Fotboll på hustaken - varför inte?

Ledarskap | BLOGG | OKT 2011

När Blå Hallen i Stadshuset fylls av ungdomar som vill snacka framtidens Stockholm, råder en lite annan stämning än vid Nobelfesten. Det är mer Converse och mindre frack.

När Blå Hallen i Stadshuset fylls av ungdomar som vill snacka framtidens Stockholm, råder en lite annan stämning än vid Nobelfesten. Det är mer Converse och mindre frack.

Det var i tisdags som IBM, i samarbete med Stockholms Stad, tog initiativ till en jätteworkshop om framtidens stad, med anledning av IBM’s 100-årsjubileum. Hur ska Stockholm se ut? Var ska vi bo, jobba, roa oss, utbilda oss? Hur ska vi leva? 200 ungdomar var inbjudna och det var hög ljudnivå när de alla placerades runt bord för att diskutera, skissa och planera sitt kommande Stockholm. En ambassadör vid varje bord samlade in materialet för att ta med sig tankarna till kvällsaktiveten – mötet med politiker och näringsliv.

Inledde gjorde finansborgarrådet Sten Nordin och IBM’s vd Johan Sandell. Nordin pratade bland annat om vikten av att hämta kunskap från ungdomarnas tankar, krav och önskemål. Men han pratade också om företagens ansvar och fördelarna med ett utvecklat samarbete mellan politik och näringsliv. Både Sandell och Nordin konstaterade att de vill bli bättre på att ta in ungdomarna i dialogen om samhällsutveckling. Och tisdagens event är väl ett tecken så gott som något på att de i alla fall försöker. Det vittnar också om hur viktig just delaktigheten och förståelsen är för ett fungerande och trovärdigt ledarskap.

Under workshopen gjorde konferenciererna, Lennart Ekdal och Lotta Jankell, snabba nedslag i diskussionsgrupperna. Och det var tydligt att idéerna for som popcorn mellan stadshusväggarna. Fotbollsarenor på taken i innerstan, skyskrapor och fler kulturhus var några av dem. En arbetsförmedling med Idol-upplägg och ett universitetsområde inspirerat av Babylons hängande trädgårdar, får nog anses som ett par av de mer nyskapande varianterna. Twitterflödet gick konstant varmt under hashtagen #modernastaden.

När jag fick tillfälle att prata med några av deltagarna passade jag på att fråga om vilka förväntningar som finns på ledarskapet i den framtida stadsmiljön. Återkommande inslag var ”starkt ledarskap”. De unga efterfrågar tydlighet, men också en mänsklighet, i sina framtida chefer. Att få jobba på valfria tider och från vilka platser som helst, verkar vara en ren självklarhet.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Och många återkommer till vikten av en skön arbetsmiljö – ljusa rum, höga tak och närhet till natur. Sådant som gör det lättare att släppa tankar och kreativitet fritt.

Och högre i tak än i Stockholms Stadshus är nog svårt att hitta i stan. Kanske var det därför som kreativiteten tog skruv med råge?

Innan det var dags att bryta upp fick konferenciererna lämna ifrån sig mikrofonen till AdamTensta.

Ljudanläggningen var det inget fel på. Inte alls.

Rätt långt ifrån Nobelfestens wienervals.
 

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill