

Genom att lära dig förstå och hantera dina känslor kan du uppnå revolutionerande förändringar, både i karriären och i privatlivet. Det här är berättelsen om Talyah, en tjej som vantrivdes med sitt jobb men intalade sig att hon inte hade några ambitioner med sin yrkeskarriär – tills en coachande chef fick henne att upptäcka vad hon egentligen ville med sitt liv.

Talyah tog ett jobb i kundservice av bekvämlighet, hon ville helt enkelt bara ha ett jobb som gav en trygg inkomst. Det enda hon behövde göra var att söka första bästa jobb som dök upp, gå på intervju, och svara enligt förväntan, så var jobbet hennes.

Inte helt oväntat så dröjde det inte särskilt länge förrän saker började gå fel. Förutom att hon var totalt ointresserad av själva jobbet, så upptäckte hon snart att hon inte heller kom överens med sina kollegor. De behandlade henne som en junior och höll henne utanför sin skämtsamma gemenskap. De gjorde med andra ord inte mycket för att släppa in henne.

Under sitt första utvecklingssamtal frågade hennes chef, som känt av hennes svårigheter, var hon såg sig själv i sin karriär. Talyah hade aldrig ens funderat i termer av att hon hade en karriär. Hon såg det mer som att hon hade en lång rad olika jobb, vissa gillade hon, andra stod hon ut med. När chefen ställde frågor om vilken typ av arbetsuppgifter hon föredrog, hade hon svårt att identifiera dem. Dessutom var det ganska uppenbart att hon inte trivdes särskilt bra med sitt nuvarande jobb.

Annons

Öka ledarskapsförmågan inklusive självledarskapet och välmåendet i hela organisationen!

Ledarskapsutveckling är ofta dyr, tar lång tid och är bara för några få. Men ledarskap har fått en ny mening. Med Growloop är hela organisationen med. Så att både människor, teams och organisationer kan växa snabbare. I en större skala. Och till en lägre kostnad.

Just nu får alla organisationer som köper Growloop via Motivation.se innan 14 februari 5% i rabatt. Dessutom ingår all funktionalitet och alla program i priset för hela 2023.

Boka demo här och ange Motivation.se i meddelandet.

Growloop
Läs mer
Lärde sig hantera tankar och känslor

Lyckligtvis var Talyhas chef en effektiv coach. Hon lyckades sondera Talyahs känslor och tankar. Uppenbarligen hade Talyah inte ägnat särskilt mycket tid åt att fundera över vad hon ville jobba med. Lindsey hjälpte Talyah att hitta sin passion för att skriva och uttrycka sig konstnärligt och hon uppmuntrade henne att bejaka sina intressen genom några fortbildningskurser.

Efter att ha utforskat sig själv med hjälp av olika tester, bland annat för att identifiera sina emotionella förmågor, sina intressen och sin personlighet, upptäckte Talyah att hon ville använda sina talanger för att jobba med reklam. Där kunde hon få utlopp för såväl sina konstnärliga som verbala intressen. Under den här tiden tränade hon sig också i att hantera sina känslor, för att bli bättre på att hantera sina relationer med kollegorna.

Med hjälp av sin chef kunde Talyah se sin roll i kundservice som en tillfällig språngbräda till något som passade henne bättre – marknadsföring och reklam. De skapade en karriärplan som inkluderade emotionell utveckling. Hennes ökade självkännedom gjorde att hon kunde fatta bättre beslut kring sin framtida karriär – hon kunde nu använda sig av sina känslor i beslutsprocessen, istället för att reagera känslomässigt på olika situationer.

Hon lärde sig också att använda sina känslor för att motivera sig själv i jobbet. Genom att få förståelse för vart hon ville i livet, kunde hon motivera sig själv och få saker gjorda här och nu. Där hon tidigare känt sig omotiverad och att hon fastnat närhelst hon mötte ett hinder, kunde hon nu se en utmaning som något hon skulle navigera för att ta sig framåt i sin karriär.

Spillde över på privatlivet

Genom att använda sina känslor i samspelet med andra, fick hon bättre kontroll över situationen med sina kollegor. Plötsligt kunde hon hantera inte bara deras reaktioner gentemot henne, utan också sina tankar och reaktioner om sig själv. Talyah blev en person som var lätt att umgås med, och hon började visa att hon brydde sig om personerna i sin närhet.

Alla dessa förändringar, som innebar en betydande känslomässig transformering hos Talyah, var en del av en inre makeover. De släktingar och vänner som var medvetna om Talyahs förändring beskrev den som en plötslig mognad. Tjejen ”som aldrig skulle växa upp” hade plötsligt blommat ut i en ansvarsfull, bidragande och mogen vuxen. Det var tydligt att den positiva utvecklingen i arbetslivet hade spillt över på privatlivet.

HR-personal och -konsulter kan hjälpa chefer och deras medarbetare att göra stora förändringar i livet. Detta genom att lära ut betydelsen av att fokusera på sina känslor och att förstå hur känslor inverkar på ens beslutsfattande, måluppfyllelse och relationer till andra.

Jag har sett många människor förändra sitt sätt att hantera händelser och människor omkring dem, liksom sina egna självuppfattningar, genom att träna och utveckla sina emotionella förmågor. Kanske är det din tur?

Gästskribent

 • Följ skribent

Motivation.se har som främsta ambition att publicera intressant innehåll för våra läsare. Då och då ger vi utrymme åt områdesexperter, partners och andra skribenter med särskild kompetens som får möjlighet att dela med sig av sin kunskap inom sina områden

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Karriär

Gästskribent

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Karriär

Dela:

Om skribenten

Dr. Steven J. Stein är psykolog, föreläsare och författare, bland annat till bästsäljare som "The EQ Edge: Emotional Intelligence and Your Success" och ”Emotional Intelligens for Dummies". Han är också CEO på Multi Health System Assessments i Toronto, en världsledande utvecklare av vetenskapligt validerade testverktyg. MHS är leverantör av EQi-testerna till Kandidata Sweden.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill