Blå personlighet - analysera mera

Del 4: Den blå personlighetsfärgen symboliserar analytisk förmåga, noggrannhet och känsla för detaljer.

Ledarskap | HR | ARTIKEL | JUNI 2015

Blå personlighet

Blå personlighet

Blåa personer är analytiska, noggranna och intresserade av detaljer. De vill gärna ha tydliga ramar för sitt arbete och tycker om fakta, logik och sakliga argument. Många människor med blå personlighetsfärg arbetar som specialister av olika slag och uppskattas för sin förmåga till analys och djupdykning. Samtidigt kan de också framstå som reserverade, skeptiska och rädda för förändring.

Människor med blå personlighetsfärg kännetecknas av sin analytiska förmåga. De är noggranna i sitt arbete och har ett gott öga för detaljer. Deras styrka ligger i sakligheten, det logiska tänkandet och förmågan till djupdykning.

Blå personer arbetar bäst om det finns tydliga ramar för arbetet - syftet och målet med uppgiften ska helst vara så konkret som möjligt.

Som människor är de blå introverta och ganska tystlåtna. De tänker innan de talar, och när de väl öppnar munnen så uppfattas de ofta som pålästa och kunniga - om än en smula formella och ibland kyliga. De är i regel också duktiga på att uttrycka sig i skrift.

Analyser och djupdykningar

Den blå personlighetsfärgen är vanlig inom många olika och vitt skilda yrkesområden. Forskare, psykologer, jurister, ekonomer och officerare är några av de yrkesgrupper där de blå är starkt representerade.

Om du är blå så passar du inom yrken som kräver analytisk förmåga, noggrannhet och detaljkänsla. Du tycker om djupdykningar och har lätt för att arbeta ensam, så länge det är tydligt vad som förväntas av dig.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Du kan däremot ha svårare för kaos, otydlighet och snabba vändningar.
Ett speciellt drag hos många blå personer är att de tycker om regler, paragrafer och tydliga instruktioner.

Om du har en blå personlighet så kan det hända att du finner en viss frihet i att tillämpa regler - kanske för att du tycker om att göra rätt, eller kanske för att andra lämnar dig ifred så länge du följer regelverket.

De blå är nämligen inga gruppmänniskor, vilket man annars kanske kan tro om folk som håller hårt på regler och paragrafer.

Rädda för förändring

Blå personer kan i andras ögon framstå som formella, reserverade och lite skeptiska - vilket dock kan vara en lite missvisande yttre manifestation av deras introverta och analytiska personlighet.

Ibland har de också svårt att förhålla sig till känslor och känslomässiga konflikter, eftersom de finner en trygghet i saklighet och fakta.

Detta gäller emellertid inte alla - vissa människor med blå personlighet kan vara duktiga psykologer eller förhandlare, just för att de besitter en analytisk förmåga och en känsla för sakliga och konstruktiva resonemang.

De blåa kan dock uppfattas som skeptiska och rädda för förändring, kanske för att de analyserar förändringen så mycket att de ser alla tänkbara risker.

Rädslan för förändring kan också bottna i en rädsla för att misslyckas.

I dessa lägen kan de blå sätta sig på tvären och göra motstånd - inte genom att berätta hur de känner, utan snarare genom att analysera fram logiska argument mot förändringen samt öka det personliga avståndet till den som genomför förändringen.

Blåa personer älskar att gömma sig bakom regler, paragrafer och rationella argument i samband med konflikter.

Samtidigt kan deras stundtals skeptiska inställning vara en nödvändig motvikt mot den blinda förändringsiver som finns hos röda och gula personer.

Det är kontentan av den här artikelserien - var och en av de fyra personlighetsfärgerna fyller en viktig funktion. Människor är olika därför att olikheter är bra.

Här hittar du de andra delarna i artikelserien:

Röd som elden

Är du inspirerande gul?

Grön personlighet - stabilitet och servicekänsla

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill